in

Review: Canon EF 11-24mm F4.0L USM


17 maart 2015, 08:58

Voor de 50-megapixelreflexen van Canon is uiteraard ook hoogwaardig glaswerk nodig. Daarom kwam Canon met deze op papier sterke groothoek. Maar is hij ook zo sterk? Wij testen die 11-24mm F4 objectief.

Deze groothoekzoom is het eerste rectalineaire fullframe objectief van Canon met zo’n immense beeldhoek. Als je het zoomobjectief naar 11 mm draait, krijg je een blik van maar liefst 126 graden. En dat is voor landschap- en architectuurfotografen meer dan goed nieuws. Interieurs worden weidser en het perspectief is bij landschappen nog prominenter aanwezig. Lees hoe hier vier groothoekfoto’s worden besproken door een professioneel fotograaf.

Indrukwekkend

Het woord imposant is op een aantal manieren van toepassing op dit objectief. Ten eerste is daar het opvallende, bolle convex frontglas. Eromheen zit een vaste zonnekap die het glas beschermt tegen invallend zonlicht en onvrijwillige stootpartijen. Door deze bouw is het onmogelijk om traditionele filters op het objectief te schroeven. Er is wel een mogelijkheid om gelfilters aan de achterkant te plaatsen. Dat het objectief is gebouwd voor de gevorderde liefhebber en de professional, merk je aan de bouw. Spat- en stofwaterdicht en gebouwd als een tank. Dat voel je overigens ook als je deze groothoekzoom optilt: met 1180 gram is het gewoon een zwaargewicht.

Flare

Groothoekobjectieven hebben gauw last van hosting en flare en met de bolle frontlens nam die kans bij deze 11-24 mm natuurlijk alleen maar toe. Er is veel aandacht besteed aan de coating van de elementen om ghosting en flare tegen te gaan. We zagen dan ook nauwelijks flare in de testopnames opduiken. Een ander bekend probleem bij ultragroothoeken is de vignettering. Die is bij deze Canon 11-24 mm bij volle opening duidelijk aanwezig. Natuurlijk zo te corrigeren als je in jpeg schiet en het juiste lensprofiel hebt geladen. Of als je in raw werkt en je in Photoshop of Lightroom de lichtafval corrigeert. Bij F 8 is de lichtafval verdwenen en is de scherpte optimaal.

Constant

Dit objectief zet niet alleen in het centrum haarscherpe resultaten neer, ook aan de randen vermindert de scherpte nauwelijks. Die constante resultaten zijn overigens over het hele zoombereik te vinden.
Dankzij de complexe constructie van 16 elementen in 11 groepen treedt nauwelijks vervorming op. Waar je bij veel extreme groothoeken horizontale en verticale lijnen tonvormig stevig ziet, is dat bij dit objectief nauwelijks het geval, zelfs niet in de 11mm-stand. Wie heel kritisch architectuurwerk moet afleveren, zal waarschijnlijk de raw-bestanden bij het importeren op dat vlak nog licht corrigeren. Maar bij de meeste dagelijkse opnames zal de vervorming je niet opvallen.

Kwaliteit

Concurrenten bouwden eerder een fullframe 14-24 mm. Die afgeslankte 3 mm lijken in eerste instantie verwaarloosbaar, maar leveren in de praktijk een véél weidser beeld op. Canon heeft met deze 11-24mm F4 de lat hoog gelegd. Al zal een pixel peeper zich misschien afvragen waarom er toch niet voor F 2,8 is gekozen. Het antwoord luidt dat dan het gewicht van het objectief nog forser en de prijs op de kassabon nog hoger zouden zijn. Want dat is het enige dat iedere Canon groothoekliefhebber ervan zal weerhouden om meteen naar de winkel te hollen: de bijzonder forse prijs. Al zal de architectuurprofessional inmiddels het objectief allang besteld hebben.

Plus- en minpunten
beeldkwaliteit
enorme beeldhoek
lichtsterkte F 4
zwaar
forse prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelCanon EF 11-24mm f/4.0L USM
  Prijs€ 3049,-
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103
  Brandspuntafstand11-24 mm (17-38 mm omgerekend naar aps-c)
  LichtsterkteF 4,0
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie16 elementen in 11 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,16
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 28 cm tot oneindig
  Filtermaatgeen frontfilterschroefdraad, filterhouder aan achterzijde
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe, aps-c
  BeschikbarevattingenCanon EF
  Gewicht/ Afmetingen objectief1180 gram/13,2×10,8 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zonnestralen in het bos fotograferen

Hoe je een zonsverduistering kunt fotograferen?