in

Hier moet je op letten bij architectuurfotografie


19 september 2020, 09:10

Iedere fotograaf fotografeert weleens een gebouw en architectuurfotografie is dan ook een zeer populair tijdverdrijf onder fotografen. Waar moet je op letten bij het fotograferen van een gebouw?

Zoals bij alle genres binnen de fotografie is het uiteraard belangrijk om te letten op het licht. Interessant licht zorgt voor interessante foto’s en je onderwerp wordt daar vaak een heel stuk fraaier van. Een saai gebouw kan door een bijzondere lichtval toch een mooie foto opleveren, terwijl een fraai gebouw in saai licht niet echt een opvallende plaat brengt. Zoek dus naar licht dat je beeld een extra dimensie geeft. Dan kun je denken aan licht uit het gouden of blauwe uur, licht dat langs een hoek van het gebouw schijnt, licht dat door een raam valt, licht dat mooie reflecties oplevert of licht dat bepaalde contouren van een gebouw goed doet uitkomen.

Mensen

Architectuur wordt gemaakt voor mensen. Architecten en architectuurfotografen willen dat aspect nogal eens uit het oog verliezen. Niet gek, want een mooie cleane foto zonder mensen doet een gebouw vaak goed. Toch kan het interessant zijn om toch een paar mensen in je foto op te nemen. Dat werkt goed voor de levendigheid, geeft de kijker een gevoel van proportie en werkt – zeker bij bewegende mensen – dynamisch. Vaak wordt gekozen voor een tussenweg: mensen die door het gebruik van een langere sluitertijd onscherp in beeld worden genomen. Zo heb je toch mensen in het beeld, maar stelen ze niet de show.

Perspectief

Perspectief en standpunt zijn van levensbelang bij architectuurfotografie. De plaats van waaruit je fotografeert, de afstand tot het gebouw en de gebruikte apparatuur – vooral de brandpuntsafstand – zijn bepalend voor hoe het gebouw op je foto naar voren komt. Een kerktoren van dichtbij en van onderen fotograferen levert een beeld op waarin het perspectivisch verloop van de toren ervoor zorgt dat die onderaan veel groter is dan bovenaan. Sta je met je camera in een gebouw op gelijke hoogte met het midden van de kerktoren, dan ziet de kerktoren er weer heel anders uit. Afstand is vaak het antwoord als je vindt dat het gebouw perspectivisch niet goed uit de verf komt. Door de afstand tussen jou als fotograaf en het gebouw te vergroten zorg je voor een normalisering van het perspectief. Vaak lukt dat niet omdat er andere gebouwen of voorwerpen in de weg staan en zul je het moeten doen met een foto waarin de lijnen niet lopen zoals ze zouden moeten lopen. Dit kun je – tot op zekere hoogte – gemakkelijk achteraf corrigeren in software als Photoshop, Lightroom of Capture One.

Lijnen

Lijnen zijn erg belangrijk in een gebouw. Over het algemeen gezien bestaat een gebouw uit horizontale en verticale lijnen – staanders en liggers. Die staanders en liggers zijn vaak vanaf de buitenkant duidelijk te zien, denk aan pilaren en raampartijen. Deze kun je prachtig gebruiken in je foto’s. Als je ze mooi weg laat lopen of gebruikt om een patroon samen te stellen in je beeld dan zijn het geweldige bijdragen aan een interessant beeld. Deze lijnen, vlakken en vormen zijn vaak ook een fraaie basis voor abstracte beelden. Zeker als er ook nog reflecties mee aan de haal gaan kun je er de meest fantastische beelden mee maken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Macrofotografie inspiratie: dit fotografeer je in de tuin

7 fotolocaties voor urbexfotografie in Nederland