in

Zo kies je de beste apparatuur en instellingen voor in het bos

Het is herfst en dan trekken fotografen vaak massaal naar het bos. Niet zo gek, want de bossen zijn prachtig in de herfst. Ook buiten de herfst is bosfotografie behoorlijk populair. Ben je op zoek naar nog wat extra tips voor bosfotografie? In dit artikel geven we je tips voor de beste apparatuur en de beste instellingen.

Richard is landschaps- en bosfotograaf en maakt prachtige bosfoto’s. Ook voor Richard is de herfst de favoriete periode om het bos in te gaan. Hij weet dan ook precies wat de beste apparatuur is en wat de beste instellingen zijn voor het maken van een mooie bosfoto. Samen met Richard maakten we hier een video over en aan de hand van die video geven we je wat tips.

De juiste apparatuur voor in het bos

Voor iedere fototrip bereid je je voor. Een paar dingen die je dan standaard in je tas wilt hebben zijn lege sd-kaartjes, een volle batterij en natuurlijk je camera. Volgens Richard maakt het type camera helemaal niet zoveel uit, ook met een instapcamera kun je prachtige bosfoto’s maken. Het hangt er simpelweg vanaf hoe je de foto maakt. Maar wat neem je nog meer mee? Richard neemt standaard een statief mee, zo kan hij gemakkelijk zijn compositie kiezen en eventueel wat spelen met de sluitertijd. Verder gebruikt Richard een 70-200 zoomlens. Zo kan hij meer rust in zijn foto creëeren, met een groothoeklens gaat dat minder goed. Daarbij heeft hij ook altijd een polarisatiefilter bij. Met dat filter komen de kleuren nog wat beter uit en krijgt hij minder te maken met reflecties als het vochtig is in het bos.

bos

Foto: richard33 – ISO 50 · ƒ/4 · 2/5s · 129mm

Je camera instellen in het bos

De instellingen van je camera zijn natuurlijk grotendeels afhankelijk van de weersomstandigheden. Toch zijn er best wat tips te geven omtrent die instellingen. Zo wilt Richard meestal zijn foto van voor tot achter scherp krijgen, waardoor hij gebruik maakt van focus bracketing. Hij maakt dan dus meerdere foto’s die op verschillende punten scherp zijn. Die foto’s voegt hij later in samen, waardoor echt de hele foto scherp is. Richard stelt ook scherp op de hyperfocale afstand.

Verder houd Richard iso laag. Dat doet hij zodat er zo weinig mogelijk ruis in de foto ontstaat. Het diafragma zit vaak tussen de f8 en f14. Zo krijgt hij een optimale scherpte en kan hij toch nog diepte in de foto brengen. Dat betekent verder natuurlijk niet dat Richard nooit foto’s maakt die boven of onder die marge liggen. Soms wil je immers meer of juist minder gebruik maken van die scherptediepte. Wil je bijvoorbeeld één boom echt in beeld brengen, dan kan een diafragma als f2.8 juist heel mooi zijn, omdat dan de focus op de boom komt te liggen.

bos

Foto: richard33 – ISO 100 · ƒ/5.6 · 1/30s · 200mm

Bekijk de video!

Wil je nog meer leren over bosfotografie en bijvoorbeeld horen wat Richard te vertellen heeft over de brandpuntsafstand of het gebruik van een polarisatiefilter in het bos? In onderstaande video krijg je nog veel meer tips over de instellingen en de apparatuur voor bosfotografie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

QUIZ: wat weet jij van paddenstoelenfotografie?

Zoom.nl magazine editie 10 2022 is uit!