in

Review: De nieuwe Panasonic Lumix S16 maart 2019, 12:03

Het zijn gouden tijden als je op zoek bent naar een spiegelloze camera met een fullframe-sensor. Ook Panasonic stapt nu in deze markt, met twee camera’s maar liefst. De S1 en S1R (met hogere resolutie) gaan de strijd aan met de Sony A7, de Nikon Z-serie en de Canon EOS R. We hebben de S1 alvast voor je getest.

Panasonic volgt de tactiek van Sony en Nikon, die ook een platform met daarin verschillende camera’s aanbieden. De cameramodellen hebben dezelfde basis, maar verschillen onder meer qua sensor en daardoor ook qua doelgroep. De S1 is de allrounder van de twee, voorzien van een 24-megapixelsensor, ingebouwde beeldstabilisatie en uitgebreide videomogelijkheden.

Belangrijk om te vermelden is het verbond dat Panasonic gesloten heeft met Leica en Sigma. Panasonic werkte al samen met Leica, maar voor de S1(R) gaat die samenwerking nog veel verder. De lensvatting is namelijk de Leica L-vatting, waardoor bestaande objectieven met die vatting gebruikt kunnen worden. Sigma komt later ook met een assortiment L-objectieven. Uiteraard introduceert Panasonic zelf ook een aantal nieuwe objectieven, zoals de eveneens geteste 50 mm F 1,4.

Duidelijk is dat Panasonic niet voor compact is gegaan, want de S1 is best groot. De camera heeft min of meer dezelfde maat als een professionele spiegelreflex en komt behoorlijk indrukwekkend over. De bouwkwaliteit is al net zo overtuigend. De camera voelt ontzettend goed aan: degelijk, gemaakt met mooie en stevige materialen. Ergonomie en indeling zijn in de basis herkenbaar voor wie met een Panasonic-camera fotografeert, maar in detail uiteraard anders. De camera is gericht op de professional die zowel fotografeert als filmt. De camera filmt dan ook in 4K met 60p, in 4:2:0 10 bit intern en via een (betaalde) optie 4:2:2 10 bit intern.

Indrukwekkende beeldkwaliteit

Voor de scherpstelling is gekozen voor de eigen beproefde Depth From Defocus-techniek (DFD) en dus niet voor scherpstelling op de sensor, zoals bij de concurrentie. In de praktijk werkt deze techniek overtuigend, al gebeurde het tijdens onze test wel eens dat de camera even moest ‘zoeken’. Nu maken we het natuurlijk met opzet moeilijk tijdens zo’n test, dus we zijn er zeker van dat deze techniek voor nagenoeg iedereen méér dan voldoende accuraat en snel werkt in de praktijk.

De beeldkwaliteit die de S1 biedt, is indrukwekkend. De keuze voor een grotere sensor wordt beloond. De beelden zijn prachtig gedetailleerd. Ook valt nog veel informatie uit donkere en lichte beeldpartijen te halen. Het dynamisch bereik is dus mooi groot. Dat vergroot de inzetbaarheid en maakt de S1 aantrekkelijk voor professionals.

Conclusie

Panasonic zet met deze S1 een bijzonder goede camera neer, die overtuigt qua bouw- en beeldkwaliteit. Tel daarbij op dat de alliantie met Leica en Sigma in de toekomst ongetwijfeld garant staat voor een hele partij fijne lenzen, en je hebt een uiterst interessant nieuw camerasysteem.

Plus- en minpunten
Gebouwd als een tank
Beeldkwaliteit is top
Groot en zwaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,6

Specificaties

  ModelPanasonic Lumix S1
  Prijs€ 2.499,- (body)
  LeverancierPanasonic Nederland, www.panasonic.com/nl
  Sensorcmos-sensor, 24,2 megapixel, fullframe
  Resolutie6000×4000
  Videoresolutie3840×2160
  Lichtgevoeligheidiso 100-51200 (uitbreidbaar)
  Burstrate9 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Meegeleverd geheugengeen, SD en XQD
  Soort lenzenL-vatting
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  ScherpstellenDFD (Depth From Defocus), handmatig
  Zoekerlive view finder, oled, 5.760.000 pixels
  LCD-monitor8 cm, verstelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body1021 gram/148,9x110x96,7 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat is bokeh en wat voor effect geeft het?

De voordelen van fotograferen in RAW