Als je tijdens het fotograferen niet regelmatig je belichting checkt en aanpast naar de situatie, kan het zijn dat je bij thuiskomst voor een ongewenste verrassing komt te staan. Hoe red je je foto’s, wanneer deze volledig verkeerd belicht zijn? We geven een aantal tips!
Wil je de perfecte controle over licht en belichting van je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Licht & Belichting
Tegenlicht is een situatie waarbij je al snel je foto over- of onderbelicht. Lees in deze beginnerscursus hoe je met tegenlichtsituaties om moet gaan.
Details terughalen in je schaduwen
Je schaduwen kan je vaak nog goed corrigeren in je nabewerking. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat je achteraf meer mogelijkheden hebt om je foto’s te corrigeren als je werkt met RAW-bestanden. Deze bestanden slaan namelijk meer informatie op. De details in je schaduw zie je wellicht niet direct op je foto; maar je camera heeft ze in het geval van een raw-bestand wel onthouden. Alleen bij volledige over- of onderbelichting kan je de details niet meer terughalen.
Schaduwen corrigeer je heel eenvoudig. De meeste bewerkingsprogramma’s hebben een schuif met de naam ‘schaduw’. Hiermee kan je de donkere delen in je foto lichter, of juist extra donker maken. Daarnaast heb je ook de zwarttinten die je kan uitlichten, maar hiermee gaat er wel wat ‘pit’ verloren in je foto. Met de belichtingsschuif (exposure) kan je de gehele foto beter belichten. In dit geval worden echter ook de lichtere delen in je foto extra belicht, dus die zal je weer handmatig moeten wijzigen.
Het grote nadeel van het naderhand uitlichten van je schaduwen, is de flinke hoeveelheid ruis die je ervoor terugkrijgt. Je kan niet eindeloos je foto’s blijven nabewerken, want de ruis komt al snel storend in beeld. Natuurlijk is een klein beetje ruis nog wel te overzien, maar een zwaar onderbelichte foto kan je niet zonder schade tot een juiste belichting optrekken. Overbelichting is dan ook beter te corrigeren dan onderbelichting.

Overbelichting corrigeren
Voor het corrigeren van overbelichting geldt hetzelfde uitgangspunt als bij onderbelichting; er valt meer te redden wanneer er in RAW is gefotografeerd. Begin met het corrigeren van je hooglichten. Hiermee pas je enkel de plekken in de foto aan, waar het licht het felst is. Vaak geeft het afzwakken hiervan al een flinke verbetering. Is het niet genoeg, ga dan verder met het corrigeren van de algemene belichting in je foto. Het nadeel hiervan is dat ook je schaduwen donkerder worden. Deze moet je dus waarschijnlijk handmatig corrigeren. Kijk uit met het aanpassen van de wit-tinten in je foto. Wanneer je deze terugschroeft, zal je foto inderdaad minder overbelicht lijken, maar het geeft ook al snel een fletse uitstraling.

Sla nog verder door in het over- of onderbelichten
Soms is een fout juist de start van een prachtige foto. Een verkeerde belichting kan je in de nabewerking verder doortrekken tot een veel abstracter beeld. Door de schaduwen juist extra donker te maken en het contrastverschil te vergroten, krijg je een soort silhouetvorming die wellicht heel goed werkt bij een foto, die in eerste instantie als verloren kon worden beschouwd.

Alle voordelen van RAW-bestanden lees je in dit artikel waarin RAW en Jpeg met elkaar worden vergeleken.