in

Wat kan je allemaal met filters voor je lens?


20 mei 2017, 10:00

Er zijn allerlei soorten filters op de markt, die je beelden op verschillende manieren kunnen verrijken. Welke soorten zijn er, wat kan je er mee en hoe zie je dat terug in je foto’s? We leggen het nut van filters voor je objectieven in dit artikel aan je uit!

Wil je specifiek filters gaan gebruiken voor je landschapsfotografie? In dit artikel legt Jos Ouwerkerk je alles uit over de belangrijkste filters.

Extreme sluitertijden

Het meest herkenbare voorbeeld van een nuttig filter is het ND-filter. Het blokkeert, afhankelijk van de dichtheid, een flinke hoeveelheid van het beschikbare licht. Het resultaat is dat er veel langere sluitertijden nodig zijn om de sensor alsnog goed te belichten. ND-filters worden door landschapsfotografen vaak gebruikt om melkachtige wateroppervlakten en waterstromen te creëren. Je kan het ook gebruiken om de drukte van mensen op straten en pleinen volledig te laten vervagen. ND-filters creëren een enorme rust in je beeld omdat iedere vorm van beweging volledig vervaagd.

Kleine scherptediepte bij fel zonlicht

Naast de langere sluitertijden, zijn ND-filters ook geschikt om met een open diafragma te fotograferen bij fel zonlicht. Het werkt in principe hetzelfde als een soort zonnebril. Omdat veel daglicht wordt tegengehouden, kan de diafragmawaarde verder omlaag waardoor er een kleinere scherptediepte ontstaat. Er zijn filters met een vaste optische dichtheid, maar er zijn ook variabele ND-filters verkrijgbaar, waarbij je handmatig kan aanpassen hoeveel stops licht er geblokkeerd moeten worden. Daarnaast zijn er ook filters waarbij boven en onderkant wisselende dichtheden hebben. Hiermee kan je een felle lucht eenvoudig compenseren, waardoor een relatief donkere ondergrond er minder sterk bij afsteekt.


paul-weekers

Reflecties aanzetten of voorkomen

Polarisatiefilters zijn ook een aanwinst voor iedere soort fotograaf. Met dit type filter kan je namelijk bewust sterkere reflecties creëren of deze juist voorkomen. Door aan het filter te draaien kan je reflecterend licht blokkeren dat uit een bepaald hoek in het objectief valt. Dit zorgt ervoor dat oppervlakten, zoals glas en water, van een glimmende laag weer helemaal doorzichtig worden. Je kan er dus doorheen kijken, zonder hinderlijke schittering! Je kan het filter ook zo draaien zodat het juist in een soort spiegel veranderd. Dat creëert vaak mooie reflecties die perfect zijn voor symmetrische foto’s.

johnnye12345

Verzadigde kleuren

Naast de invloed op reflecties is een polarisatiefilter ook van grote invloed op de verzadiging van je kleuren. Vooral bij landschapsfotografie komt het filter goed tot zijn recht. Wolken steken sterker af tegen een strakblauwe lucht en het groen of de herfstkleuren in een landschap komen veel meer tot uitdrukking. Natuurlijk kan je die verzadiging altijd nastreven in je nabewerking, maar het werkt veel prettiger om het daadwerkelijk voor je ogen te zien gebeuren als je de foto maakt.

jzfotografie

Ook in je nabewerking heb je allerlei soorten filters. Je leest erover in deze fotodokter!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe kan je je camera het beste verzekeren?

5 handige accessoires voor fotografen