in

Station Luik-Guillemins: tips om op deze bijzondere locatie te fotograferen

Het huidige Station Luik-Guillemins werd geopend in 2009. Het is ontworpen door de architect Santiago Calatrava en heeft een bijzondere en opvallende architectuur. Het station is gemaakt van grote hoeveelheden staal, glas, wit beton en Belgische blauwe hardsteen. De overkapping, het pronkstuk van het station, is maar liefst 160 meter lang en 35 meter hoog.

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

De fotografen hieronder leggen bij hun foto uit waarom ze deze locatie, compositie en standpunt kozen. Ook vertellen ze over hun instellingen, de bewerking en geeft elk van hen jou een tip als je hier ook wilt gaan fotograferen.

Ron Frenken (Station Guillemins Luik)

Ron Frenken (ronmar-2)
Nikon Z6 II · ISO 80 · F 8 · 13 SEC · 15 MM

Locatie

Ik wilde graag fotograferen op het treinstation in Luik omdat ik hier al meer werken van andere fotografen van had gezien, en het maar een klein uurtje rijden is van waar ik woon. Om het gebouw op zijn best te laten zien, heb ik ervoor gekozen om net voor, maar vooral na zonsondergang te fotograferen. Zo was het omgevingslicht en de verlichting mooi in balans.

Het is vrij lastig om het hele gebouw van buitenaf mooi op de foto te krijgen. Er staan veel obstakels zoals perkjes, boompjes, hekweren enzovoort in de weg die de aandacht trekken. Zodoende ben ik in het station zelf naar mooie lijnen gaan zoeken. Waar je ook kijkt: het is hier allemaal een lijnenspel!

Instellingen

Uit de vele opnames die ik in het station gemaakt heb, vond ik dat je op deze foto een geheel beeld hebt van zowel het stalen dak, trein en op de achtergrond een stukje stad waar overigens van alles aan de hand was. De aandacht gaat van rechtsonder via de stalen balken naar boven, waarna je terug naar beneden gaat en via het spoor weer terug komt. Met een stukje stad op de achtergrond.

Ik gebruikte mijn Nikon Z6 II (fullframe) met een 15mm-objectief van Laowa en een statief (Leofoto LS-365C Ranger). Mijn instellingen waren: diafragma F 8, sluitertijd 13 seconde en ISO 80.

Bewerking

Foto is bewerkt in Adobe Lightroom Classic. Hierin heb ik de Hooglichten verminderd, de Levendigheid een tikje opgehoogd en Lenscorrectie toegepast.

Tips voor andere fotografen

 • Kom in de middag zodat je zowel met daglicht als met het blauwe uurtje kunt fotograferen.
 • Loop eerst eens een rondje om en onder het station door om eens goed rond te kijken. En neem ook de tijd bij het daadwerkelijk fotograferen!

Armand Eijck (Lijnenspel)

Armand Eijck (aefotografie)
Canon 400D · ISO 200 · F 10 · 1/160 SEC · 38 MM

Locatie

Het dak van Guillemins, het station in Luik, is erg indrukwekkend. Het hele station heeft prachtige doorkijkpunten, gangen en locaties. Als je boven aan de trappen richting de perrons staat en je kijkt omhoog, zie je een prachtig lijnenspel in de dakconstructie. Ik had het geluk dat ik er op een zonnige dag was, waardoor het lijnenspel alleen maar mooier werd.

Ik heb verschillende foto’s genomen vanaf dit standpunt. Ook met de perrons en treinen erop. Ik vind dit beeld echter het sterkst vanwege het lijnenspel dat door niets anders wordt onderbroken. Om een foto als deze symmetrisch vast te leggen is echt een hele uitdaging, maar je kunt in je nabewerking nog wat bijsnijden als je een ruim kader neemt.

Instellingen

Deze foto is al een oudje, nog gemaakt met m’n eerste spiegelreflexcamera, de Canon Rebel XTi (dat is de EOS 400D). Mijn instellingen waren: ISO 200, F 10, 1/160 SEC en 38 MM met een polarisatiefilter. Ik was nog een beginnend hobbyfotograaf en probeerde allerlei instellingen. Ik maak vaak één foto in de P-stand van de camera. Bekijk het beeld en de gekozen instellingen en ga vanaf daar manueel verder.

Ik kies bij architectuurfoto’s altijd een kleiner diafragma (hogere F-waarde) om meer scherptediepte te krijgen. Een statief is dan vaak onmisbaar. Als ik de foto opnieuw zou maken zou ik waarschijnlijk een nog kleiner diafragma hebben gekozen en een langere sluitertijd, om zo nog meer scherptediepte te krijgen.

Bewerking

De foto is licht bewerkt in Photoshop. Ik heb hem iets meer helderheid gegeven en opgelicht. Het contrast is wat vergroot en ik heb de foto minimaal gecropt om deze zo symmetrisch mogelijk in beeld te krijgen.

Tips voor andere fotografen

Het station is absoluut op zijn mooist op een zonnige dag. Het beste is om in het weekend te gaan, wanneer het niet druk is. Je kunt er wel 2-3 uur doorbrengen. Ik ben er ‘s avonds nog niet geweest, maar ook dan is het indrukwekkend.

Dominique Steuckers (Escalator)

Dominique Steuckers (xiebu-2)
Canon 6D · ISO 100 · F 16 · 1,6 SEC · 16 MM

Locatie

Station Luik sprak me enorm aan om te gaan fotograferen, gezien het qua architectuur zeer mooi is. Ik koos om op een vroeg moment op de dag te gaan, om zo te kunnen genieten van de lichtreflecties, het kunstlicht en natuurlijk omdat er weinig volk is op dit moment van de dag. Anders had ik te veel last van mensen én zij van mij!

Instellingen

Ik wilde de roltrap machtig laten overkomen op mijn foto. Daarom koos ik voor een laag standpunt, en voor een centrale compositie. Ik fotografeerde met een Canon 6D (fullframe) en een 16-35mm-objectief, en gebruikte deze op 16 mm. Zo zie je de volledige omvang en kijk je tegen de trappen op. Ik zette mijn camera op een laag statief, en stelde een iets langere sluitertijd in om de beweging op de trap te weergeven.

Bewerking

Als bewerking heb ik in Lightroom lichtjes verscherpt, de contrasten aangepast, een beetje gecropt om de roltrappen mooi in beeld te hebben en wat vuil weggewerkt.

Tips voor andere fotografen

 • Kom vroeg zodat je minder last hebt van mensen.
 • Werk vanaf een laag standpunt om het object imposanter over te laten komen.
 • Zet je camera op statief om bewegingsonscherpte tegen te gaan.
 • Durf ook eens een of twee stops over te belichten, dat geeft meer detail in de donkere gedeelten en kan je makkelijk terug trekken met Lightroom.

Bram van Dal (Model Mindy Duisters)

Bram van Dal (bvdbv)
Canon 5D II · ISO 125 · F 2,5 · 1/3000 SEC · 35 MM

Locatie

Ik was al eerder op Station Luik geweest om me eens te richten op architectuur. Ik vond het gebouw toen zo interessant dat ik later nog een keer terug wilde komen, om samen met een model op deze locatie een shoot te doen. Dus ging ik later samen met het model Mindy Duisters er nogmaals heen.

We zijn er wel vroeg op de dag heen gereden, maar eigenlijk zie ik elk moment van de dag als een uitdaging om weer nieuwe kansen en mogelijkheden te ontdekken op zo’n plek.

Op het station koos ik voor deze locatie omdat de lijnen hier zo mooi in de achtergrond verdwijnen, en dat de diepte versterkt. Het ritmische, het lijnenspel, de symmetrie: samen zorgt dat voor een mooie balans in de foto. Door Mindy in deze houding op het bankje te laten zitten, wordt de dieptewerking nog meer versterkt. Een leuk detail vind ik dat er ook een extra herhaling in de foto te zien is: namelijk omdat de kleding van Mindy ook is voorzien van lijnen. Verder heb ik deze foto vanaf een heel laag standpunt gemaakt, waardoor de locatie nog grootser wordt.

Instellingen

Eigenlijk bij bijna alle foto’s die ik maak, werk ik met tegenlicht. Bij het instellen van mijn camera is mijn diafragma mijn uitgangspunt, die zet ik meestal heel ver open. Vooral omdat ik in de schaduwpartijen voldoende detail wil zien en dus veel licht de camera binnen wil laten komen. Ik koos hier F 2,5 (ik fotografeerde met een Sigma 35 mm F 1,4). Verder koos ik voor ISO 125 en een korte sluitertijd van 1/3000.

Bewerking

Bij het bewerken van mijn foto’s begin ik in Lightroom. Daar doe ik de basisbewerkingen. Ik start met de Hooglichten (Highlights) en Schaduwen (Shadows). De Hooglichten zet ik in het begin op -100 en in stapjes van 10 ga ik terug. Bij de Schaduwen, zet ik het schuifje eerst op +100 en ook daar ga ik in stapjes van 10 terug. Zo zoek ik naar een balans waarin ik meer diepte en vooral details in de foto krijg. Het kan dus zijn ik bij de Hooglichten bijvoorbeeld op -70 uitkom en de schaduwen op een waarde van +40.

Vervolgens heb ik het pipetje gebruikt om de witbalans te bepalen. Door met het pipetje over de foto te gaan, zie je linksboven bij Lightroom een preview hoe de foto eruit komt te zien qua sfeer.

Daarna ga ik naar Photoshop. Hier maak ik gebruik van de techniek Frequency Separation. In het kort: je kunt hierbij de foto ‘ontleden’ in twee lagen: eentje met kleur en eentje met textuur (bestaande uit de witte en zwarte punten). Je kunt die dan apart van elkaar beïnvloeden. Zelf voeg ik er nog een extra textuurlaag aan toe om de foto nog meer diepte te geven. Daarmee kijk ik welke delen van de foto ik lichter en donkerder ga maken. Ik kijk ook nog wat ik met het contrast in m’n foto wil. Bij deze foto heb ik het contrast flink teruggeschroefd om het zachte in de foto te krijgen.

Als ik al deze bewerkingen heb gedaan open ik de foto nog in Camera Raw om daar nog wat te finetunen.

Tip voor andere fotografen

Neem de tijd en probeer in plaats van te kijken, te leren zíen. Deze locatie is zo variabel, dat bij elke stap die je zet, je weer nieuwe kansen en mogelijkheden kunt ontdekken.

Peter Theunissen (Beetje (?) kleur)

Peter Theunissen (pjhtheunissen)
Canon 60D · ISO 400 · F 9 · 1/800 SEC · 15 MM

Locatie

Ik ga vaker naar Luik, en dan meestal met de trein (ik woon in Sittard dus dat is niet zo ver). Dus ben ik dan gelijk ook op dit station en ik ga daar graag fotograferen. Bijna een jaar lang (tot oktober 2023) is dit station in kleuren dankzij een kunstinstallatie van de Fransman Daniel Buren.

Ik heb al vaker vanuit dit standpunt gefotografeerd vanwege de mooie dieptewerking. Deze foto is zeker niet vooraf gepland, maar ik heb uren op het station doorgebracht en uit vele standpunten foto’s gemaakt. Dat had ik al vele malen eerder gedaan, toen het niet van deze uitbundige kleuren voorzien was.

Instellingen

Ik gebruikte mijn Canon 60D (een aps-c-camera) op 15 mm (dat is 24 mm fullframe-equivalent). Mijn instellingen waren ISO 400, F 9 en 1/800 seconde, en ik gebruikte geen statief. Het was die dag zonnig, wat de kleuren extra doet uitkomen.

Bewerking

Deze foto is niet bewerkt. Doordat er veel licht was, kon ik gelijk goed belichten en was bewerken niet meer nodig.

Tip voor andere fotografen

Bezoek in Luik ook eens een andere plek dan het station voor architectuurfotografie. Onder andere de Citadel van Luik, de trappen van Montagne de Bueren en Outremeuse zijn prachtig.

Ronald Beelen (Luik Guillemins)

Ronald Beelen (ronbee)
Fujifilm X-T2 · ISO 640 · F 4,4 · 1/60 SEC · 23,5 MM

Locatie

Het station is gekend voor zijn bijzondere architectuur, getekend door Calatrava (een Spaanse architect). Het is een inspiratiebron voor vele fotografen. Ik hou van symmetrie in een beeld, en dat heb ik dan ook geprobeerd zo veel mogelijk te benaderen door deze compositie te kiezen. Het licht dat vanuit de overdekte perrons naar beneden straalt op de gladde vloeren biedt een mooi evenwicht met de donkere zijkanten van de foto.

Instellingen

Deze foto laat wel zien dat je geen heel geavanceerde apparatuur nodig hebt. Ik maakte hem met een aps-c-camera (Fujifilm XT2) met een simpele en goedkope kitlens van 15-45 mm op 23 mm. Ik gebruikte geen flitser en liet de camera de ISO-waarde bepalen. Deze kwam op 640 uit. Het is namelijk onder in het station niet zo fel verlicht. Verder was mijn diafragma F 4,4 en de sluitertijd 1/60 seconde.

Bewerking

De foto is omgezet naar monochroom omdat ik vind dat dit bij architectuurfoto’s vaak een meerwaarde biedt. Er zijn geen kleuren die kunnen afleiden. Alleen licht en donker. Hiermee kan je bepaalde structuren en oppervlaktes meer benadrukken.

Tip voor andere fotografen

Het station is erg groot, dus neem de tijd om er rustig rond te wandelen en verschillende perspectieven te ontdekken.

Roelof Kluijtmans (Station Luik)

Roelof Kluijtmans (roelofkluijtmans)
Nikon D7200 · ISO 100 · F 9 · 1/250 SEC · 18 MM

Locatie

We hadden een tripje naar Luik gepland met een groepje van tien fotografen. Ons doel: leuke foto’s maken. Deze foto heb ik gemaakt om z’n mooie panorama en ik vond de schaduw van de constructie mooi.

Instellingen

Ik gebruikte een Nikon D7200, een spiegelreflex met een 18-300mm-objectief. Die gebruikte ik op de 18 mm-stand. Ik stelde een iso van 100 in, zette het diafragma op F 9 en de sluitertijd op 1/250 seconde.

Bewerking

Ik heb deze foto de scherpte, het contrast en de verzadiging licht bewerkt.

Tip voor andere fotografen

Belangrijk is vooral: neem de tijd. Mijn fotomaatjes en ik hadden twee dagen uitgetrokken voor dit fototripje, dan heb je ook nog tijd voor een stukje Luik, een hapje en een drankje.

Gert Buchner (Guillemins by night)

Gert Buchner (buchner)
Sony A7 II · ISO 100 · F 18 · 25 SEC · 24 MM

Locatie

De locatie Guillemins in Luik stond al een poos op mijn verlanglijstje om te fotograferen. Ik heb ter plaatse verschillende opnames gemaakt op verschillende locaties in en om het station, op diverse tijdstippen (zowel ’s ochtends (deze opname), overdag met reizigers en ’s avonds).

Het stationsdak ziet er erg futuristisch uit. Ik heb voor dit standpunt gekozen om de weidsheid van het dak te benadrukken. Tegelijkertijd de roltrappen rechts en de wegmarkeringen links in beeld gelaten om zo een gevoel van grootte/schaal te creëren.

Het dak was het hoofdonderwerp met alle vlakken. Daarnaast wilde ik beweging in de foto laten zien door de roltrappen te laten vervagen en de lichtsporen van een passerende bus vast te leggen met een lagere sluitertijd.

Instellingen

De foto is gemaakt vanaf een statief met een Sony A7 II met Sony 24-70-lens op 24 mm. Ik koos bewust voor een lange sluitertijd (25 seconde) zodat de roltrappen vervaagden en de lichtsporen van de passerende bus zichtbaar werden. Ik zette het diafragma op F 18 om een grote scherptediepte te genereren en tevens de lichtbronnen als sterren te weergeven. De ISO kon op 100 om tot de gewenste belichting te komen.

Bewerking

De foto is bewerkt, in het origineel zitten veel verschillende gekleurde lichtbronnen en dit stoorde mij. Dus heb ik hem naar grijstinten omgezet. Daarna heb ik in Photoshop lichtaccenten aangebracht op het voetpad, de trap naar het station en in het ‘luchtgedeelte’ naast het dak.

Tips voor andere fotografen

 • Bedenk voor aankomst op de locatie welk beeld je wilt gaan maken met welke uitstraling, en ga ter plaatse op zoek naar jouw unieke beeld.
 • Neem de tijd om met de camera in de hand een standpunt te vinden wat je mooi lijkt en zet dan pas de camera op het statief.

Rik van den Hurk (Gotham city railway station)

Rik van den Hurk (rikvandenhurkphotography)
Nikon D610 · ISO 400 · F 3,5 · 1/80 SEC · 16 MM

Locatie

Ik wilde deze trappen al langere tijd op de foto zetten. Toen ik samen met een vriend naar een urbex-locatie in Luik ging, zijn we op de terugweg naar dit station gegaan. Ik koos voor deze compositie omdat hier het meeste perspectief uit gehaald kon worden en je zo de foto ingetrokken wordt.

Instellingen

Ik fotografeerde met mijn Nikon D610 en een Tamron 24-70mm g2 F 2,8. De foto is uit de hand gemaakt. Het was vrij donker, qua instellingen kwam ik uit op een iso van 400 bij 1/80 seconde en F 3,5. Ik kon geen statief gebruiken, want om deze compositie te maken, moest ik over de reling hangen.

Bewerking

De foto heb ik bewerkt in Lightroom. Heb de algehele belichting teruggedraaid, en daarna de lichte delen opgelicht. Qua kleur heb ik de juiste toning gezocht met het HSL-paneel. Daarna heb ik de helderheid nog wat verminderd en extra scherpte toegevoegd.

Tip voor andere fotografen

Kijk goed rond voor mooie perspectieven of texturen. Met al deze gewelven en andere mooie vormen kun je leuke composities vinden in dit station!

Kitty Douven (Time)

Kitty Douven (kittydouven)
Nikon D5200 · ISO 200 · F 8 · 1/60 SEC · 60 MM

Locatie

Toen ik deze foto maakte, volgde ik een fotocursus in Maasmechelen. We zijn toen samen gaan fotograferen in het station in Luik. We hebben diverse standpunten genomen die dag, ons doel was straatfotografie en architectuurfotografie. Dit standpunt heb ik gekozen vanwege de architectuur en de compositie. Ik vind namelijk dat een foto een verhaal moet vertellen. De conducteur onder de klok met zijn boekje in de hand vertelt dat tijd voor hem belangrijk is in zijn job. De treinen moeten immers op tijd rijden.

Instellingen

Deze foto heb ik nog met mijn eerste camera gemaakt, een Nikon D5200 met een Tamron-lens 80-200 f/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical (IF) Macro (A14NII). Vanwege het vele licht door het dak en de ramen van het station heb ik gekozen voor iso 200, een sluitertijd 1/60 seconde (uit de hand gefotografeerd). Als diafragma koos ik F 8 omdat ik vanwege de architectuur in het station alles scherp wilde hebben. De brandpuntsafstand van deze foto is 60 mm.

Bewerking

Ik heb de foto in Lightroom bewerkt. Daarbij heb ik de foto omgezet naar zwart-wit omdat ik dat bij straatfotografie erg mooi vind. Ik heb hem ook uitgesneden naar een vierkant formaat.

Tip voor andere fotografen

Check vooraf even of je er nog fotograferen mag (dit is in principe verboden). Ik wist dit destijds niet en we zijn er ook niet op aangesproken. Zoek een moment uit dat het niet zo druk is, zodat je de reizigers niet hindert.

Zoom Academy

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Je leert zoal:

 • De basistechnieken voor architectuur
 • Veel tips uit de praktijk
 • Kijken naar voorbeelden van anderen
 • Alles over apparatuur, instellingen en locaties

Dat wil je toch? In deze inspiratiecursus leer je alles over Architectuurfotografie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De verschillende mogelijkheden bij het importeren in Lightroom uitgelegd

Reisfotografie: vertel jouw verhaal