in

Review: Olympus E-P3


4 oktober 2011, 19:00

De E-P3 is het huidige topmodel van de Olympus Pen-serie, de opvolger van de E-P2. De nieuwe Pen kreeg op de ontwerptafel een flink aantal verbeterpunten mee.

Gebleven is de tijdloze retro-look die erg doet denken aan de camera’s die Olympus in de jaren zestig maakte. Het oog voor detail blijkt uit de retro handgreep die met een schroefje vast zit. Je kunt als je dat wilt de handgreep geheel verwijderen of er een andere kleur of dikker type handgreep opzetten.

De E-P3 heeft eindelijk een kleine ingebouwde flitser gekregen, waar haar voorgangers het steeds moesten doen met een externe flitser. Een flitser is typisch zo’n onderdeel dat je net bent vergeten als je in de middle of nowhere extra licht nodig hebt.

Nog zo’n stevige verbetering is het 3 inch grote oled-touchscreenscherm. Helder, scherp en gedetailleerd. De touchscreenmogelijkheid van het scherm laat wat gemengde gevoelens achter. Zo werkt het heel goed om aan te geven waar je wilt scherpstellen. Je kunt zelfs door op het display te drukken scherpstellen en meteen de foto maken. Maar het aanraakscherm werkt weer niet als je de menu’s wilt induiken om de camera in te stellen. Gelukkig is de camera ruim voorzien van traditionele knoppen om de camera te tweaken. Al missen we een knopje om snel en direct je iso-waarden te kunnen instellen.


Autofocus
De E-P3 heeft met de vernieuwde autofocus echt een grote stap vooruit gemaakt. Waar de E-P2 soms traag focuste en je wel eens een actie kon missen, is de E-P3 met de vernieuwde 35 punts AF opeens razendsnel geworden. Die snelle autofocus is natuurlijk erg handig bij snelbewegende onderwerpen, bij zowel het maken van foto’s als video’s. De bewegende beelden schiet je met de E-P3 in full hd avchd-formaat. De beeldkwaliteit van de E-P3 is bij lage gevoeligheden erg goed. Als je de iso-waarden wat opschroeft, beginnen de sensor en beeldprocessor helaas hun iets minder goede kanten te laten zien.

Plus- en minpunten
snelle autofocus
beeldstabilisatie in body
beeldkwaliteit
helder en scherp oled-display
kwetsbaarheid sensor bij verwisselen objectieven
beperkt aantal objectieven
ruis bij hoge iso-waarden
stevige aanschafprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelOlympus E-P3
  Prijs€ 800,- (body))
  LeverancierOlympus, tel. 0800-67108300, www.olympus.nl
  Sensor4/3 type live mos-sensor
  Resolutie4032×3042, 2560×1920, 1024×768
  Videoresolutie1920×1080, 30 bps
  Lichtgevoeligheidiso 200-12800 en automatisch
  Burstratemax. 3 bps, max. 17 in raw, max. 17 in jpeg
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), avchd, avi-motion jpeg
  Verlengingsfactor2x t.o.v. 35 mm
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  LCD-monitor3 inch oled-display, 610.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body368 gram/12,2×6,9×3,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic DMC GF3

Review: Canon Powershot SX230 HS