in

Review: Fujifilm X100T


27 januari 2015, 11:20

Digitale camera’s met een klassieke retro look zijn razend populair. Beauty with brains, heet dat.

Toen in 2010 de Fujifilm X100 werd geïntroduceerd kreeg de camera veel aandacht. Met reden: de retro compactcamera is mooi gestyled en voorzien van veel hardwarematige bediening en een mooie grote aps-c sensor. De meetzoeker tot slot zorgt voor een sterke uiterlijke gelijkenis met een Leica. Een camera, volgens velen, om hopeloos verliefd op te worden

X-Trans

De X100T is inmiddels al de derde generatie. Voorzien van de bekende X-Trans 16 megapixel sensor, die dankzij de onregelmatige kleurgevoeligheid vrijwel ongevoelig is voor moiré. Daardoor is geen antialiasfilter nodig en zijn je opnames gedetailleerder en scherper dan mét filter.

Objectief

Het vaste objectief heeft omgerekend naar kleinbeeld een beeldhoek van 35 mm met een lichtsterkte van F 2. Zo hoef je niet snel op hoge iso-waardes terug te vallen. En als je dat wilt, kun je kiezen voor een beperkte scherptediepte. Het objectief tekent bij open diafragma wat zacht in de hoeken, maar dat verdwijnt snel met een beetje diafragmeren.

Straatfotografie

De X100T is gewoon gemaakt voor straatfotografie. Niet alleen omdat het naast een mechanische ook een geluidloze elektronische sluiter heeft. Maar vooral vanwege de hybride optische en elektronische zoeker. Met de optische zoeker heb je een grotere beeldhoek dan wat er op je geheugenkaart belandt. In de zoeker wordt heel handig in een kader aangegeven wat er binnen en net buiten je compositie gebeurt. En dat is bij straatfotografie bijzonder gemakkelijk, omdat je dan goed kunt zien wat straks misschien je beeld binnenwandelt. Je kunt het optische zoekerbeeld aanvullen met een klein rechthoekje waarin je scherpstelpunt wordt uitvergroot. Maar je kunt ook kiezen voor de prima 100% elektronische zoeker of het bijzonder goede 3 inch scherm achterop.

Je ziet via de electronic rangefinder modus direct via de optische zoeker waar je hebt scherpgesteld.

Old skool

Als je de diafragmaring en het sluitertijdenwiel beide op A zet. komt de camera in de P-belichtingsmode. Kies je voor sluitertijd- of diafragmavoorkeuze, dan hoef je er slechts eentje van de A-stand af te halen. Zet de diafragmaring op F 8 en de X100T berekent de bijbehorende sluitertijd erbij. Het diafragma is in stappen van 1/3 stop in te stellen. Datzelfde geldt voor de belichtingscompensatie die tot + en -3 stops loopt. Wil je totale controle, dan is de handmatige stand natuurlijk ook mogelijk.

Gemak

Fujifilm heeft goed naar de eerdere gebruikers geluisterd. Zo zijn bijna alle knoppen maar ook het quick menu door de fotograaf te programmeren.
Er kwam ook nog een filmsimulatie bij, Kodachrome, bovenop de tien bestaande van de voorganger. Die filmsimulaties maken de Fuji camera’s erg aantrekkelijk. Ben je een landschapsfotograaf die graag karaktervolle zwart-witopnames schiet, dan kun je voor de filmsimulatie zwart-wit met roodfilter kiezen. Zonder maar Photoshop aan te hoeven raken. Omdat je zowel in raw, jpeg als allebei tegelijkertijd kunt schieten, kun je altijd nog achteraf je bewerkingen in Photoshop uitvoeren, mocht dat nodig zijn. En dankzij de wifi kun je niet alleen van een afstand met je smartphone je camera bedienen. Maar ook onderweg je prijswinnende foto op jouw favoriete sociale medium zetten.

Plus- en minpunten
prachtige, stevig gebouwde meetzoekercamera
16 megapixel x-trans sensor zonder aliasfilter
lichtsterk F 2 (omgerekend) 35 mm zoomobjectief
wifi
geen meegeleverde zonnekap
geen beeldstabilisatie
geen beeldstabilisatie

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelFujifilm X100T
  Prijs€ 1199,-
  LeverancierFujifilm, tel. 0800-38543854, www.fujifilm-digital.nl
  Sensor15,6×23,6 mm aps-c x-trans cmos sensor, 16 megapixel
  Resolutie4896×3264, 3456×2304, 2496×1664
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-6400 (en automatisch)
  Burstrate6 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressie), mov, h.264
  ObjectiefF 2,0 omgerekend naar 35 mm: 35 mm, geen optische zoom
  Scherpstellenhybride contrast en fasedetectie autofocus, handmatig
  Zoekerhybride optische en elektronische zoeker, 2.360.000 pixels
  LCD-monitor3 inch tft-scherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body440 gram/5,2×7,4,5×12,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Time-lapse maken met Adobe Premiere

Gebruikersreview Samsung NX1