in

Zo improviseer je een macro objectief


28 november 2019, 10:52

Met een macrofoto kun je alle kleine details zichtbaar maken die soms voor het menselijk oog niet te zien zijn. Macro objectieven zijn vaak prijzig, en als je niet helemaal zeker weet of het iets voor jou is, kun je ook eerst eentje improviseren. In dit artikel leggen we je uit hoe dat moet!

Er zijn een paar verschillende manieren die je kunt gebruiken om een macro objectief te improviseren. In dit artikel geven we je drie manieren, afhankelijk van het geld dat je in dit project wilt steken en de apparatuur die je zelf al in huis hebt.


Foto: daan de vos

Manier 1

Als je een objectief in je bezit hebt met een brandpuntsafstand van 50mm of hoger, kun je deze gebruiken als macrolens. Je kunt hiervoor een prime- of een zoomobjectief gebruiken. Heb je een zoomobjectief, gebruik dan de langste brandpuntsafstand voor het grootste macro-effect. Haal het objectief los van de body, en houd het objectief andersom voor de sensor. Dus het deel van de lens dat normaal vastzit aan de body is nu aan de kant van je onderwerp. Zorg ervoor dat je de body zo stil mogelijk houdt met je ene hand, met je andere hand het objectief strak tegen de body aan. Het helpt als je de body op een statief zet.

Om deze methode te gebruiken moet je de camera op handmatig zetten, en ook de autofocus moet uitstaan. De camera kan namelijk niet focussen met het objectief omdat deze niet aan de body vast zit. Je kunt zelf scherpstellen door naar voren en achteren te bewegen. Houd met je hand ook de diafragma-hendel op het objectief open. Deze methode is niet echt geschikt voor vieze en stoffige plekken, omdat de sensor van de camera niet goed bedekt is.

LET OP: Deze methode kan bijzondere resultaten opleveren, maar is wel heel gevoelig om stof, vocht of andere elementen op je beeldsensor te krijgen. Gebruik deze methode alleen als alle onderdelen goed schoon en stofvrij zijn, en de ruimte niet te stoffig is.


Foto: corne389

Manier 2

Er zijn ook adapterringen die je kunt kopen om het objectief andersom aan de body vast te maken. Dit is steviger dan alle onderdelen los van elkaar vasthouden en hierdoor kun je je beter focussen op de instellingen van de camera. Het kan soms wat lastig zijn om de juiste instellingen te vinden. Een goede basis is een sluitertijd van 1/100 SEC of sneller, en onder goede lichtomstandigheden kun je de ISO ook laag houden. Je moet ook op deze manier het diafragma hendel openhouden. Er zijn ook adapterringen die het diafragma van de lens automatisch openzetten. Zeker iets om over na te denken!


Foto: nak-kos

Manier 3

Daarnaast zijn er ook adapterringen om een objectief aan een ander objectief vast te maken. Zo kun je een zoomlens andersom op een primelens vastmaken, waardoor de afstand tussen de body en het verste stuk glas het langst is. Zo creëer je het grootste macro-effect.

Heb je geen twee objectieven thuis? Probeer dan een buis vast te maken tussen de body en het objectief. Je kunt als je een beetje handig bent de buis vastmaken aan de dop die op de body gaat. Maak een groot gat in het midden van deze dop, en lijm of tape de buis aan de dop vast. Tape daarna heb objectief andersom vast aan het einde van de buis. Zo heb je ook de afstand vergroot tussen de sensor en de lens, en door de buis komt er geen ander licht op de sensor.

Dit zijn een paar manieren om voor niet al te veel geld toch de macrofotografie in te duiken. Misschien is het wat voor je, en kun je uiteindelijk investeren in een echte macrolens!


Foto: Gilles147

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bepaal de juiste witbalans en kleurtemperatuur

De mooiste zwart-wit omzetting van een concertfoto in Lightroom