in

De voordelen van fotograferen in RAW7 maart 2019, 10:08

Het blijft altijd nog een discussie; fotograferen in jpg of in RAW? We zetten de redenen op een rij waarom je volgens ons in RAW moet gaan of blijven fotograferen!

We kennen allemaal de jpg-bestandjes die kant-en-klaar uit je camera rollen. Zo’n bestand is universeel leesbaar voor vrijwel alle beeldprogramma’s en zo’n foto neemt weinig bestandsruimte in. Een jpg-bestand is daarentegen een verwerkt bestand en gecomprimeerd. De hoeveelheid aan informatie die het bestand bevat is dus beperkt.

De meerderheid van de fotografen fotografeert dan ook in RAW-bestanden. Een RAW-bestand is de onbewerkte informatie die van de sensor van je camera is uitgelezen. Het is de ‘ruwe’ versie van een jpg, als het ware. Wanneer je een RAW-foto maakt kun je alle instellingen in de nabewerking nog aanpassen zoals jij ze wilt. Een RAW-bestand is ook aanzienlijk groter dan een jpg, want iedere afzonderlijke pixel wordt door je RAW-bestand opgeslagen. De hoeveelheid aan informatie in een RAW-bestand is dus vele malen groter dan een jpg. De kwaliteit blijft alsnog maximaal behouden!

Gkossieris

De voordelen van RAW

Het bekendste en grootste voordeel van het fotograferein in RAW-bestanden is natuurlijk dat je na het maken van je foto nog zoveel kunt aanpassen in de nabewerking. Eigenlijk zonder enige kwaliteitsverlies kun je zaken als witbalans, scherpte en belichting aanpassen in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom. Is je belichting dus eigenlijk ‘mislukt’ bij het maken van de foto? Geen zorgen! In Lightroom kun je de meest mislukt belichte foto vrijwel altijd nog omtoveren tot een prachtbeeld!

Een ander groot voordeel van het fotograferen in RAW is je keuzevrijheid die je achteraf ook nog hebt. Bij een jpg gaan dingen zoals details in kleur en belichting verloren, maar bij een RAW-bestand kun je deze aspecten nog volledig naar je hand zetten in de nabewerking. Een RAW-bestand bevat daarom ook veel informatie!

KPPhotography

De hoeveelheid aan informatie en de mogelijkheid om foto’s achteraf nog aan te passen tot in detail, geeft je ook een soort van veiligheid als fotograaf. Ben je namelijk aan het fotograferen voor een opdrachtgever, dan wil je liever geen risico lopen dat je foto’s achteraf niet goed zijn uitgepakt. Een mislukking van een opdracht kun je dus voorkomen met RAW-bestanden, omdat je achteraf nog veel elementen kunt ‘redden’ en aanpassen zonder kwaliteitsverlies.
Dit is dus een belangrijk gegeven voor professionele fotografen! Je hebt een stok achter de deur en zo kun je alsnog goede resultaten aanleveren.

Canipel

Ook het dynamisch bereik wat je als fotograaf kunt bereiken is een voordeel van RAW-fotografie. Zit je bijvoorbeeld in een situatie waarbij de belichting niet optimaal is voor je foto? Met een RAW-bestand kun je veel detail en licht terughalen uit schaduwen. Ook de hooglichten kun je gemakkelijk aanpassen zonder kwaliteitsverlies.

Naast de witbalans, belichting en scherpte kun je ook de hoeveelheid ruis bepalen in je RAW-foto. In een jpg-bestand is bijvoorbeeld de ruisreductie al toegepast en hier valt niks meer aan te doen in de nabewerking. Met een RAW-bestand heb je dit zelf in de hand en kun je achteraf bijvoorbeeld ruis verwijderen en de foto verscherpen waar nodig.

Ook voor je eigen administratie en ordening is het fotograferen in RAW een groot voordeel. Naast dat je alle beelden in Lightroom heel goed kunt groeperen, kun je in de toekomst altijd weer terug naar een RAW-bestand om er bijvoorbeeld iets heel nieuws mee te doen. Zodra je foto’s bewerkt, sla je deze altijd op als jpg. Het RAW-bestand behoud je altijd!


Lifebyliane

Nadelen van het fotograferen in RAW

Bij Zoom.nl zijn we groot voorstander van het fotograferen in RAW. Maar hoe mooi het ook is, er zijn ook wat nadelen aan verbonden. RAW-bestanden, bijvoorbeeld, zijn erg groot en nemen veel ruimte in beslag op bijvoorbeeld je externe schijf. Ook kun je ze dus niet even snel delen op bijvoorbeeld social media: de foto’s hebben eerst een bewerking nodig voordat ze ‘klaar’ zijn.

Nog een ander nadeel van RAW is dat je er bepaalde bewerkingsprogramma’s voord nodig hebt om de bestanden te bewerken. Voor deze programma’s moet je vaak wel wat betalen, zoals voor Adobe Photoshop en Lightroom. Er zijn wel goede alternatieven op de markt die wat goedkoper zijn.

JacquelineUiterloo

RAW of jpg?

Het zal aan jouw eigen voorkeur liggen wat je het fijnst vindt om mee te werken. Hou je van tot in detail nabewerken dan is het handig om voor RAW te kiezen door de hoeveelheid informatie in de foto’s. Heb je niet zoveel verstand van nabewerken en deel je liever je foto’s direct op social media? Dan is het jpg-bestand iets meer voor jou!

Weet je niet zo goed voor welke bestanden je moet kiezen? De meeste camera’s maken het tegenwoordig mogelijk om in zowel jpg als in RAW te fotograferen. Op je geheugenkaartje verschijnen dus beide bestanden van het zelfde beeld en is het aan jou de keuze welke je wilt gebruiken. Denk er wel aan dat je geheugenkaartje hierdoor een dubbele opslag krijgt en deze dus sneller vol is! Een extra geheugenkaartje in je cameratas is daarom nooit onverstandig.

De beste vergelijking tussen de twee bestanden die je kunt maken is: JPEG is eenvoudig en snel, RAW kost tijd maar levert de beste kwaliteit. Ga voor jezelf dus na wat jij fijn vindt en over wel eindresultaat jij eindelijk het meest tevreden bent.

BNN

Wil je meer leren over het fotograferen in raw? Bekijk dan eens de Cursus Fotograferen in Raw in onze Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de maximale informatie uit je foto’s haalt en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Alles over het fotograferen in raw in bepaalde foto-genres

  • Tips over het stroomlijnen van je workflow

  • Het voorkomen van missers in je nabewerking

  • Alles over de techniek en de praktijk van het fotograferen in raw

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in Raw.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: De nieuwe Panasonic Lumix S1

De beste betaalbare fullframe systeemcamera’s die je nu kunt kopen