in

Wild fotograferen in Nederland – wilde paarden


13 mei 2020, 10:59

In deze serie geven we je tips en tricks over het fotograferen van wild in Nederland. Van kleine insecten tot grote grazers. We vertellen je wat over de dieren en geven je tips over hoe je ze het beste op de foto zet. Dit keer vertellen we je alles over de wilde paarden in Nederland.

Hoewel misschien niet iedereen het weet, kun je op verschillende plekken in Nederland ook wilde paarden tegenkomen. Deze dieren zijn in bepaalde natuurgebieden uitgezet, waar ze vervolgens de vrijheid kregen om te grazen en zichzelf voort te planten.

Soorten wilde paarden

Er komt eigenlijk maar één ras veelvuldig voor in Nederland en dat is het Konikpaard. Het ras is verwant aan de tarpan (een uitgestorven oerpaard), de dieren werden in 1982 uitgezet in Nederland uitgezet. Het Konikpaard is een klein, gedrongen paardje met een typische wildkleur: ze hebben vaak een lichte vacht en donkere manen en staart, ook de benen zijn vaak donker. Soms kom je echter ook een donker exemplaar tegen.

Naast het Konikpaard heb je sinds kort ook de kans om de Exmoor in het wild tegen te komen in Nederland. Deze pony is niet veel kleiner dan de Konik, maar vaak wel wat donkerder van kleur.

In de Veluwe zijn op een paar plekjes ook IJslandse paarden te vinden. Ook dit zijn kleine paardjes, maar deze komen in allerlei kleuren voor.


Foto: monavg, Konikpaarden bij zonsondergang

De beste tijd om de paarden te spotten

Echt een bepaalde tijd om wilde paarden te spotten is er niet. De paarden zijn de hele dag op pad, ze trekken rond op zoek naar het beste eten. Als je de routes van de paarden kent, kun je die dus eventueel nalopen (als dat natuurlijk binnen de paden van het natuurgebied blijft). Ga naar de plekken waarvan je weet dat de route van de paarden kruist met de routes in het natuurgebied. Weet je niet zo goed waar de paarden zoal lopen? Vraag dan eens na, bij bijvoorbeeld de lokale boswachter, welke waterplassen veel worden gebruikt en ga daar eens zitten. Zorg ervoor dat je vroeg bent en dat je niet te veel opvalt.

Het kan natuurlijk zijn dat de paarden net die dag besluiten om niet naar die waterplas te gaan en dus zul je wat geduld moeten hebben, maar de kans wordt zo toch een stuk groter.


Foto: Jantje1972, een Exmoorpony op de heide

Veiligheid

Let bij het spotten van wilde paarden wel goed op je eigen veiligheid. Deze paarden zijn vaak niet aan mensen gewend. Natuurlijk zijn paarden vluchtdieren en zullen ze een confrontatie liever uit de weg gaan, maar daag ze niet uit. De leidende hengst van de kudde kan je, als je te dicht bij komt, als een bedreiging zien en je aanvallen. Het is zijn rol om de kudde te beschermen en die taak neemt hij heel serieus. Ook in het veulenseizoen moet je opletten, merries zijn vaak erg beschermend tegenover hun veulens en zijn rond deze tijd dan ook wat agressiever. Ga zeker niet tussen de kudde en de veulens in staan en blijf echt op goede afstand.

Sta je in de buurt van een kudde en komt een paard steeds een beetje dichterbij? Ga er dan niet zomaar vanuit dat hij je leuk of interessant vind. Let op de oren, als die plat naar achteren in de nek van het paard liggen is dat een heel duidelijk signaal dat je te dichtbij bent. Ook ontblootte tanden kunnen dat laten zien. Houd het gedrag van de kudde en de paarden goed in gaten. Let altijd op je eigen veiligheid én op de veiligheid en het welzijn van de kudde.


Foto: daliyah, Konikveulens

Locaties

Er zijn behoorlijk wat locaties waar je wilde paarden in Nederland tegen kunt komen. Wij hebben er een paar voor je opgezocht en ze voor je in een kaartje verwerkt. Klik op de rode cameraatjes om te zien om welke locatie het precies gaat en om erachter te komen welk ras je er tegen kunt komen.

Hoe zet je ze dan het beste op de foto?

Het fotograferen van wilde paarden is weer net even wat anders dan het fotograferen van paarden die als huisdier worden gehouden. Bij tamme paarden is het mooi als het paard alert is en de juiste spieren in de hals aanspant. Dat doe je vaak door de aandacht van het paard te trekken met attributen. Bij wilde paarden kun je dat beter niet doen, je wilt ze liever als zichzelf in hun natuurlijke omgeving vastleggen. Daarbij wil je ze natuurlijk ook niet laten schrikken.

Belangrijk is dat je dan het juiste moment kiest. Als de hele kudde rustig staat te grazen is dat misschien niet het meest interessante moment om een foto te maken. Een wilde kudde zit vol beweging, maak dus bijvoorbeeld net een foto als een paard opkijkt omdat hij bijvoorbeeld iets hoort of ziet. Het mooiste is dan als de oren van het paard enigszins naar voren staan. In een kudde wordt vaak ook continu om rangorde gevochten, de jonge hengsten dagen de oudere leidende hengst uit en dat kan er soms best flink aan toe gaan. Het is een iconisch beeld: twee tegen elkaar aan steigerende paarden. Ook de jongere dieren zijn vaak een leuk onderwerp. Deze zijn nog speels en halen graag gekke kuren uit.


Foto: TourDeFrans, twee steigerende Konikpaarden

Instellingen en apparatuur

Eén ding staat in ieder geval vast bij het fotograferen van paarden, of ze nu wild of tam zijn. Paarden zijn snelle dieren en je hebt vaak maar een klein moment om de foto te maken. Zorg er dus voor dat je sluitertijd lekker hoog ligt, om bewegingsonscherpte te voorkomen. Je kunt gebruik maken van de vuistregel die zegt dat als je bijvoorbeeld je brandpuntsafstand op 100 mm hebt staan, je de sluitertijd ook op 1/100 sec zet. Om zeker te weten dat je foto dan echt scherp wordt, kun je de sluitertijd dan verdubbelen.

Het hangt natuurlijk af van de foto die je wilt maken, maar het is ook mooi als je je diafragma zo laag mogelijk houd. Op die manier wordt de achtergrond mooi wazig en ligt de nadruk echt op het paard. Als je echter de hele kudde scherp op de foto wilt zetten, kun je wel beter het diafragma wat omhoog schroeven.

Zoals we hierboven al schreven, is het belangrijk om voldoende afstand te houden van de kudde. Daarom is het handig om een lens met een wat hogere brandpuntsafstand mee te nemen. Kies voor een prime lens van 200, 300, of 400 mm voor de beste beeldkwaliteit. Kies voor een zoomlens zoals een 70-200 mm voor een groter bereik en voor wat meer speling op dat gebied.


Foto: Berthe2

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Composities voor landschapsfotografie: lijnen

Het schoonmaken van je camera doe je zo!