in

Review: Profoto B10 Plus – Zoom.nl

De Profoto B10 Plus is een draadloze studioflitser die op een accu werkt. In de studio worden vaak krachtige flitskoppen gebruikt in combinatie met generatoren voor de benodigde power. De B10 Plus is dus een krachtige flitskop die je ook buiten de studio-omgeving kunt gebruiken. Een type flitser dat de laatste jaren aan een opmars bezig is, omdat je daarmee studiokwaliteit op zo ongeveer elke locatie kunt bereiken.

De B10 Plus onderscheidt zich van de oudere B10 qua flitskracht. De Plus levert maximaal 500 wattseconden (Ws). Bij de B10 is dat de helft, dus 250 Ws. Een aanzienlijk verschil, waardoor onze voorkeur absoluut uitgaat naar de Plus. Het prijsverschil wordt meer dan goedgemaakt door de extra kracht die je tot je beschikking krijgt. 

Makkelijk in je tas

De B10 Plus is een kokervormige flitser, die ongeveer even groot en zwaar is als een lichtsterk 70-200mm-objectief en dan ook gemakkelijk in je fototas past. Hij werkt met accu’s die je kunt loskoppelen. Daardoor is het eenvoudig om een tweede accu mee te nemen voor het geval dat je zonder power komt te zitten. Dat gebeurt relatief snel, zeker als je veel flitst. Overigens kun je ook een lichtnetadapter gebruiken, zodat je dus naar hartenlust kunt flitsen met een stopcontact onder handbereik.

Met een flitskop als deze gebruik je in de meeste gevallen lichtvormers, bijvoorbeeld een softbox, beautydish of snoot. Profoto heeft die natuurlijk allemaal in het assortiment. Maar let op: er zijn twee ‘lijnen’: OCF en RFI. De OCF-lijn is compact en gemaakt voor bij de B10 (Plus), maar ook de ‘professionele’ RFI-lichtvormers kun je zonder problemen gebruiken. De ring waarmee je de lichtvormers aan de flitser bevestigt, is bij de twee systemen verschillend, dus houd daar rekening mee.

Verder kom je niet snel power tekort. Ook een felle middagzon kun je de baas. Fijn is de automatische inschakeling van High Speed Sync (HSS), waarmee je ook met korte sluitertijden kunt flitsen. Zo kun je in de felle zon toch met een groot diafragma werken om een mooie onscherpe achtergrond te creëren. Verder kun je zowel geheel handmatig werken als semiautomatisch via lichtmeting door de lens (TTL). 

Conclusie

Al met al is een Profoto B10 Plus geen voordelige optie. De flitser zelf is kostbaar, maar ook de accessoires die je kunt (en soms ook moet) gebruiken, kosten relatief veel geld. Daar staat tegenover dat de producten van Profoto van uitstekende kwaliteit zijn en keer op keer betrouwbaar doen waarvoor ze zijn bedoeld. De B10 Plus is een heel prettige flitser, die je als fotograaf de flexibiliteit geeft die je vaak zoekt. Verder is het een degelijk apparaat, mooi om te zien, en uitgerust met alle technieken die je nodig hebt. Als je hoge eisen stelt en de investering kunt missen, is deze Profoto een uitstekende keuze. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit zijn de meest gemaakte fouten met sluitertijd

Fotograferen in het donker – tips voor beginners