15 augustus 2017, 10:00
In deze blog neemt concertfotograaf Fabian Viester het softwarepakket van Macphun; Luminar onder de loep. Luminar is een nieuw fotobewerkingsprogramma dat voorheen alleen voor Mac gebruikers beschikbaar was. Sinds kort is ook de Windows versie er.
Het eerste gebruik
Ik ben van origine een Lightroom gebruiker en ben dus gewend om te werken met een catalogus en fotobibliotheken, collecties et cetera. Bij Luminar werkt dit anders. In de software kan je foto voor foto importeren en wederom gemakkelijk exporteren. Als concert fotograaf moet ik vaak een hele batch met foto’s selecteren, bewerken en snel opsturen. Lightroom leent zich hier dan perfect voor, vanwege het slim kunnen maken van collecties, het kunnen toekennen van kleur labels en de juiste meta omschrijvingen direct bij de RAW file. Oef, struikelblok één bij Luminar. En we zijn nog niet eens écht begonnen.
Wat betreft het importeren van foto’s is er wel een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Adobe Photoshop Lightroom: hij herkent automatisch de RAW files van mijn Nikon D750. Geen ‘moeilijke’ installatie van nog additionele plug-ins of softwarepakketten. Puur de .exe file van Luminar en bewerken maar. Erg gemakkelijk dus. Het importeren van een RAW file duurt wel best lang vind ik. Circa 25 seconden. Na installatie en import van foto’s valt mijn oog direct op de grote collectie presets welke mee geïnstalleerd worden met Luminar. Het doet me een beetje denken aan een kwalitatieve Instagram filterbibliotheek. Maar toen ik er verder over nadacht, begon ik er ook mijn twijfels over te krijgen. Je grijpt immers veel te makkelijk naar de beschikbare filters en gaat vanuit daar bewerken. De mogelijkheid om vanuit scratch je RAW file te bewerken heb je immers bij Luminar niet. Je bent verplicht een filter te selecteren en deze (eventueel) naar wens nog verder te customizen.
Bottomline heb ik onderstaand de voor- en nadelen die me direct opvielen bij het eerste gebruik van Luminar uiteengezet:
Voordelen bij eerste gebruik
– Gemakkelijke installatie
– Direct herkennen en kunnen importeren van RAW bestanden
Nadelen bij eerste gebruik
-Telkens na een kleine aanpassing van een preset, wordt de afbeelding opnieuw ingeladen. Daardoor zie je niet realtime je verandering maar met een kleine vertraging.
– Het inladen van één afbeelding gaat langzaam.
– Mis een knop om een toegepast filter of bewerking direct weer ongedaan te maken.
– Je kan telkens maar één afbeelding tegelijk importeren
– In plaats van dat je bij Lightroom begint met je single raw file en hier je eigen stijl op los laat, grijp je te snel naar de presets bij Luminar.
De bijgeleverde filterbibliotheek
De presets van Luminar zijn verdeeld in 6 categorieën: basic, street, outdoor, travel, portrait en dramatic welke elk tussen de 8-10 filters bevatten en je naar wens kan aanpassen. Voor landschapsfotografen die niet willen investeren in Lightroom, lijkt mij Luminar bijvoorbeeld de perfecte uitkomst. Je hebt de mogelijkheid tot het direct toepassen van een filter. En een beetje verstopt (maar het zit er) heb je ook nog de mogelijkheid tot het bewerken met een layer mask, gradient filter en heb je een geavanceerde en mooie before/after viewer. Het deed me in eerste instantie denken aan een desktop versie van de fotobewerkingsapp Snapseed.
Het importeer menu
Het importeren van RAW files gaat gemakkelijk. Maar ook hier zijn nog niet alle kinderziektes uit. Bij het importeren van een RAW file uit mijn Nikon camera (met normale DSC_XXXX benaming) krijg ik diverse keren een foutmelding. Luminar dan helemaal afsluiten en ook in taakbeheer de taken sluiten verhelpt dit probleem weer.


Het export menu
Het exporteren gaat in Luminar erg gemakkelijk. Als je het desbetreffende resultaat hebt, druk je simpelweg op de exporteer knop en kan je door middel van een schuifregelaar de kwaliteit van de afbeelding aangeven waarin je wilt dat deze ge-exporteert wordt. Het exporteren naar mail werkt niet binnen Luminar Beta, dan hangt het programma vast.
Wat mis ik dan?
Ik mis in Luminar een gedeelte van mijn reguliere workflow. Dus, het kunnen toekennen van labels en je foto’s ordenen in collecties. Een soort interne geordende Windows Verkenner of Finder. Daarnaast heb je bij Lightroom gemakkelijk met diverse shortcuts toegang tot alle opties die je de werkbalk te bieden heeft. Deze werkbalk met diverse functies mis ik bij Luminar. Bij mijn concert- en eventfotografie gebruik ik bijvoorbeeld vaak de toets combinatie fn + f2 voor het aanpassen van bestandsnamen. Dit vind ik nergens in Luminar. De manier waarop Luminar pronkt met haar USP’s, wat ze dus beter heeft dan haar concurrenten, kan dus nog wel eens opnieuw bekeken worden wat mij betreft.
Eindconclusie
Luminar: ik had er nog nooit van gehoord en dat verbaasd mij niks. Luminar is een fotobewerkingspakket dat is weggelegd voor de beginnende fotograaf die stabielere en kwalitatievere bewerkingen wilt dan dat je voor elkaar krijgt met de standaard bewerkingssoftware welke bij je camera wordt geleverd. Maar, weet je van jezelf dat je een fanatiekeling bent, investeer dan in een softwarepakket afgeleid van Photoshop. Of Coreldraw of Magix, als je wat meer basic wilt beginnen, maar wel wilt kunnen doorgroeien binnen je softwarepakket.
Luminar heeft reeds een nieuw softwarepakket gerealiseerd: Neptune. Welke wel meer functionaliteiten lijkt te bevatten en waar bewerken en de workflow geoptimaliseerd zijn. De standalone bewerkingsmogelijkheden zijn geoptimaliseerd, maar ook hier zie ik geen mogelijkheden tot het ordenen van foto’s en aanleggen van collecties, wat ervoor zorgt dat Luminar een fotobewerkingspakket blijft voor de startende fotograaf die meer wilt halen uit zijn fotografie.
Voordelen Luminar
– Uitgebreide bibliotheek aan filters
– Filters kunnen aangepast en opgeslagen worden naar persoonlijke stijl
– Basismogelijkheden tot het bewerken van foto’s
– Gaat gemakkelijk overweg met RAW files van je camera
Nadelen Luminar
– Geen mogelijkheid tot aanleggen van fotobibliotheken en collecties
– Exportmogelijkheden beperkt
– Bewerkingsmogelijkheden zijn minimaal zonder behulp van filters