in

Panasonic Lumix S5II preview: onze eerste indruk

Vandaag is de nieuwe Panasonic S5II aangekondigd. Wij mochten deze spiksplinternieuwe fullframe systeemcamera al eventjes onder handen nemen in het prachtige Valencia. Is deze opvolger beter dan zijn voorganger, en wat is er veranderd? Wij delen alvast onze eerste indruk.

In december kwamen we op uitnodiging van Panasonic naar het – toen best wel warme – Valencia voor een spannende nieuwe aankondiging. Zelfs wij wisten nog niet wat ons te wachten stond. Tijdens de presentatie kwam het verlossende woord: de opvolger van de Panasonic S5 komt er aan: de S5II! 

Benieuwd naar de onze bespreking? Bekijk dan deze video!

Autofocus

Met dit nieuwe model hebben ze de autofocus techniek helemaal vernieuwd. Waar de eerdere S5 een autofocus systeem had op basis van contrast, heeft de S5II autofocus op basis van een combinatie van fasedetectie en contrast. Ze noemen dit Phase Hybrid AF.

Daarnaast hebben ze het aantal autofocuspunten significant verhoogd. De S5 had 225 autofocuspunten, en de S5II heeft het Phase Hybrid AF systeem met 779 punten. Dit betekent dat de camera op veel meer punten op de sensor kan scherpstellen, voor een optimale precisie. Dit, in combinatie met de joystick die nu in 8 richtingen kan bewegen, maakt het makkelijk en snel om je focuspunt te zetten.

De eerste indruk van de verbeterde autofocus is goed, we hebben het previewmodel in verschillende omstandigheden kunnen testen en de camera vindt het oog van personen erg snel. Daarnaast kun je deze focus op iemand ‘locken’, zodat wanneer er een tweede persoon in beeld komt, de camera op de eerste persoon scherp gesteld blijft. In de bovenstaande video laten we een aantal veerbeelden zien waarbij we de autofocus hebben getest.

In onze uiteindelijke review willen we het vernieuwde autofocus systeem onder verscheidene omstandigheden beter gaan testen, ook in vergelijking met de voorganger. Houd onze website in de gaten voor onze uitgebreide review!

Beeldstabilisatie

Panasonic heeft in de S5II ook de beeldstabilisatie verbeterd. De beeldstabilisatie van maximaal 5 stops is gelijk aan dat van de S5, maar in het nieuwe model hebben ze een nieuwe optie toegevoegd: ‘Active I.S.‘. Deze optie kun je in het menu aan- of uitzetten, en dit verbetert de beeldstabilisatie. Uit de hand kun je met de Active I.S. lange sluitertijden halen. In de test hebben we een fontein gefotografeerd uit de hand op een brandpuntsafstand van 70mm met een sluitertijd van 1/10e seconden. De resultaten waren indrukwekkend, want zelfs dan waren de foto’s nog scherp.

Panasonic S5II · preview exemplaar · jpeg · iso 100 · f/2.8 · 1/10 sec · 70mm

We hebben deze Active I.S. ook getest bij het maken van videobeelden. Hiervan zie je het resultaat in de bovenstaande video. De Active I.S. probeert ook bij het maken van dynamische videobeelden de bewegingen te compenseren. Hierdoor komt het videobeeld soms schokkerig en een beetje vervormd over. Dit kan komen omdat we hebben gewerkt met een preview-model, dus wellicht dat het in het fabrieksmodel anders eruitziet. Bij onze uiteindelijke review willen we deze optie nog verder onder handen nemen, om te kijken wat de Active I.S. precies kan.

Sensor

De snelheid van de sensor is ook verbeterd ten opzichte van de S5. De S5II kan burstopnames maken tot 9 frames per seconde (AFS) met de mechanische sluiter en 30 frames per seconde met elektronische sluiter (AFS en AFC). Er kunnen in de burstmodus 300 beelden worden vastgelegd. Ook beschikt de camera’s over een 96-megapixel High Resolution Mode (JPEG/RAW) en Dual Native ISO, met een instellingsmogelijkheid van auto, low en high.

Video

Deze lijn van Panasonic, met de S5 en de S5II is gericht op de hybride fotograaf en videograaf. Naast de verbeteringen op het gebied van autofocus en beeldstabilisatie, hebben ze ook de video-mogelijkheden verbeterd ten opzichten van de S5. 

De nieuwe processor geeft de S5II video-opnamemogelijkheden zoals intern 4:2:0 10-bit 6K (3:2) en 5,9K (16:9) bij 30 fps en 4:2:2 C4K en 4K tot 60 fps. De S5II kan met 6K 30 fps op de hele sensor opnemen, de 4K 60 fps optie is net als de S5 met een APS-C crop. 

Een nieuw koelingssysteem zorgt ervoor dat de camera een onbeperkte tijd kan opnemen. De camera ondersteunt ook HFR (High Frame Rate) opnames bij tot 120 fps en Slow & Quick-opnames bij tot 180 fps.

De S5II is daarnaast voorzien van een full-size HDMI Type A- en snelle USB 3.2 Gen 2-aansluiting plus een kabelhouder om te voorkomen dat de kabel plotseling losschiet.

Conclusie

De eerste indrukken van de nieuwe Panasonic S5II zijn indrukwekkend. Ze hebben met de opvolger van de S5 een oude tekortkoming verbeterd: de autofocus. Het nieuwe autofocussysteem op basis van fasedetectie belooft een goede verbetering te zijn. Daarnaast hebben ze geliefde kenmerken van de voorganger ook in het nieuwe model verwerkt, zoals de sterke beeldstabilisatie en uitgebreide videomogelijkheden. Kortom: de S5II is een veelbelovende verbetering ten opzichte van de s5. Lees binnenkort onze review voor ons eindoordeel over de camera.

We hebben in Valencia alleen een ‘pre-productie’ model kunnen testen. Binnenkort komt onze diepgaande review online en in het magazine als we de nieuwe S5II door en door hebben kunnen testen.

Prijs en beschikbaarheid

De LUMIX S5II is verkrijgbaar vanaf eind januari 2023 voor een adviesprijs van € 2.199,- (body only). De camera is compatibel met alle 14 huidige LUMIX S-lenzen, plus andere full-frame L-Mount-lenzen geproduceerd door de L-Mount-partners van Panasonic.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Laowa 6mm f/2 Zero-D

Gezocht: de mooiste fotolocaties van Madeira!