in

Tips voor SEO op je fotografiesite

Als fotograaf heb je als het goed is ook een eigen website. Dit is dé plek waar potentiële klanten je kunnen vinden en waar ze een idee krijgen van jouw werk. Daarbij kunnen ze hier ook je contactgegevens vinden en zo gemakkelijk contact met je opnemen. Een goede website is dus belangrijk, maar hoe zorg je ervoor dat je website ook gevonden wordt? Dat kun je doen met SEO.

Het is natuurlijk fijn als je website er goed uitziet. Zo zorg je ervoor dat je klanten precies weten wat je doet. Je kunt ook je portfolio op je website zetten, zodat potentiële klanten in één oogopslag jouw fotografiestijl kunnen zien. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je fotografie website ook gevonden wordt online. Er zijn immers enorm veel fotografen en die hebben allemaal een website. SEO kan je dan helpen om je website beter vindbaar te maken. In dit artikel helpen we je daarmee verder.

In deze serie proberen we je op verschillende gebieden te helpen met het opstarten van je fotografiebedrijf. Benieuwd naar de andere artikelen? Die kun je hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Professioneel fotograaf worden!

Wat is SEO?

SEO is een afkorting en staat voor search engine optimalisation. In feite is het een combinatie van technieken, waarmee je je website aantrekkelijk maakt voor zoekmachines, zoals Google. Is je website aantrekkelijk voor Google, dan wordt je website automatisch hoger in de zoekresultaten van Google geplaatst. Zo krijgen dus meer mensen je website te zien.

Kan ik SEO ook zelf?

Kort gezegd: ja je kunt SEO zeker zelf uitvoeren! Er gaat echter wel best wat werk in SEO zitten en wil je echt álle aspecten meepakken, dan wordt dat lastig. Je kunt dan beter een expert inschakelen onder handen te nemen. Gelukkig zijn er in eerste instantie al een hoop dingen die je wel zelf kunt doen.

De juiste zoekwoorden voor een goede SEO voor fotografen

Ga je zelf aan de slag met SEO, dan draait het voornamelijk om het schrijven van goede SEO teksten. Tekst op een pagina is goed, je vertelt hiermee immers wat je bezoeker van die pagina kan verwachten. Google hecht daarom waarde aan teksten op een website. Bepaal het doel van een pagina en schrijf een tekst specifiek voor deze pagina. Maak hierbij gebruik van zoekwoorden. Dit zijn bepaalde sleutelwoorden waar jouw klanten veel op zoeken. Heb je bijvoorbeeld een studio in Haarlem? Dan kan studiofotograaf Haarlem, of fotograaf Haarlem een goed zoekwoord zijn. Door deze zoekwoorden vaker in je tekst en tussenkopjes te gebruiken, ziet Google dat je pagina iets over dit onderwerp te vertellen heeft. De belangrijkste zoekwoorden kun je in je H1 (titel) en H2 (tussenkopjes) plaatsen. De volgende keer dat iemand vervolgens ‘Fotograaf Haarlem’ Googelt, komen ze misschien wel op jouw website terecht.

Het is goed om van tevoren op zoek te gaan naar wat zoekwoorden die je in je teksten kunt gebruiken. Dat kun je bijvoorbeeld met MOZ doen. Op deze site maak je een gratis account aan en hiermee kun je vervolgens gratis 10 zoekwoorden per maand opzoeken. Zo kom je erachter waar je bezoekers op zoeken en welke woorden jij het beste in je teksten kunt gebruiken.

SEO

Focus op één onderwerp per pagina

Het is goed om per pagina op één onderwerp te focussen. Fotografeer je bijvoorbeeld zowel honden als baby’s? Maak daar dan twee aparte pagina’s voor aan en plaats ze beide in het hoofdmenu. Zo is het voor zowel bezoekers als Google duidelijk waar je pagina over gaat. Houd de teksten kort en krachtig, maar niet te kort. Over het algemeen zijn 500 tot 600 woorden een mooi aantal voor een webpagina. Zo ziet Google dat je echt iets te vertellen hebt, maar schrik je je bezoeker niet af met enorme lappen tekst. Zorg ook voor unieke teksten en kopieer dus geen teksten van jezelf of een ander. Dat is niet alleen verwarrend en storend voor je bezoekers, maar Google hecht ook erg veel waarde aan unieke content.

Link naar andere pagina’s op je website

Hoe vaker naar een bepaalde pagina gelinkt wordt, hoe krachtiger die pagina is voor zoekmachines zoals Google. Het is dus goed om in je webteksten een aantal keer te linken naar andere pagina’s die ermee te maken hebben. Op je home pagina kun je bijvoorbeeld kort wat over jezelf vertellen. Je schrijft dan over de verschillende soorten fotografie die je doet en daaronder kun je linken naar je pagina’s waar je daar meer over vertelt. Verder kun je natuurlijk ook altijd linken naar je portfolio of je contactpagina.

Geef je afbeeldingen een titel en alt-tag

Upload je een foto op je website met de originele bestandsnaam, dan krijgen mensen die waarschijnlijk niet snel te zien op Google. Een bestandsnaam zoals IMG275.jpg zegt immers niets over je foto. Geef je foto’s daarom een relevante titel. Bijvoorbeeld honden-fotograaf-Haarlem of newborn-fotograaf-Haarlem. Na het uploaden kun je ook de alt-text voor je foto invullen. Dit is een soort omschrijving van je foto. Door hier een zoekwoord in te gebruiken, kan je foto ook in Google Images terecht komen na een zoekopdracht van een potentiële klant. Voor een fotograaf is dat natuurlijk best belangrijk!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat koop jij met je vakantiegeld? Fotospullen natuurlijk!

De verschillende mogelijkheden bij het importeren in Lightroom uitgelegd