in

Zo versterk je de herfstkleuren van een foto in Lightroom


2 november 2020, 08:58

In dit artikel gaan we aan de slag met een mooie natuurfoto. Hierin willen we de essentie van de kleuren van het bos meer naar voren halen. De nu nog vale kleuren brengen we naar een geheel nieuwe dimensie. Lees en doe mee!

Kleuren versterken

Tijd voor een boost voor bovenstaande, originele foto! Tijd voor een waar kleurenfestijn! Ga als eerste naar je Standaard-paneel en zet de Temperatuur op +7. Het Contrast mag naar +44, dat geeft al een enorme boost.

De Hooglichten en de Schaduwen brengen we naar een waarde van -100. De schuif bij Nevel verwijderen schuif je naar +23 en de Verzadiging ook naar +23. Je ziet nu al dat er een gigantisch verschil optreedt ten opzichte van het origineel.

De aanpassingen in het standaardpaneel brengen al veel goeds in deze foto.

Luminantiemasker voor donkere delen

Wat we nu gaan doen, is de lichte en de donkere delen in deze foto los van elkaar aanpakken. Hiervoor selecteer je met je Aanpassingspenseel je hele foto. Je kunt hiervoor het makkelijkst een groot penseel gebruiken. Zet Automatisch maskeren op uit. Zet je Maskeroverlay aan met de letter O op je toetsenbord.

Als je zeker weet dat je de hele foto geselecteerd hebt, zet je het Maskeroverlay weer uit.


Dankzij het Maskeroverlay zien we dat het gehele beeld nu geselecteerd is.

Ga nu onder in de Penseelinstellingen naar het Bereikmasker en kies voor Luminantie. Je hebt al meer over deze tool geleerd in hoofdstuk 4. Zet het vinkje aan bij Luminantiemasker tonen. Zet de rechterschuif naar 50, zodat de waarden uitkomen op 0/50. Als het instellen goed is, schakel je het vinkje bij Luminatiemasker tonen weer uit.

Bij het instellen van de Luminantie zie je door het masker te tonen wat er geselecteerd wordt.


Het instellen van het ‘Luminatiemasker’.

Instellingen aanpassen

Zet nu in je Effectenpaneel de Belichting naar -1,00. Hiermee worden de donkere delen nóg donkerder. Zet de schuif bij Witte tinten naar +100. Dit laat de lichte delen van bijvoorbeeld de boomstammen oplichten, zodat er meer dieptewerking en meer contrast ontstaat. Klik op Gereed.

Luminantiemasker voor lichte delen

Maak nog een keer een soortgelijke selectie. Maar nu schakel je met het Luminantiemasker de donkere delen uit in de selectie, dat doe je door de linkerschuif naar rechts te verplaatsen. Die zal ongeveer op een waarde van 60 moeten uitkomen. Door het vinkje bij Luminantiemasker tonen aan te zetten zie je weer precies wat er gebeurt.

We maken ook een selectie om alleen de lichte delen aan te passen.

Instellingen aanpassen

Zet na het maken van de selectie de waarde in het Effectpaneel bij Hooglichten naar +35 en de waarde bij Helderheid naar -50 voor een wat dromerig beeld in de lichte delen. Klik daarna op Gereed.

Kleuren van de bladeren

Tijd om nu de kleuren van de bladeren in harmonie te brengen. Hiervoor brengen we de kleuren meer naar elkaar toe. Kies aan de rechterzijde van je scherm voor het paneel HSL/Kleur.

Klik op het woord Kleur en daarna op Alles. Je krijgt nu een geheel overzicht van acht kleuren onder elkaar, van Rood tot en met Magenta, waarbij we nu van iedere afzonderlijke kleur de Kleurtoon, de Verzadiging en de Luminantie kunnen instellen.

Rood, oranje, geel en groen

Met name de eerste vier kleuren zijn in deze afbeelding het belangrijkst, gezien deze kleuren het meest voorkomen in de bladeren. De schuiven kun je één voor één aanpassen. Dat doen wij met de volgende waarden (zie ook de afbeelding). Je kunt dit natuurlijk geheel naar eigen wens instellen!

Rood Kleurtoon: +19
Rood Verzadiging: -14
Rood Luminantie: -1
Oranje Kleurtoon: -80
Oranje Verzadiging: +56
Oranje Luminantie: -21
Geel Kleurtoon: -23
Geel Verzadiging: +19
Geel Luminantie: 0
Groen Kleurtoon: -83
Groen Verzadiging: 0
Groen Luminantie: +48


De aangepaste schuiven in het paneel ‘Kleur’.

Ga nu terug naar het paneel Standaard. Pas daar de schuif bij Kleurtint aan naar +7. De Belichting kan naar -0,33. Schuif de Witte tinten naar 33.

Donkere voorgrond

De laatste stap is het maken van een iets donkere voorgrond. Hiervoor maak je een selectie met het Gegradueerd filter. Ook over dit gereedschap heb je in hoofdstuk 4 al meer geleerd. We schakelen het in door op de letter M op het toetsenbord te drukken.

Trek van onderuit een selectie, zodat het eerste deel van het pad geselecteerd is. Zorg voor een mooi zacht verloop. Zet natuurlijk je Maskeroverlay weer aan zodat je kunt zien wat je selecteert.


De selectie die gemaakt is met het ‘Gegradueerd filter’.

Bomen uit de selectie

Ook de voeten van de bomen zijn onderdeel geworden van de selectie. Dat is niet de bedoeling en deze delen willen we van de selectie afgummen. Klik boven het Effectenpaneel op het woord Penseel. Onder het Effectenpaneel zie je je penseelinstellingen verschijnen.

Houd de Alt-toets ingedrukt en stel tegelijkertijd je penseel in naar een grootte dusdanig dat je de voeten van de bomen zo direct van de selectie af kunt gummen. De ingedrukte Alt-toets stelt het penseel met de functie Wissen in werking. Als je het penseel hebt ingesteld, kun je terwijl je je Alt-toets ingedrukt houdt, met de muis het teveel aan selectie uitgummen. Verwijder hiermee de voeten van de bomen uit je selectie.


Klik op het woord Penseel om je selectie handmatig aan te passen.


Met de Alt-toets ingedrukt gum je delen uit je selectie.

Verloop instellen

Na het maken van de juiste selectie, kun je je overlay met de letter O weer uitzetten. Maak nu de voorgrond donkerder door de schuif bij Belichting in het Effectenpaneel op -1,15 te zetten. Tot slot passen we binnen dit paneel Effecten nog een verzachting van de voorgrond toe: zet de schuif bij Hoeveelheid naar -12. Laat de rest ongewijzigd en klik op Gereed.

Kleurenpracht


Na onze bewerkingen is de foto omgetoverd tot een sprookjesachtige setting

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Avond- en nachtfotografie: spelen met licht

Het effect van grijsfilters, polarisatiefilters en infraroodfilters op je fotografie