in

Weer of geen weer: Weatherproof fotografie1 juni 2010, 17:17

Unieke fotokansen doen zich niet alleen voor bij mooi weer. Daarom is het een prettig idee dat er manieren zijn om je spullen goed te beschermen. Onmisbaar voor iedereen die ook onder barre omstandigheden foto’s wil maken. Zo kun je de camera altijd paraat houden, en hoef je hem niet bij de eerste regendruppels of windvlaag schielijk in zijn veilige tas terug te stoppen.

Ook bij slecht weer kun je hele mooie plaatjes schieten in de natuur. Alleen gaan stof, zand en water niet echt samen met digitale camera’s. Dat is geen excuus om dan maar binnen te blijven kniezen. Er zijn genoeg manieren om je kostbare apparatuur te beschermen en zodoende de risico’s flink te beperken.
Zelfs als je alleen eropuit trekt wanneer het zonnetje schijnt en de lucht strakblauw is, is het een goed idee om toch op het ergste voorbereid te zijn. Het weer kan immers altijd omslaan, en eenmaal in de natuur lukt het niet altijd om voor de bui terug te zijn in de bewoonde wereld. In dit artikel bespreken we een aantal handige en verrassende producten, die gewoon in de (online) fotowinkel te koop zijn.

De camera zit netjes verpakt, en via de manchetten bedien je het toestel.

Kata E-702

Weerbestendige camera’s

Vooral in de duurdere prijsklassen vind je camera’s en lenzen die weerbestendig zijn, wat inhoudt dat ze tot op zekere hoogte tegen spatwater en stof kunnen. Dat klinkt mooi, maar het maakt je spullen niet onkwetsbaar. Daarom is het altijd verstandig om extra maatregelen te treffen als je ook met minder mooi weer op fotojacht gaat. Onderdompelen is nooit een goed idee: weerbestendig is niet hetzelfde als waterdicht! Met alleen een weerbestendig toestel ben je er bovendien nog niet. Vergeet niet om ook weerbestendige lenzen (en eventueel een dito flitser) te kopen. Om al je fotospullen goed te beschermen, is een stevige, waterdichte fototas of rugzak essentieel. Als de tas zelf niet water- en winddicht is, gebruik je een losse regenhoes die vaak wordt meegeleverd. Heb je ook gewone lenzen in je fototas zitten, let dan op dat je alleen exemplaren gebruikt die bij de weersomstandigheden passen. Een fatale vergissing is snel gemaakt!

Een camouflageprint geeft wel het risico op nieuwsgierige blikken, zonder dat je modellen het doorhebben.Wildlife Watching Supplies>

Deze hoes beschermt zowel de camerabody als de lens.
Wildlife Watching Supplies

Zuidwester voor de camera

Om je camera tegen de elementen te beschermen, zijn er speciale hoezen te koop die je over je toestel schuift (‘camera and lens covers’). De maat is belangrijk, want als je met een flinke telelens werkt, moet ook die erin passen. Aan de voorkant zit een opening, zodat de lens een onbelemmerd zicht heeft. De zonnekap laat je op de lens zitten. Daar trek je de hoes strak aan, zodat deze goed aansluit. Als je geen weerbestendige lens hebt, is het extra belangrijk dat druppels en stof op die plek niet alsnog via een kier naar binnen sijpelen. Verder veeg je het spatwater dat aan de binnenzijde van de zonnekap terecht is gekomen regelmatig weg, om te voorkomen dat het zich ophoopt en naar het lensoppervlak stroomt. Sommige hoezen bestaan uit meerdere lagen: zo kan er een isolatielaag in zitten die tegen hitte en koude beschermt. Verder zijn ze zowel in een effen kleur als met een camouflageprint verkrijgbaar.
Hoezen met een opening aan de achterkant (de camerazijde dus) hebben als voordeel dat de bedieningsknoppen prima bereikbaar blijven. Ook heb je dan ongehinderd zicht op het scherm en door de zoeker. In de stromende regen is dit wellicht wat minder praktisch. Een gesloten hoes, aan de achterzijde doorzichtig, houdt het water dan beter tegen, maar het bedienen van een camera door een plastic beschermlaagje heen kan in het begin wennen zijn. Een exemplaar met manchetten kan een oplossing bieden. Je steekt er één of beide (droge!) handen in, waarna je de camera vrijwel net als gewoonlijk kunt gebruiken. Sommige hoezen hebben nog een kleine opening waar de zoeker doorheen steekt. Het afneembare oogkapje gebruik je om het materiaal vast te zetten. Het scherm zit dan nog steeds achter plastic, maar de zoeker functioneert als vanouds.

Een lenshoes op maat isoleert en beschermt je kostbare lens tegen vuil en beschadigingen.
LensCoat

Lensverpakking

Een telelens steekt flink uit. Voor je het weet, schaaf je ergens langs of maak je een klapper. Ook is een telelens vaak het onderdeel dat prominent naar buiten steekt wanneer je vanuit een auto, observatietent of schuilhut werkt. Een goed objectief kost al snel meer dan een body, en kan in principe een leven lang mee. Reden te meer om het goed te beschermen. Hier zijn lenshoezen (‘lens covers’) voor bedacht, en ook deze zijn in allerlei camouflageprints te koop. Ze zijn van waterbestendig materiaal gemaakt en beschermen je lens tegen vuil. Ook hoef je minder bang te zijn dat je de buitenkant beschadigt als je de lens ergens op laat rusten om een scherpe foto te maken.
Dit type bescherming zit nauwsluitend om het objectief, dus heb je een op maat gemaakt exemplaar nodig. Aangezien een objectief uit bewegende delen bestaat – je moet immers kunnen scherpstellen en zoomen -, bestaat zo’n hoes niet uit één lange huls maar uit meerdere segmenten. De met rubber gevoerde draairingen van je lens blijven daardoor gewoon toegankelijk. Het betekent wel dat een gewone lens er niet weerbestendig van wordt. Een lenshoes werkt ook isolerend, wat bij natuurfotografie goed van pas komt.


Met een speciaal filter bescherm je het kwetsbare lensoppervlak van je dure objectief.

B+W

Zonnekap of regenkap

Of de zon schijnt of niet, buiten komt een zonnekap altijd goed van pas. Zo’n kap doet namelijk ook dienst als ‘afdakje’, zodat regendruppels, stof en vuiligheid minder snel op het kwetsbare glaswerk terechtkomen. Houd er wel rekening mee dat de kap een stuk minder bescherming biedt wanneer je de opening recht op de wind richt. Houd toestel en lens bij voorkeur een tikje omlaag terwijl je niet fotografeert: dat scheelt al enorm. En verwacht je langere tijd geen foto’s te maken, plaats dan bij voorkeur de lensdop terug.

Kwetsbaar glas

Zelfs als een objectief door een hoes beschermd wordt, blijft het glaswerk aan de voorkant kwetsbaar. Een reparatie kan erg veel geld kosten. Om het lensoppervlak tegen beschadigingen te beschermen, is het verstandig er een filter op te schroeven. Een uv-filter kan, maar een neutraal beschermingsfilter is vaak beter. Koop er bij voorkeur eentje voor elke lens die je hebt: zo voorkom je dat je per abuis zonder filter op pad gaat. Omdat niet alle objectieven dezelfde diameter hebben, is de kans groot dat je verschillende maten moet inslaan. Dit is wel iets om op te letten.
Een neutraal filter is puur bedoeld als bescherming. Er zit een extra harde beschermlaag op, waardoor het oppervlak beter bestand is tegen krassen, terwijl water en stof er minder makkelijk vat op krijgen. Het licht wordt zo ‘puur’ mogelijk, dus ongefilterd, doorgelaten. Mocht er toch iets misgaan, dan hoef je alleen een nieuw filter te kopen en blijft je kostbare lens gespaard.

Zodra het weer opklaart doet de beschermhoes nog prima dienst als camouflage.

C.80 All in One Camouflage

Stoffige lens

Ook als je een zonnekap gebruikt, kunnen stof, zand en regen het lensoppervlak of beschermingsfilter bereiken. De verleiding is groot om het er snel met een punt van je T-shirt af te vegen … Niet doen: dit kan diepe krassen veroorzaken! Altijd eerst een blaasbalgje gebruiken om het ergste vuil weg te blazen, en pas daarna voorzichtig met een zachte lenskwast over het oppervlak strijken. Tot slot haal je vocht of vettigheid weg met een zacht lensdoekje en eventueel wat lensreinigingsmiddel.
Zorg dat je altijd wat schoonmaakspulletjes in je tas hebt zitten voor noodgevallen, en zoek een beschutte plek voordat je gaat poetsen. Doe dit in het veld alleen als het echt niet anders kan, pas op dat het middel niet erger is dan de kwaal, en werk met schone handen. Eenmaal thuis is het zaak om al je apparatuur grondig schoon te maken. Vergeet niet om ook je tas om te keren (nadat je die leeg hebt gemaakt, natuurlijk!), zodat er geen zandkorrels en andere troep in achterblijven.

Bodywarmer

Wie een lenshoes gebruikt, wil vast ook de camerabody beschermen tegen vuil en beschadigingen. Ook daar zijn omhulsels voor te koop. Deze kun je een beetje vergelijken met de hoesjes zoals die voor mobiele telefoons verkrijgbaar zijn. Door de camera te verpakken, dek je de meest kwetsbare delen zo veel mogelijk af. Dan is ook het geheel beter bestand tegen stoten. Statiefaansluiting, zoeker en scherm blijven meestal vrij. De knoppen bedien je via het omhulsel, en soms ook via een uitsparing. Het materiaal is schokdempend, geeft je extra grip op het toestel en weert allerlei viezigheid. Bijkomend voordeel is dat het materiaal warmer aanvoelt. Altijd handig als de temperatuur buiten opnieuw begint te dalen. Een camerajas beschermt, maar maakt een gewoon toestel niet weerbestendig.


Een bij fel zonlicht slechts afleesbaar scherm behoort definitief tot het verleden.

HoodLoupe 3.0

Doe-het-zelven

Met een beperkt budget en een beetje inventiviteit kom je ook een heel eind bij het beschermen van je apparatuur. Zo kun je een grote paraplu meenemen, met als grote voordeel dat je ook zelf lekker droog blijft. Een assistent die hem voor je vasthoudt, is natuurlijk helemaal ideaal, hoewel er ook paraplu’s bestaan met een soort ‘haring’ in de steel. Die prik je in de grond, zodat je beide handen vrij hebt. Wat ik zelf vaak doe, is de steel (zonder handvat) in de binnenzak van mijn gesloten winterjas steken. Met je schouder is de paraplu in de juiste positie te manoeuvreren, al houd je dat niet urenlang vol. Verder bestaan er kleine paraplu’s die je met een houder op de flitsschoen of de statiefaansluiting vastzet.
Een beetje handige knutselaar kan van een doorzichtige zak of een strook stevig plastic zelf een regenhoes fabriceren. Gebruik waterbestendig plakband of ‘duct tape’ om eventuele naden stevig dicht te maken. Test wel grondig of je kunstwerk ook écht waterdicht is voordat je met camera en al de regen induikt!

Goed zicht

Bij welk weertype je ook werkt, het lcd-scherm van een camera is een kwetsbaar onderdeel. Met een doorzichtige beschermsticker voorkom je dat er krassen op komen. Uiteraard plak je de beschermlaag op een schoon en vetvrij scherm, en let je op dat er geen luchtbelletjes onder komen. Na verloop van tijd vervang je de sticker eenvoudig door een nieuw velletje.
Een afdekkapje van hard plastic biedt nog meer bescherming. Geopend doet het ook nog eens dienst als een heus zonnescherm. Een prima idee, want veel cameraschermen zijn minder goed af te lezen in helder zonlicht. Een ander handig hulpmiddel in de felle zon is een losse ‘zoeker’ die je over het scherm plaatst om de gemaakte foto’s te beoordelen. Het invallende licht sluit je er volledig mee buiten, zodat je pas echt goed kunt inschatten of compositie, kleur, belichting en scherpte naar wens zijn.

Dopjes en klepjes

Met een weerbestendige camera en dito lenzen hoef je niet bij elk druppeltje weg te duiken of je spullen snel in een beschermende tas op te bergen. Dankzij rubberen afdichtingen krijgt vocht niet gauw kans het binnenste van de apparatuur te bereiken. Een lens, geheugenkaart of accu verwisselen moet je natuurlijk níet in de regen doen. Dan loopt er gegarandeerd water naar binnen. Laat dus alle klepjes dicht en controleer of alle beschermdopjes van contacten en aansluitingen op hun plek zitten. Soms zit er een plastic schuifje op de flitsvoet, zodat ook de flitscontacten beschermd zijn. Zoek voordat je ook maar iets verwisselt een cameravriendelijke plek op. Droog eerst je apparatuur goed af, en houd er rekening mee dat de atmosfeer mogelijk vochtiger is dan je gewend bent. Wees eveneens voorzichtig als je in een stoffige of zanderige omgeving bent.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Techniek: tilt- en shiftfotografie

4 handige camera’s voor op vakantie!