De back button focus is een techniek om je camera scherp te laten stellen. Steeds meer professionele fotografen maken er gebruik van. Maar, wat kun je met deze knop en wanneer gebruik je het? We leggen het je uit in dit artikel.
Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie
Hoe werkt de back button focus?
Normaal gesproken, wanneer je een foto wilt maken, druk je eerst de ontspanknop half in om je camera scherp te laten stellen. Druk je de knop verder in, dan wordt de foto gemaakt. Dit is vrijwel de meest gebruikte manier om je camera scherp te laten stellen en voor veel fotografen werkt dit prima. Maar, door de scherpstelknop en de knop waarmee je foto maakt te scheiden, kun je veel sneller reageren wanneer je een foto wilt maken. Dit is dan ook precies wat de back button focus knop doet. De back button focus is een knop aan de achterzijde van je camera, waarmee je kunt scherpstellen. Met de sluiterknop maak je, net als normaal, de foto.
Je camera staat automatisch ingesteld op de ‘standaard’ manier van scherpstellen. Wil je de back button focus knop gebruiken? Dan moet je deze functie eerst activeren. Vaak kun je dit vinden in het menu van de camera. Bij elke camera werkt het aanzetten van de functie weer anders. Als je precies wilt weten hoe je de back button focus bij jouw camera instelt, kun je het beste even Googelen. Typ je cameratype in met ‘back button focus’ erachter, de kans is dan groot dat je meteen op een website komt waar je de instructies kunt lezen.

Wanneer gebruik je de back button focus?
Scherpstellen via de back button focus heeft een aantal voordelen, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op één reden: efficiëntie. Het zorgt er namelijk voor dat je sneller kunt reageren en gemakkelijker kunt scherpstellen in bepaalde situaties.
Gemakkelijk switchen tussen Continiuous AF en Single AF
Wanneer je gebruik maakt van de back button focus knop kun je razendsnel wisselen tussen verschillende scherpstelmodus. Je kunt je camera zo instellen dat hij standaard staat op ‘Continuous AF’ als je gebruik maakt van de back button focus. Druk je de knop wat langer in, dan stelt de camera continu scherp en volgt de camera het bewegende onderwerp wat je wilt fotograferen. Druk je de knop kort in, dan stelt de camera eenmalig scherp, wat meer van pas komt bij stilstaande onderwerpen. Zo wordt het gemakkelijker om te wisselen tussen twee scherpstel manieren, wat je normaal gesproken apart moet instellen in het menu van je camera. Het voordeel van snel kunnen wisselen tussen deze twee focusmanieren, is dat je veel minder vaak hoeft weg te kijken van je zoeker. Handig wanneer je bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd fotografeert en je wilt zowel het spel als de omgeving op de foto zetten.

Focus vasthouden
Toch wel één van de belangrijkste voordelen aan deze functie: je hoeft niet steeds opnieuw scherp te stellen bij het maken van een foto. Wanneer je op de ‘normale’ manier scherpstelt, moet je steeds opnieuw scherpstellen als je iets verandert aan je camera-instellingen. Bij het gebruiken van de back button focus kun je rustig de sluitertijd of iso-waarde op je camera aanpassen, zonder dat dit nodig is. Wel moet er niets veranderen aan je compositie, anders moet je uiteraard wel even opnieuw scherpstellen. Dit is vooral heel handig als je je foto wilt herkaderen na het scherpstellen. Je stelt scherp op een punt, kadert je camera zoals je de compositie wilt hebben en daarna maak je de foto, zonder opnieuw scherp te hoeven stellen. Wil je daarna een foto maken met iets andere instellingen? Dan druk je gewoon de sluiter in en is het ook niet meer nodig om scherp te stellen.

Focusfouten voorkomen
De autofocus op je camera is niet altijd even feilloos; als een object op de voorgrond onverwachts beweegt, dan moet de autofocus vaak opnieuw focussen om weer scherp beeld te geven. Als je gebruik maakt van de back button focus kun je dit soort fouten snel voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld een sport fotografeert waarbij snelle en onverwachte bewegingen worden gemaakt, dan hoef je alleen maar de focusknop los te laten om terug te gaan naar het oorspronkelijke onderwerp waarop je je camera hebt laten focussen.

Gemakkelijk schakelen tussen autofocus of handmatige focus
Veel lenzen staan erop ingesteld om automatisch scherp te stellen, maar wanneer je af en toe liever handmatig scherpstel, dan kan dit ook gemakkelijk met de back button focus. Wanneer je gebruik maakt van de back button focus, hoef je alleen maar de knop los te laten om de autofocus te laten stoppen. Vervolgens draai je aan de lens om weer opnieuw scherp te stellen. Als je camera niet op de back button focus ingesteld staat, dan is dit niet mogelijk omdat de sluiterknop dan de autofocus activeert.

Vooral voor sport-, actie- en natuurfotografen is de back button focus een handige tool op je camera. Zo kunnen ze snel reageren wanneer hun onderwerp beweegt, wat minder onscherpe beelden oplevert. Ook voor studio- en portretfotografen heeft de knop zijn voordelen. Als je eenmaal de scherpte hebt bepaald, hoef je niet meer steeds opnieuw te focussen. Als je voldoende scherptediepte hebt, blijft je onderwerp scherp. Let er wel op als je je diafragma-waarde aanpast, verandert er iets in de scherptediepte van de foto. Vaak is het dan beter om wel even opnieuw scherp te stellen.
In de onderstaande video laat fotograaf Tony Northrup zien wat de voordelen van de back button focus in de praktijk zijn:
Naast dat je camera niet gemakkelijk meer te gebruiken is door mensen die normaal niet werken met de back button focus, zijn er weinig nadelen te bedenken voor het gebruik van de functie. Het is vooral erg wennen wanneer je net gebruik maakt van de knop, maar uiteindelijk levert het wel een hoop gemak op en hopelijk betere foto’s. Je kunt bewuster met de autofocus omgaan en het bespaard je een hoop keren opnieuw scherpstellen. Veel oefening baart kunst!