
Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze online cursus over Lightroom 2023!
De module Ontwikkelen is dé plek om je foto’s te bewerken en te ontwikkelen. Hiervoor heb je talloze (schuif)regelaars tot je beschikking. Het gros van al die mogelijkheden is ondergebracht in de diverse panelen, die je dus zoals eerder gezegd aan de linker- en rechterkant van je scherm ziet. Die onderverdeling tussen links en rechts is een bewuste keuze van de ontwerpers van het programma geweest.
Voorinstellingen
Soms is het heerlijk om uren aan de slag te gaan met het bewerken van je allermooiste foto’s. Ieder schuifje mag aan bod komen om het maximale uit je beelden te halen. Maar soms wil je dat juist niet. Dan wil je met grote stappen snel thuis zijn. Onder het kopje Voorinstellingen vind je kant-en-klare bewerkingen, die je met één muisklik toepast op je foto’s. Lightroom Classic levert standaard een aantal van dit soort presets mee. Maar online zijn ook talloze presets van derden verkrijgbaar. En wist je dat je jouw favoriete bewerkingen, waar je lang aan hebt gewerkt, ook zelf kunt opslaan als je eigen Gebruikersvoorinstellingen? Zo zet je je favoriete straatfoto’s de volgende keer met één klik om in het perfecte zwart-wit of voorzie je jouw landschapsfoto van het gewenste kleurenscala. Aan het werken met voorinstellingen wijden we later in deze cursus een apart onderdeel. Daar leer je precies hoe je ermee kunt werken!
Momentopnamen
Stel je bent lekker je foto aan het ontwikkelen, en de resultaten ogen opperbest. Maar toch ben je nog niet helemaal klaar en wil je kijken of je nóg meer uit die foto kunt halen. Dan is het soms handig om de foto in de huidige staat, met alle bewerkingen tot op heden, op te slaan. Daarna kun je simpelweg verder schaven, terwijl je indien gewenst altijd terug kunt naar die eerder opgeslagen ‘momentopname’. Zo kun je in je bewerkingsproces meerdere momentopnamen vastleggen.
In principe zal het gelijknamige venster leeg zijn als je op het driehoekje voor de naam klikt. Dat klopt ook, want vermoedelijk heb je niet eerder een momentopname gemaakt. Om een momentopname van de huidige situatie te maken, klik je op het plusteken achter het woord Momentopnamen. Er verschijnt een venster Nieuwe Momentopname, waarin je een Naam kunt invoeren voor deze momentopname. Standaard vult Lightroom Classic de datum en tijd voor je in.
Klik vervolgens op Maken. Je momentopname kun je nu terugvinden in de lijst van het venster. Je kunt nu altijd met één druk op de knop terug naar dat moment, om uit de lijst de gewenste momentopname te kiezen. De momentopnamen worden per foto bijgehouden. Wil je een bepaalde momentopname Hernoemen, Bijwerken of Verwijderen? Klik dan met je rechtermuisknop op de momentopname die je wilt wijzigen.
Historie
Via de momentopnamen kun je dus terug naar een bepaald stadium in de bewerking. Maar dat kan alleen als je daadwerkelijk momentopnamen maakt, en dus doelbewust de status van je bewerking op dat specifieke moment vastlegt.
Een ander hulpmiddel is het Historie-paneel. Ditmaal leg jij niet doelbewust een status vast, maar doet Lightroom Classic dat automatisch voor je. Iedere wijziging, hoe minuscuul ook, houdt Lightroom Classic voor je bij. Als je het gelijknamige paneel opent, zie je een waslijst aan bewerkingen die je hebt toegepast op je afbeelding. Hierin wordt alles meegenomen, tot en met de kleinste penseelstreek. Zo kun je via de waslijst bij Historie altijd terug naar een bepaald moment in je bewerking. Beweeg simpelweg je muis over al die items, terwijl je in het Navigator-venster gelijk een voorvertoning ziet van de foto tot dan toe. Wil je daadwerkelijk die stappen terug naar een eerdere bewerking, klik dan op de betreffende bewerking in de lijst.
Verzamelingen
Het laatste paneel dat je aan de linkerzijde van je scherm tegenkomt, is het paneel Verzamelingen. Dit paneel zie je zowel in de Bibliotheek-module als in de module Ontwikkelen. Het geeft je de mogelijkheid om foto’s samen te brengen in een verzameling. Zo plaats je bijvoorbeeld je mooiste vakantiefoto’s in een verzameling die je aanmaakt om een vakantiealbum samen te stellen.
Het werken met verzamelingen gaat overigens handiger in de Bibliotheek-module, met name als het gaat om het aanmaken en beheren daarvan. In de module Ontwikkelen is dit paneel vooral bedoeld om die foto’s in je verzamelingen snel te kunnen raadplegen. Wil je aan de slag met die eerdergenoemde favoriete vakantiefoto’s, dan is het immers ideaal dat ze direct in de aangemaakte verzameling te vinden zijn, zodat je ze vlot achter elkaar kunt ontwikkelen en bewerken. We kunnen hierover kort zijn, aangezien we in het vorige hoofdstuk al dieper op deze materie zijn ingegaan.
Zoom Academy
Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!
Je leert zoal:
- De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
- Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
- Werken met presets
- De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s
Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023!