2 juli 2017, 10:00
Het histogram is een belangrijke tool om je te helpen een goede belichting te creëren. Waarom is dat grafiekje zo handig en belangrijk? We leggen het aan je uit!
Leer het histogram lezen
Duidelijkheid over je belichting in één oogopslag
Het histogram geeft dankzij de grafiek direct een overzichtelijke weergave van de belichting van je volledige foto. Natuurlijk is fotografie geen wetenschap en zal je nooit je ‘de perfecte foto’ creëren door je alleen te focussen op het histogram. Het is daarentegen wel een hele handige tool om meer inzicht te krijgen in je belichting en er bewuster mee te werken. Je weet hoeveel speelruimte je nog hebt om verder over- of onder te belichten en kan goed inschatten wat je in je nabewerking nog kan aanpassen.
Sterkere low- en high-key beelden
De kracht van een low- of highkey beeld valt of staat bij de subtiliteit van de belichting. Opnieuw kan je in het histogram meteen zien hoe de uitvoering uitpakt. Zit de piek te ver naar het midden, dan zal je veel grijstinten in beeld hebben die de impact van je foto verminderen. Zorg bij low-key voor een grote piek links in beeld, met een kleine uitschieter aan de rechterkant en voor een high-key beeld voor een belichting op rechts, met een kleine uitschieter aan de linkerkant. Zo zorg je voor het mooiste contrast.
denmen
Nauwkeurigheid
We baseren onze foto’s natuurlijk voornamelijk op ons gevoel. Daarvoor gebruiken we voor een eerste indruk het LCD-scherm van onze camera. Omdat het schermpje een instelbare helderheid heeft en vaak lang niet van een goede kwaliteit is, is de weergave allesbehalve nauwkeurig. Dat is dan ook de reden dat foto’s soms tegenvallen als je ze op een groter en beter scherm kijkt. Fel zonlicht belemmert bovendien ook vaak je zicht. Het histogram is op dat moment een veel nauwkeurige manier om je belichting goed in te schatten. Het is gebaseerd op de jpeg-conversie van je foto, waardoor je weet dat je met je RAW-bestand nog meer mogelijkheden hebt in je nabewerking.
Problemen voorkomen
Als het histogram te ver naar links of rechts uitslaat, krijg je te maken met detailverlies. Dat kan voor problemen zorgen tijdens je nabewerking en het zorgt zeker voor problemen wanneer je je foto’s gaat afdrukken. Bij detailverlies kan je geen gegevens meer terughalen als je de belichting corrigeert. Je krijgt dus een uitgebeten witte of zwarte vlek. In het geval van prints zijn vooral die witte plekken heel erg opvallend. Omdat er letterlijk geen druppel inkt op komt, zal het voor een storende glimmende plek in je foto zorgen.