in

Zo maak je een schilderachtige portretfoto!

Het lijken soms net schilderijen, maar fine-art portretten zijn toch echt foto’s! Wil je weten hoe je dit ook maakt? In dit artikel geven we je een aantal tips om fine-art portretfoto’s te maken.

De tips in het kort:

  • Zoek een passend model
  • Zorg voor de juiste aankleding
  • Let op de achtergrond
  • Gebruik het licht
  • Voeg contrast toe in de nabewerking

1. Zoek een passend model

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je een (passend) model vindt voor je fine-art portret. Een model is soms dichterbij dan je denkt. Wellicht heb je zelf kinderen of is er een neefje of nichtje in de familie dat het heerlijk vindt om een middagje te komen shooten. Dan is een model dus snel gevonden. Binnen het eigen gezin en binnen je eigen familie en vrienden zitten wellicht modellen genoeg!

Maar wellicht wil je ook eens buiten je eigen familie shooten. Misschien heb je een tof idee voor ogen van een bepaald beeld dat je graag wilt maken. Daar hoort dan ook een model bij dat perfect in die scène of setting past. Om dan aan een model te komen, kan al wat lastiger worden. Daarnaast is de drempel ook wat hoger om een vreemde te zoeken. Maar op social media als Facebook zijn speciale groepen opgericht, waarbinnen je oproepen kunt doen om een model te vinden. Wie daar een goed bericht post met een duidelijke omschrijving van de plannen, zal al snel in contact komen met dames en heren die het leuk vinden om gefotografeerd te worden.

Dat zoeken van een model dat je niet kent, kan wellicht wat eng zijn. Het werpt een drempel op. Vooral als je nog maar net begint en twijfelt of jouw werk al wel van het juiste niveau is. Maar wees daarbij eerlijk. Je kunt in jouw oproep simpelweg aangeven dat je pas net begint en dat je wat dingen wilt uitproberen. De ervaren modellen zullen dan vermoedelijk niet reageren, maar wellicht juist wel die modellen, die ook nog wat onzeker zijn en wat oefening nodig hebben.

Foto: irisvalentina · ISO 200 · ƒ/4 · 1/200s · 50mm

2. Zorg voor de juiste aankleding

De aankleding van het model moet passen bij het beeld dat je wilt creëren. De kleding, het haar en de make-up moeten op elkaar afgestemd zijn. Bedenk vooraf welke kleding je wilt gebruiken, en eventuele attributen. 

Een van de meest waardevolle instrumenten om een shoot voor te bereiden, is het gebruik van een moodboard. Met een moodboard verzamel je foto’s met ideeën die ten grondslag liggen aan jouw geplande shoot. Zo kun je vooraf samen met je model afstemmen wat voor sfeer en stijl centraal zullen staan. Je kunt simpelweg op internet of in magazines op zoek gaan naar foto’s en die dus als inspiratie gebruiken.

Als je zo’n moodboard onderling vooraf deelt en eventueel bespreekt, voorkom je verrassingen tijdens de shoot. Zo weet zowel jij als je model vooraf exact wat je samen gaat maken. Zelfs poses kun je al meenemen in zo’n moodboard. Een moodboard is dus een fantastisch palet van ideeën.

Foto: MarjanvanHerpen · ISO 64 · ƒ/8 · 1/80s · 70mm

3. Let op de achtergrond

Daarnaast is het belangrijk dat de achtergrond ook afgestemd is op de aankleding van het model. De achtergrond van de foto moet passen bij het model en de uitstraling die je wilt creëren. Sommige fotografen schilderen zelf een achtergrond doek zodat het geheel op een schilderij lijkt. Daarnaast kun je ook een effen achtergrond gebruiken, zolang het maar past bij het beeld dat je wilt creëren.

Foto: Romanceshoots · ISO 160 · f/2.8 · 1/125s · 85mm

4. Gebruik het licht

Kenmerkend voor een schilderachtig portret, of een Rembrandt-portret, is dat de ene helft van het gezicht volledig wordt verlicht door een lichtbron, terwijl de andere zijde grotendeels in schaduwen gehuld blijft. Het is dit contrast dat het portret zo spannend en indrukwekkend maakt. Hoe regel je dit? Om ervoor te zorgen dat één zijde van het gezicht volledig verlicht wordt, plaats je één lichtbron ongeveer in een hoek van 45 graden ten opzichte van je model. Dus niet recht ervoor, ook niet pal ernaast, maar er precies tussenin.

Je kunt hier diverse soorten lichtbronnen voor gebruiken. Denk aan een reportageflitser, studioflitser, maar ook continulicht (een ledlamp) of daglicht. Kies je voor daglicht, dan is vooral een (licht)bewolkte dag ideaal, omdat dit zachter licht geeft. Sluit op zonnige dagen de vitrage, of hang een dunne witte doek voor het raam als dit op de zon is gericht.

Het is niet voldoende om het licht alleen op één gezichtshelft te laten vallen. Nee, de andere helft die dus van de lichtbron is weggedraaid moet ook nog steeds een portie licht vangen. Maar dan wel op een speciale manier! Hierbij is het vooral een kwestie van experimenteren tot je dit helemaal voor elkaar hebt. Wat is de bedoeling? Zorg dat in ieder geval beide ogen verlicht worden. Want dan krijg je mooie sprekende ogen.

Foto: Sita-Koning-Fotoshootz · ISO 125 · ƒ/3.2 · 1/160s · 88mm

Je kunt een en ander nog variëren en perfectioneren door de afstand tussen je model en de lichtbron te veranderen. Verklein je de afstand, dan neemt de lichtintensiteit en lichtafval toe. Vergroot je de afstand, dan worden de verschillen tussen licht en donker subtieler. Ook staat het bijzonder fraai als je catchlights in de ogen weet te vangen, oftewel de lichtbron die als een lichtvlekje in beide ogen verschijnt. In plaats van de Rembrandt-stijl exact nabootsen, mag je er uiteraard ook je eigen draai aangeven voor een leuke variant te bedenken.

Foto: lowa1975 · ISO 100 · ƒ/4.5 · 1/200s · 50mm

5. Voeg contrast toe in de nabewerking

Tot slot kun je het contrast in de nabewerking nog wat aanzetten of juist verminderen, bijvoorbeeld door in Lightroom met de schuifregelaars Hooglichten, Schaduwen, Witte tinten en Zwarte tinten te spelen. Misschien wil je ook nog een subtiel vignet toevoegen, of een beetje met de kleurweergave spelen. Leef je vooral uit!

Meer tips voor het fotograferen van een fine-art portret? Bekijk deze video: 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Mistfoto’s maken: in nevelen gehuld

Fotografie Dilemma: fotograferen in RAW of JPG