in

Review: Samyang 20mm f/1.8 ED AS UMC


11 april 2017, 13:00

Samyang is een Zuid-Koreaanse objectievenbouwer die slim inspeelt op de wensen van de verwende fotograaf. Wel een lichtsterk objectief met mooie optische specificaties. Niet die torenhoge aanschafprijs.

Samyang doet niet zo moeilijk over vattingen. De meeste objectieven die ze maken, zijn verkrijgbaar voor bijna alle mogelijke cameramerken. En daardoor zitten er, juist omdat ze universeel worden ontworpen met veel verschillende vattingen, toch vaak wat beperkingen in het gebruik.

Zo gaat scherpstellen bij de meeste Samyang-objectieven handmatig. Wat overigens niet voor heel veel objectieven een probleem is. Vooral bij groothoeken zoals deze is de scherptediepte als je even diafragmeert al snel heel ruim aanwezig. Wil je het objectief bij volle opening gebruiken, dan zul je misschien het handmatig scherpstellen even onder de knie moeten krijgen. De optische zoeker van je camera is dan een vertrouwd gereedschap. Maar als je live view of een elektronische zoeker gebruikt, heb je vaak de mogelijkheid om het scherpstelvlak flink te vergroten zodat handmatig scherpstellen zelfs makkelijker gaat.

Nikon-mount

Bij de Nikon-vatting van deze Samyang heb je een groot aantal voordelen te pakken. Dankzij de elektrische koppeling en chip in het objectief heb je niet alleen een melding in je zoeker als je onderwerp scherp in beeld is. Het diafragma in het objectief sluit zich bij dit objectief pas, en natuurlijk ook geheel automatisch, als je de opname ook daadwerkelijk maakt. En dat geldt voor alle (P,A,S,M) belichtingsmodi.

Bij veel andere vattingen van dit Samyang-objectief moet je dat zonder elektronische koppelingen zelf even regelen. Even het diafragma openzetten om precies scherp te stellen, en daarna handmatig diafragmeren, waardoor uiteraard het beeld in je zoeker ook donkerder wordt. Werk je met live view, dan vangen veel body’s dat probleem van het donker worden van het beeld uiteraard geheel automatisch op.

Het objectief is solide en mooi gebouwd, zeker voor deze prijsklasse. In een draaicirkel van ongeveer 180 graden stel je erg soepel handmatig scherp van 20 cm tot oneindig. Voorzien van drie ED en twee asferische glaselementen is er niet bezuinigd op beeldkwaliteit. Dat zien we dan ook terug in de erg hoge scherpte in het centrum van het beeld bij de testopnames. De randen blijven helaas, als je het objectief op een fullframe body gebruikt, wel achter. Zowel bij open diafragma als gediafragmeerd tot de ‘sweet spot’ van dit objectief die we bij ongeveer F 8 zien.

Plus- en minpunten
mooie weidse beeldhoek bij fullframe gebruik
aantrekkelijke prijs
lichtsterk
beeldkwaliteit in centrum
zonnekap
minder scherpte aan de randen
handmatig scherpstellen
handmatig diafragmeren (niet bij Nikon-versie)

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,3

Specificaties

  ModelSamyang 20mm f/1.8 ED AS UMC
  Prijs€ 499,- (Canon/Sony) € 549,- (Nikon)
  LeverancierTranscontinenta, tel. 0252-687555, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstandbij fullframe 20 mm bij Nikon DX en Sony en Fujifilm aps-c 35 mm bij Canon aps-c 36 mm bij (M)FT 40 mm
  LichtsterkteF 1,8
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie13 elementen in 12 groepen
  Maximale reproductiemaatstafonbekend
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig, 20cm tot oneindig
  Filtermaat77mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe, aps-c, (M)FT
  BeschikbarevattingenCanon Eos, Nikon F, Sony α, Pentax K, Four Thirds, Sony E, Fujifilm X, Canon M, Samsung NX en Olympus en Panasonic Micro Four Thirds
  Gewicht/ Afmetingen objectief520 gram/8,3×11,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuw: Canon PowerShot SX730 HS

Tussenringen: interessante accessoires voor macrofotografie