in

Tijd voor de grote najaarsschoonmaak van je camera én cameratas!


20 oktober 2017, 10:00

Nadat we massaal onze huizen winterklaar hebben gemaakt, de tuinen hebben opgeknapt en de auto eens goed hebben gewassen, wordt het nu tijd om ook camera en cameratas eens lekker op te frissen!

Je camerabody schoonmaken

Begin heel eenvoudig met het voorzichtig aflappen van de buitenkant van de body. Als je beweegbare onderdelen hebt, zoals het kantelbare scherm, gebruik dan een blaasbalgje om stof en vuil uit de kleine hoekjes te blazen. Schrob niet te hard, want kleine onderdelen, bedoeld om de grip te verbeteren, kunnen redelijk eenvoudig loslaten. Met een antistatisch doekje kan je het display en de zoeker netjes oppoetsen. Zorg dat je een kantelbaar display altijd terugklapt (met de displayzijde afgesloten) voordat je deze opbergt. Zo voorkom je stof en krassen op het display.

Sommige camera’s hebben een sensorreinigingsfunctie. Hierbij laat de camera de sensor kort trillen, zodat stofjes er (hopelijk) afvallen. Bij enkele modellen kan je dit in het menu inschakelen en andere modellen doen dit iedere keer wanneer je de camera uitschakelt. Als je het objectief van je camerabody draait, zie je (bij een dslr) de spiegel zitten. Vaak zit daar ook wat stof op, maar dit is eenvoudig te verwijderen met het blaasbalgje. In het menu van je camera kan je kiezen voor een optie om manueel de sensor schoon te maken. Hiervoor klapt de camera de spiegel op. Doe dit als het objectief er weer op zit, anders is er een kans om het reflex-systeem te beschadigen. De blootliggende sensor kan je nu reinigen met speciale kwastjes en vloeistoffen. Er zijn ‘swabs’ verkrijgbaar die precies het juiste formaat hebben voor een crop- of fullframe sensor.

Het is altijd een risico om zelf je sensor schoon te maken. Als je een fout maakt, ben je daar niet voor verzekerd. Een kras op de sensor valt ook niet te repareren. Als je niet weet waar je mee bezig bent, of daar over twijfelt, laat het dan altijd doen door een professional!
petervanmeurs

Je objectieven poetsen

Als je werkt met filters voor je objectief, dan is dit ook het moment om deze te poetsen. Bij iedere camerawinkel zijn er flesje met lenzenvloeistof en bijbehorende lenzendoekjes te vinden. Van deze vloeistof heb je echt maar een klein beetje nodig. Blaas eerst stofjes en vuil van het objectief met behulp van het blaasbalgje en ga vervolgens met de doekjes en vloeistof aan de slag. Wissel regelmatig van doekje, anders blijf je het vuil alleen maar rondsmeren. Hiermee kan je zowel de filters, als de voor- en achterkant van het objectief schoonmaken. Schroef de filters weer snel op het objectief zodra beide schoon zijn, want zo voorkom je vuil op het objectief zelf.

Wat veel mensen vergeten, is het schoonmaken van de lensdoppen. Een vieze lensdop op een schoon objectief zal echter snel zijn sporen achterlaten. Maak deze dus ook goed schoon met een vochtig doekje en laat het goed opdrogen voordat je deze weer op het objectief klikt.


renevg

Je cameratas poetsen

Het werkt het makkelijkste als je simpelweg alles uit de tas haalt wat erin zit en dan de individuele vakken schoonmaakt. Stofzuig alle vakken goed om stof, eventuele kruimels en haren eruit te halen. De meeste tassen kan je ook prima met een vochtig doekje met klein beetje wasverzachter uit- of aflappen, als je ze daarna maar goed laat drogen. Vooral het rug-gedeelte van een rugzak aan de buitenkant kan daardoor aangenaam opfrissen!

Gooi overbodige bonnetjes, verouderde doekjes en andere frummels weg en wees selectief in wat je opnieuw terug in je cameratas stopt. Als je een tas hebt waarbij je werkt met klittenband tussenstukken, haal deze dan even los en zorg dat ze weer precies op de maat van jouw camerabody en objectieven zijn afgestemd. Maak een duidelijke indeling in volle en lege geheugenkaartjes en doe hetzelfde met een vak voor je accu’s. Stop voor de zekerheid op enkele plekken nog een zakje silicagel (die zakjes die je altijd vindt in schoenendozen), zodat je problemen met vocht in de tas aanzienlijk kan verminderen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Architectuur fotograferen in de nacht

De belangrijkste fotografietips van Zoom.nl fotografen!