in

Spelen met dubbele belichting18 maart 2019, 08:51

Dromerige, zachte en onscherpe foto’s worden veel gemaakt met een dubbele (of meervoudige) belichting. We leggen je uit wat het is en hoe je hiermee kunt experimenteren.

Wat is dubbele belichting?

Aan het woord ‘dubbel’ kun je al aflezen dat het in de basis gaat om het maken van twee foto’s. Je creëert als het ware 1 foto met twee overeenkomende beelden. Dit kan effecten opleveren als dromerige foto’s, een soepel zachtheid over een foto of zelfs een verwarrend effect.

Wanneer je wel eens met een analoge camera hebt gewerkt, herken je de dubbele belichting misschien wel wanneer je bent vergeten het rolletje door te draaien. Je maakt dus per ongeluk twee foto’s op 1 negatief. Nu ga je de actie alleen expres doen!

Hoe werkt dubbele belichting?

De meest simpele manier om een dubbele belichting te maken is het maken van twee foto’s van hetzelfde onderwerp. Het verschil in de foto’s die je over elkaar heen gaat leggen, is de scherpte ervan.

Veel camera’s hebben de dubbele of meervoudige belichting als optie in de camera zelf. Je kunt deze stand aanzetten en de camera maakt van twee foto’s zelf gelijk 1 beeld. De camera geeft jou de keuze uit het aantal opnames die je wilt laten combineren. Met een dubbele belichting gaat dit natuurlijk om twee foto’s.

Heeft je camera deze stand niet? Dan kun je alsnog spelen met dubbele belichting! Je kunt twee foto’s achteraf samenvoegen in een programma zoals Adobe Photoshop.

Wanneer je de twee foto’s maakt, houd dan in je achterhoofd dat de ene foto de basis is en de tweede foto het effect weergeeft. De basisfoto weergeeft het onderwerp eigenlijk in goede scherpte en is een ‘gewone foto’. De effectfoto is datgene wat het dromerige en zachte sfeertje gaat geven aan het scherpe beeld. Deze foto moet dus ook onscherp zijn. Dit kan out-of-focus foto zijn of een foto waarin je de camera zelf hebt bewogen en zo onscherpte creëert in de foto. Let er wel op dat de compositie en het standpunt in beide foto’s steeds gelijk blijft, anders krijg je een heel rommelig beeld.

Wanneer je het fotobewerkingsprogramma hebt geopend, open je de basisfoto. Als tweede laag ‘plaats’ je de effectfoto over de basisfoto. Let erop dat je nu de laag van de effectfoto hebt geselecteerd, want je kunt door middel van het balkje ‘opacity’ of ‘ondoorzichtigheid’ de effectfoto laten blenden en vervagen op de basisfoto. Ben je tevreden met de softheid van het beeld? Voeg dan de twee lagen samen en je houdt 1 beeld over met de dubbele belichting.

Verschillende effecten

Er zijn een aantal verschillende doelen die je kunt hebben bij een dubbele belichting.

Allereerst kun je een dromerig effect nastreven. Dit wordt ook wel ‘soft focus’ genoemd in de fotografie. Vaak bij bomen en bloemen wordt de dubbele belichting gebruikt om een zachtheid en fluweel-achtig beeld te krijgen.

Maartje1962

Bij deze foto is de basisfoto een foto met een beperkte scherptediepte. Een scherpe macrofoto van de bloem, kun je ook wel zeggen. De effectfoto van dit beeld is helemaal uit focus en dus een onscherp beeld. Door het samenvoegen van deze twee beelden in bijvoorbeeld Photoshop, ontstaat een subtiele softe focus.

Je kunt je creativiteit op de vrije loop laten gaan als je met dubbele belichting gaat spelen. Ook op Zoom.nl kun je zien dat hier veel mee wordt gedaan en geëxperimenteerd! We laten je hieronder een aantal voorbeelden zien. Ga je zelf aan de slag met dubbele belichting? Dan heb je alleen een goed statief, een camera en een objectief nodig! Ga voor die softe focus, de stralende gloed of het effect van een silhouet!

Fotostad

Je kunt ook eerst een silhouet fotograferen, bijvoorbeeld tegen een heldere lucht. En als tweede beeld iets kiezen waarmee je het silhouet “invult”. De donkere delen uit de eerste foto zullen worden ingevuld door de lichte delen uit de tweede foto. Maar ook bij deze vorm van dubbele belichting kun je je fantasie de vrije loop laten.

Kitty-Broeders: Door de camera 180° te draaien lijkt het of de takken in elkaar verstrengeld zijn. Deze creatieve manier van fotograferen levert vaak verrassende beelden op.

Lucievanmeteren

Dianecruysberghs

Ronab

MichelleZwakhalen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Word lid van de groep ‘Fotografen voor elkaar’

Samyang AF 85mm F/1.4 voor SONY – Lichtsterke portretlens