in

Tips voor het fotograferen van architectuur



27 januari 2019, 17:00

Architectuur is overal om ons heen: in huizen, bedrijfspanden, bruggen, fabrieken en ga zo maar door. De indrukwekkende structuren en strakke lijnen zijn uitnodigend voor fotografen om vast te leggen.
Wij geven je de tips waarmee jij aan de slag kunt als architectuurfotograaf!

Voorbereiding

Denk voordat je een foto gaat maken na over hoe en waarom je iets wilt fotograferen. Wat voor resultaat wil je bereiken met jouw foto? Wil je het bouwwerk in zijn omgeving laten zien of wil je focussen op een bepaald detail? De omgeving waarin het bouwwerk staat geeft een bepaalde sfeer aan de foto. Loop eens om het gebouw heen en kijk welke hoek het meest interessant is. Bereid je daarom goed voor en weet van tevoren welke gebouwen je vast wilt leggen.


P9

Tijdstip

Denk bij het maken van je foto na over het tijdstip van de dag, in combinatie met het weer. De beste fotomomenten zijn aan het begin en einde van de dag. Op deze momenten is het licht zacht: het contrast tussen door zon beschenen gedeelten van gebouwen en de schaduwen is kleiner dan midden op de dag. Het resultaat is dat je minder last hebt van uitgebeten hooglichten of schaduwen zonder tekening. Tot een uur na zonsondergang is er opvallend veel kleur in de lucht. De oranje en rode kleuren in de lucht vloeien langzaam over in een prachtig kobaltblauwe kleur voordat het zwart wordt. In dit schemerlicht kun je een hele andere sfeer vastleggen dan overdag. De felle lichtjes van gebouwen en straatverlichting in het donker maken je foto vaak nog interessanter. Het weer is hierbij natuurlijk ook belangrijk. Een bewolkte lucht maakt een beeld net wat spannender dan een strak blauwe lucht.


XtraMOOI

Apparatuur

Je neemt natuurlijk je camera mee op je shoot. Het is handig als je een raster in de zoeker instelt om zo gemakkelijk de lijnen in je beeld recht te kunnen fotograferen. Een groothoeklens wordt aangeraden bij architectuurfotografie. In veel situaties is deze lens zelfs een must als je hoge gebouwen volledig op de foto wilt krijgen. Een groothoek is een objectief dat het beeld ‘breed trekt’. Denk hierbij aan een brandpuntafstand tot 24mm op de meeste digitale camera’s. Wissel je overzichtsfoto’s ook eens af met detailfoto’s die je met een teleobjectief maakt. Teleobjectieven zijn uitermate geschikt om patronen, lijnen en vormen weer te geven.

Neem daarnaast altijd een statief mee. Doordat je je statief op moet zetten neem je automatisch meer tijd om goed te kijken en je camera zorgvuldig op te stellen. Met een statief kun je daarnaast natuurlijk met veel langere sluitertijden werken waardoor je creatievere en scherpere foto’s zult krijgen. Kies voor een statief met waterpas om ervoor te zorgen dat alle lijnen recht staan. Dat ziet er direct strak uit. Het is niet altijd mogelijk om je camera waterpas te zetten en alles in beeld te krijgen. In sommige gevallen ben je genoodzaakt om de camera naar boven te kantelen.


corvee1r

Compositie en perspectief

Je maakt een foto spannender door uit een bepaalde hoek te fotograferen en te wisselen van standpunt. Perspectief geeft op een bepaalde manier diepte weer in je beeld. Door een gebouw vanuit diverse hoeken te fotograferen kun je spelen met dit perspectief dat je steeds een ander beeld van een gebouw laat zien. Het best zie je dit effect door onder een hoge flat te gaan staan en naar boven te kijken. Het gebouw lijkt wel te verdwijnen in de hemel. Het omgekeerde gebeurt wanneer je van boven fotografeert: alles lijkt kleiner te worden. Lees hier meer over wat je standpunt kan doet voor je foto.

Compositie is een ander belangrijk aspect bij architectuurfotografie. Tijdens het fotograferen ben je constant aan het zoeken naar de beste compositie zodat er een boeiend beeld ontstaat. Een bouwwerk ‘recht van voren’ fotograferen levert vaak niet het interessante beeld op dat je zoekt. Fotografeer daarom een gebouw niet alleen maar vrijstaand, maar maak gebruik van de omgeving. Hierdoor laat je zien wat de functie en het karakter is van het gebouw.


Jaap93 Door een gebouw van onderen te fotograferen met een groothoek lijkt deze nog hoger.

Instellingen

Fotografeer met een zo hoog mogelijk diafragma. Je wilt in je foto zoveel mogelijk details scherp hebben, hiervoor heb je een klein diafragma nodig. Denk hierbij aan getal tussen F11 en F16. Bij een klein diafragma zul je de details zowel dichtbij als veraf scherp hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je zo min mogelijk ruis in je foto hebt. Dit doe je door je ISO laag te houden: bij voorkeur op 100. Een voordeel van het fotograferen van bouwwerken is dat deze stilstaan, waardoor je gebruik kunt maken van een lange sluitertijd. Secondenlang belichten is geen enkel probleem, mits je gebruik maakt van een statief. Zet je camera op zelfontspanner of gebruik een draadontspanner zodat je geen beweging op de foto krijgt door jouw toedoen. Ook hebben veel camera’s hebben tegenwoordig ingebouwde Wifi of Bluetooth, waarmee je via een app op je smartphone de camera kunt bedienen.


MaikelClaassenFotografie

Filters en nabewerking

Filters geven je foto daarnaast een professionele uitstraling. Een veelgebruikt filter is het polarisatiefilter. Draai het in een bepaalde hoek voor je objectief en je kunt lichtreflecties makkelijk wegfilteren. Denk hierbij aan reflecties van het zonlicht in een ruit of op het water. Grijsfilters, ook wel ‘neutral density filters’ genoemd, werken als een zonnebril voor je objectief. Je kunt bij aanschaf kiezen hoeveel stops licht het filter tegenhoudt. Het meest gebruikt is de 10-stops. Als je sluitertijd zonder filter 1/30 is, ga je met het filter erop ineens naar 30 seconden. Met deze dertig seconden worden bewegende onderwerpen wazig. Wolken bewegen bijvoorbeeld in beeld waardoor je een soort zijdeachtige vervaging krijgt.

Als je een groothoek gebruikt kan het zo zijn dat rechte lijnen krom worden getrokken. Je krijgt de hoge flat dus wel helemaal in beeld, maar de verticale muren lopen rond. Hiervoor is een speciaal gereedschap in Photoshop: Filter-Lenscorrectie. Je selecteert je eigen objectief, waarna de tool vervorming corrigeert tot dat ze weer rechtstaan. Vervorming is dus redelijk simpel te verhelpen in Photoshop of Lightroom. Andere vormen van nabewerking zoals kleurcorrecties zijn makkelijker te doen wanneer je fotografeert in RAW formaat.


weimaraan

Er zijn ontelbaar veel bouwwerken en mogelijkheden waardoor je niet snel uit gefotografeerd raakt. Kijk verder dan de beroemde gebouwen en probeer elk beeld interessant te maken. Ga daarom vooral aan de slag en laat je niet afschrikken door alle regeltjes en tips. Veel succes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: zwart-wit landschappen

Fotografie-inspiratie voor de wintermaanden!