in

(Reis)fotografie tips van Ruben Terlou


11 juni 2018, 12:00

Zoom.nl sprak met Ruben Terlou, bekend van de populaire VPRO documentaires Door het hart van China en Langs de oevers van de Yangtze.
Met zijn ervaring als documentaire- en reisfotograaf weet hij alle ins en outs van het fotograferen op reis. Wij vroegen naar zijn belangrijkste tips voor reisfotografen in wording.


Ruben Terlou

Beginnende reisfotografen lopen nog weleens tegen een aantal moeilijkheden aan. Je kunt bijvoorbeeld wel weten wat je op de foto wilt zetten, maar om dit beeld daadwerkelijk vast te leggen kan best een uitdaging zijn. Het worden van een goeie reisfotograaf vergt natuurlijk wat ervaring. Maar deze reisfotografietips van Ruben helpen je vast op weg.

1. Hoe bereid je je voor als je op reis gaat een foto’s wilt maken?

Ik ken mijn apparatuur. Voor mijn reizen door China heb ik veel met een midden formaat systeem gewerkt van PhaseOne, maar had ik ook een Sony systeem dat wat kleiner was. Het is belangrijk dat je één extra camera meeneemt als back-up. Ik probeer zo licht mogelijk te reizen. Zo kan ik mijn eigen tijd indelen, maar ook flexibel zijn en zo de taxi inspringen als dat nodig is. Ik werk heel thematisch. In plaats van dat ik op reis ga om alleen wat mooie foto’s te maken, ga ik op pad met een idee van wat ik met de foto’s wil uitdrukken. Als ik met mensen spreek over wat er is gebeurd wil ik dit in een context kunnen plaatsen. Dit doe ik door mij in te lezen.

2. Hoe kom je terecht bij de onderwerpen die je fotografeert?

Dit varieert heel erg. Soms ga ik op zoek, omdat ik ervan heb gehoord of heb gelezen. Tijdens mijn onderzoek voor Dwars door China hoorde ik over de kolenmijnen. Hier heb ik goed om me heen gekeken en rondgevraagd naar de kolenmijn.


© Ruben Terlou

3. Hoe benader je mensen voor het maken van een portret?

Ik ga niet naar iemand toe om alleen een foto te maken. Eerst ga ik met iemand in gesprek, omdat ik geïnteresseerd ben in wat iemand aan het doen is of wat er gaande is. Wanneer je dit wil doen moet je denk ik oprecht geïnteresseerd zijn.

4. Werk je veel met natuurlijk licht en zo ja, waar let je dan op bij het maken van een portret?

Ik flits niet, bijna alles is natuurlijk licht en ik let op een mooie subtiele belichting. Heel af en toe gebruik ik een lampje. Zoals bij het portret van de jonge taoist. Hier heb ik gebruik gemaakt van een klein lampje en van het licht uit het raam. Soms kan het ook helpen om iets te pakken dat reflecteert, zoals een vel papier. Hiermee kun je al dingen uitlichten.


© Ruben Terlou

5. Waar doe je inspiratie op voor het bedenken van nieuwe projecten?

China is een plek die me al heel lang inspireert. Wat mij inspireert zijn de dingen die ik belangrijk vind en mij boeien. Door onderwerpen uit het nieuws en door boeken word ik geïnspireerd.

6. Zijn er nog andere elementen die je belangrijk vindt om op de foto te krijgen

Wat ik mooi vind is als een foto gelaagd is in betekenis. Dus dat je niet alleen een mens op de foto ziet, maar ook bepaalde ontwikkelingen kunt zien.
Wat mij boeit is de relatie tussen individuen en maatschappij of tussen mensen en de aarde. Voor mij is het belangrijk dat de fotografie die ik maak betekenisvol is.


© Ruben Terlou

In vergelijking met mijn voorgaande fotografie, neem ik nu meer afstand. Dit doe ik om beschouwende fotografie te hebben. Zo kun je meer zien; meer tradities, ontwikkelingen die onder druk staan. Ik hoop dat de kijker daardoor langer stilstaat bij de scene, dan alleen maar zegt ‘o wat een mooie foto!’

7. Zou je nog ergens in willen groeien?

Op mijn reizen zie ik dat de manier waarop we leven niet duurzaam is en dat dit best wat consequenties heeft. Ik zou nog wel wat meer willen helpen om de wereld wat duurzamer te maken. Ik heb alleen nog geen idee hoe ik dat zou willen doen.

8. Wat is de belangrijkste fotografietip die jij ooit hebt gekregen?

Alles op de foto moet samenkomen, maar dit gebeurt niet meteen. De locatie alleen is niet genoeg. Je hebt het juiste licht nodig en misschien ook wel het juiste personage in de foto. Je moet een plek heel goed kennen om het juiste standpunt te kiezen. Wees niet ongeduldig, neem de tijd en blijf lang op een plek waren voor mij de belangrijkste tips. Dit heb je nodig om alles goed te laten samenkomen en een goede foto te krijgen.

9. Wanneer is een foto voor jou goed?

Wat ik het mooiste vind is als één beeld het verhaal kan vertellen, dus dat je geen serie nodig hebt. Wanneer dit dan wordt uitgeprint en echt een object wordt is het denk ik kunst.

10. Heb je nog fotografie-dromen die je wilt verwezenlijken?

Het lijkt mij heel leuk om op een dag weer met al mijn oude analoge Polaroid film aan de slag te gaan. Ik heb nog en paar verhuisdozen vol liggen.

Meer weten over het werk van Ruben Terlou? Bekijk zijn serie Door het hart van China op NPO.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Minimalistische macro’s

Download nu gratis de nieuwe Zoom.nl Vakantie Presets voor Lightroom