in

Zo begin je met foodfotografie | Culinaire fotografie24 januari 2019, 14:59

Het is een ware kunst om eten smakelijk op de foto te krijgen. Je bent alles in één: chef, stylist en fotograaf. De kijker moet visueel geprikkeld worden en diegene moet direct zin in het eten krijgen. Wij geven je de juiste ingrediënten om te beginnen met foodfotografie.

Creëer zin om te eten

Met foodfoto’s wil je dat mensen zin krijgen in het eten dat je hebt gefotografeerd. Leg daarom de focus in je foto op het juiste onderwerp: het lekkerste gedeelte van het gerecht. Zorg dat dit eruit springt. Als je onderwerp wordt opgeslokt door een rijk gedekte tafel, dan kan dat de aandacht afleiden. Je zou kunnen spelen met de scherptediepte en de achtergrond (licht) onscherp maken, waardoor het gerecht eruit springt.

Maak de compositie interessant
Denk goed na over je compositie en blijf jezelf vragen stellen. Wat is het belangrijkste ingrediënt? Hoe presenteer je het? Welke andere ingrediënten of objecten spelen een rol in het beeld? Ook bij deze vorm van fotografie is het belangrijk om aan de regel van derden of de gulden snede te denken. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen deze twee uitgangspunten. Het is ook belangrijk om een goede hoek te kiezen. Bij foodfoto’s kan je bijvoorbeeld pal boven het eten fotograferen of juist op ooghoogte. Zo wordt je foto een stuk interessanter.

Denk na over je kleuren

Welke kleuren ga je gebruiken? Het werkt goed om contrastkleuren te gebruiken. Als je bijvoorbeeld broccoli op de foto zet, dan kun je beter geen groene achtergrond gebruiken. Het kleurenwiel van Adobe is een handige tool om te gebruiken om te kijken welke kleuren goed bij elkaar passen.


foto: geafotografie · Canon EOS 5D Mark III · ISO 125 · F 9.0 · 1/125 SEC · 82 MM

Maak kleine porties

Stop niet te veel voedsel in een foto, maar werk met kleine porties. Zo kun je beter zien welke ingrediënten erin voorkomen. Ook de details komen zo beter aan bod en verdwijnen dan niet in de foto.


foto: jojan · Canon EOS 7D Mark II · ISO 400 · F 4.0 · 1/60 SEC · 28 MM

Gebruik zacht licht

Speel ook met het licht. Gebruik bij voorkeur zoveel mogelijk zacht en diffuus licht. Een daglichtlamp met een witte paraplu om het licht zachter te maken is zeer geschikt. Hoe dichter de lamp op je onderwerp staat, hoe zachter de schaduw. Een grotere lichtbron zorgt ook voor een zachtere schaduw. Je zou een reflectiescherm kunnen gebruiken om de schaduwen op te lichten. Als je geen studioapparatuur hebt dan kun je het beste natuurlijk daglicht gebruiken door bij een raam te gaan staan. Pas dan wel op voor lelijke randen of ongewenste schaduwen door de felle zon.

Neem een hap uit je eten

Een foto heeft meer impact als er iets gebeurt, kijk dus eens of je er actie in kunt krijgen. Je maakt het beeld ook levendiger door het eruit te laten zien alsof ervan gegeten wordt. Als je pindakaas op een boterham smeert kun je er bijvoorbeeld een stuk afhalen zodat het lijkt alsof er een hap uit is genomen.


foto: corinne · Nikon D610 · ISO 400 · F 5.6 · 1/640 SEC · 600 MM

Gebruik een macro-lens

Het mooiste resultaat bij een foodfoto krijg je als je dicht op je onderwerp zit. Fotografeer bij voorkeur met een macro-lens. Gebruik altijd een statief, zo kun je tussen de foto’s door aanpassingen maken aan het eten zonder dat je je camera opnieuw moet instellen. Ook is vaak een wat langere sluitertijd nodig om scherptediepte te creëeren bij weinig licht. Met een statief en eventueel een afstandsbediening of zelfontspanner voorkom je bewogen foto’s.

Nabewerking

Om een foodfoto smakelijk te maken, is ook de nabewerking van wezenlijk belang. Fotografeer in raw-formaat in dien mogelijk, zodat je achteraf meer kunt corrigeren of aanpassen. Let bijvoorbeeld goed op de witbalans (als deze te warm of te koud is, wordt het eten al heel snel onsmakelijk). Probeer daarnaast veel microcontrasten te vermijden, dit benadrukt de oneffenheden in je foto en daar wordt het eten niet aantrekkelijk op. In Lightroom betekent dit dat je zeer voorzichtig moet zijn met de Helderheid slider.

Door de foto in de nabewerking iets over te belichten (in Lightroom gewoon met de Belichting slider), maskeer je op een natuurlijke manier ook veel zichtbare onsmakelijkheden in het eten, wees dus niet bang om in een food foto juist meer Hooglicht toe te voegen. Speel tot slot met de individuele kleuren in het HSL-paneel van Lightroom. Hier kun je per kleur (bij eten vaak groen, geel, oranje en bruin) de tint net iets smakelijker maken, zodat je een evenwichtig geheel krijgt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon Z6

De mooiste fotolocaties om te fotograferen in Haarlem!