in

Vrij werk fotograferen voor je portfolio14 januari 2016, 12:00

Linda Hemmes maakt regelmatig tijd vrij voor ‘vrij werk’. Dan maakt ze foto’s die ze zelf graag wil maken en haar portfolio uitbreiden. In deze blog legt ze uit hoe ze dat aanpakt.

Be creative

Eens in de zoveel maanden maak ik tijd vrij om een portfolioshoot te organiseren. Dit omdat ik daar helemaal mijn creatieviteit in kwijt kan en ook omdat ik graag met verschillende modellen werk en uiteraard mijn portfolio wil uitbreiden. Deze beelden kan ik dan weer gebruiken voor mijn website of posten op mijn Facebook pagina of Instagram bijvoorbeeld. Lees hier 8 tips waar je op moet letten bij het samenstellen van een goed portfolio.

Jouw idee

En als iets in je hoofd zit is het ook leuk om het hele proces te doorlopen en dan het uiteindelijke resultaat te zien. Hou er wel rekening mee dat als je met een visagiste en een model werkt dat deze ook weer een draai aan jouw idee geven, wat uiteraard heel erg positief kan uitpakken maar zorg wel dat het jouw eigen idee blijft!

Allereerst maak ik op Pinterest een board aan om een beeld te krijgen van het idee. Voor zowel de kleuren en de poses. Let wel op dat je niet iets gaat namaken! Pinterest is voor mij een hulp middel om m’n ideeën te visualiseren.

Team samenstellen

Om een geschikt model te vinden plaats ik een oproep op mijn Facebookpagina en kijk ik welke reacties daarop komen. Dit met zoveel mogelijk informatie, zoals datum, tijd, locatie en is het op TFP basis of niet. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Als ik een specifiek model zoek, dan benader ik haar direct bijvoorbeeld via messenger. Maar meestal krijg ik zoveel reacties op een oproep dat ik daar veelal mijn modellen uit kies. Dit geldt ook voor een visagiste.

Locatie

Kies de juiste locatie, wat past het beste bij jouw idee. Ik wilde een zo neutraal mogelijke achtergrond, dus de locatie was voor mij snel beslist. Dit is de witte muur in mijn studio geworden en heb ik gebruik gemaakt van daglicht. Denk er aan bij een buitenlocatie dat het weer ook meespeelt en als het regent moet je alles verzetten en proberen je team op een andere datum weer bij elkaar te laten komen. Heb je een binnenlocatie gevonden, informeer dat eerst of je op jouw gekozen datum mag fotograferen en of er die dag geen andere activieteiten gepland zijn.

Accessoires verzamelen

Voor deze shoot wilde ik zelf een headpiece gaan maken. Het team had ik samengesteld maar het was alweer een hele tijd geleden dat ik zelf zo creatief aan het werk was met materialen. Diverse tuincentra afgestruind totdat ik de juiste spullen in huis had, dit waren o.a. foamrozen, gedroogde bloemen en takken. Het lijmpistool kwam ook heel erg goed van pas.

Allereerst heb ik de takken zo langzaam mogelijk gebogen, hier moest ik heel erg uitkijken dat de tak niet zou breken. Er zijn er dan ook een aantal gesneuveld. Zorg dat je genoeg materiaal hebt! Met een lijmpistool heb ik de materialen erop gelijmd. In het begin dacht ik dat dat niet zou blijven zitten, maar de lijm droogt redelijk snel en dan zit het zo vast als een huis.
De scherpe punten heb ik zoveel mogelijk eraf gehaald met het snoeischaartje, zodat dit niet in het hoofd van mijn model zou gaan prikken. Wat weer rode plekjes geeft op het voorhoofd.

Na een halve middag had ik uiteindelijk zes headpieces voor me op tafel liggen. Ik was wel blij dat ik het lijmpistool uit het stopcontact kon halen. Alles plakte, de grond lag bezaaid met stukjes takken, bloemen en lijm, lijm en nog eens lijm en daarnaast had ik, denk ik ook iets teveel van die lijmlucht ingeademd ;). Hieronder het resultaat.

Een week voor de geplande datum kwam ik erachter dat één van de modellen die zich had opgegeven, helaas niet kon. Dat werd op het laatste moment iemand anders zoeken. Omdat deze shoot op TFP basis was en dus niet betaald moet je hier rekening mee houden. Al snel had ik een ander model gevonden. Gelukkig nog op tijd, dus ik kon nog naar de winkel om kleding te halen. Uiteindelijk bleek op de dag zelf het jongste model ziekte zijn.

Visagie

Met Ingeborg Soolsma, de visagiste, heb ik van te voren de kleuren besproken welke stijl ik neer wilde zetten, zodat zij de juiste spullen kon meenemen op de dag van de shoot. Ik wilde graag een romantisch beeld creëren met een winters tintje. Voor de winterse look gebruikte ze een blauwe mascara en de wenkbrauwen van model Eveline Boertjes hebben één look een wit/blauwe kleur (gel) gekregen.

Vergeet niet met een model release form te werken, zodat je deze foto’s ook daadwerkelijk voor je portfolio en je website kunt gebruiken. Vermeld daarin duidelijk wat je bedoeling is met de beelden. En last but not least zorg voor versnaperingen op de dag zelf, zoals een lunch, lekkere koeken en koffie/thee.

Het uiteindelijke resultaat

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony RX1R II

Fotograferen in Nepal