in

Zo maak je een contact sheet in Lightroom


27 juni 2020, 06:45

Een contact sheet is een erg handig hulpmiddel. Soms kan het namelijk heel prettig of praktisch zijn om een overzicht van een serie foto’s te hebben waarbij ze allemaal naast elkaar staan. Vooral voor een klant kan dat fijn zijn, want die kan op deze manier de beelden bekijken en beoordelen zonder naast je bij de computer te gaan zitten. Een contact sheet zorgt daarvoor. Gelukkig is zo’n ‘vel’ gemakkelijk te creëren in Adobe Lightroom. Hoe doe je dat precies?

Allereerst selecteer je de beelden die je graag op je contact sheet ziet verschijnen. Voor het creëren van een contact sheet ga je daarna naar de afdrukken-module in Lightroom. Dat klinkt een beetje vreemd, maar dat valt reuze mee. Het heeft te maken met de manier waarop Lightroom het maken van een contact sheet mogelijk maakt. Feitelijk doe je alsof je een afdruk wilt gaan maken van je beelden en verander je enkele instellingen zodat er uiteindelijk een digitaal contact sheet verschijnt in plaats van een fysieke afdruk uit je printer.

Nu zie je het eerste beeld van je selectie verschijnen op een digitaal vel papier. Aan de rechterkant van je scherm zie je een heleboel opties verschijnen, waarmee je stap voor stap je ideale contact sheet kunt gaan maken. Uiteraard wil je meerdere beelden op één pagina. Dat is geen enkel probleem. Links in de ‘sjabloonbrowser’ zie je onder het kopje Lightroom-sjablonen een heleboel verschillende mogelijkheden. Kies het juiste sjabloon voor jouw beelden. Er staat zelfs een sjabloon ‘contactblad’ tussen, die we als voorbeeld nu even kiezen. De foto’s worden hierbij relatief klein weergegeven en de helft van de pagina is leeg omdat we met slechts acht beelden aan het werk zijn. Gelukkig kunnen we rechts in het beeld nog een heel aantal instellingen aanpassen. Bij paginaraster kun je de hoeveelheid rijen en kolommen aanpassen, waarbij wij kiezen voor drie rijen en twee kolommen, zodat de pagina mooi gevuld is en we zes beelden op één pagina hebben staan. Mooi overzichtelijk, inclusief bestandsnaam. Die laatste optie ging automatisch ‘aan’ doordat we eerder gekozen hebben voor een bestaand sjabloon. Zeker als je een contact sheet maakt voor een klant is het heel praktisch als je de bestandsnamen bij je foto’s laat zien, zo kan de klant gemakkelijk refereren aan bepaalde beelden. Verder kun je nog kiezen voor de eventuele weergave van hulplijnen en welke marges je wilt hanteren.

Voor een contact sheet is een pdf-bestand vaak de meest geschikte vorm. Om zo’n pdf-bestand aan te maken ga je heel eenvoudig rechts onderin je beeld naar de knop ‘afdrukken…’ Zoals we al eerder schreven gaan we geen echte afdruk maken, maar de opties voor het maken van een pdf zitten nu eenmaal achter die knop opgesteld. In het dialoogvenster dat verschijnt kun je daarom de bovenste gegevens helemaal negeren en je focussen op de knop linksonder in het venster met daarop ‘pdf’. Achter die knop zit een menu verscholen waarin je verschillende zaken rondom je pdf kunt regelen. Voor het ‘afdrukken’ van je pdf is het gelukkig alleen nodig om voor de optie ‘bewaar als pdf’ te kiezen. Als je daarop klikt verschijnt het welbekende opslag-venster waarbij je het bestand een naam kunt geven en kunt kiezen op welke locatie je het pdf-bestand graag wilt opslaan. Een fluitje van een cent. Je contact sheet is nu klaar!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD – Vernieuwde klassieker

Hoe maak je een high-key of low-key foto?