in

Op vakantie? Deze fotografietips wil je niet missen op reis

Op vakantie kom je veel onderwerpen, mensen en situaties tegen die anders zijn dan thuis. De kunst is een en ander te vertalen naar onvergetelijke foto’s, die méér dan een mooie persoonlijke herinnering zijn. We geven je tips en suggesties waarmee je het maximale fotorendement haalt uit elke lange of kortere trip!

Vakantie! Lekker uit de alledaagse sleur, veel naar buiten en op je gemak nieuwe dingen zien, ervaren en ontdekken. En natuurlijk volop tijd om te fotograferen! Of je nu een specifieke fotoreis naar jungle, woestijn of savanne, een familievakantie, een stedentripje of een lange roadtrip wilt maken; je gaat naar een plek toe die anders is dan je gewend bent. En juist daarom is het zaak om je goed voor te bereiden.

Kom thuis met de beste foto’s van de mooiste reislocaties. Je leert alles hierover in de nieuwe cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy!

Neem als het even kan een statief mee op reis om met langere sluitertijden te kunnen fotograferen!

Boudewijn Drenkelford (nextgenphotography)
Nikon D810 · ISO 200 · F 8 · 30 SEC · 24 MM

Lokale cultuur

Natuurlijk scheelt het nogal of je twee weken naar het strand van Benidorm gaat of een fotoreis naar Antarctica, Costa Rica of Kenia maakt. Ondanks die verschillen zijn er echter ook veel overeenkomsten. Om met goede foto’s thuis te komen, is het essentieel dat je weet wat je kunt verwachten op de plek die je gaat bezoeken. Wat valt er te zien en te fotograferen? Hoe kom je op de mooiste plekken? Kun je in de buurt van de beste fotolocaties overnachten? Met welke omstandigheden moet je rekening houden?

Er bestaat niet één succesrecept voor een geslaagde reisfoto. Soms werkt het ‘t best om gewoon ergens te gaan zitten en af te wachten op wat komen gaat.

Glenn Portier (glennportier_zoom)
Canon 5D III · ISO 100 · F 4 · 1/160 SEC · 65 MM

Verdiep je vooraf ook altijd in de lokale cultuur, levenswijze, politiek en de militaire situatie van het land. Misschien zijn de cultuurverschillen wel heel erg groot en mag je niet zomaar overal fotograferen. Dergelijke informatie is eenvoudig te vinden en kan je veel ellende schelen. Leer als fotograaf altijd een paar basiswoorden in de lokale taal. Bijvoorbeeld hoe je iemand begroet, gedag zegt of bedankt. Dat breekt het ijs en levert je vaak veel goodwill en medewerking op.

Zoek ook uit of er fotogenieke lokale feesten of festiviteiten plaatsvinden tijdens je reisperiode die je misschien kunt inpassen in je reisplanning. Vraag op reis- en fotografiefora (of op Zoom.nl) aan andere (fotograferende) reizigers welke spullen zij gebruiken in het land dat je gaat bezoeken, welke plekken en gebeurtenissen zij het meest fotogeniek vinden en welke praktijktips zij hebben. Meer over het voorbereiden van een fotoreis kun je elders in deze cursus vinden.

Festivals zijn perfect voor portretfoto’s. Bovendien val je als fotograaf nauwelijks op. Check dus altijd of er interessante festivals plaatsvinden op je reisbestemming.

Ron van der Stappen (ron-vd-stappen)
Nikon D800 · ISO 320 · F 5,6 · 1/800 SEC · 105 MM

Fotodoel

De belangrijkste tip voor reisfotografen is: ken je camera! Zorg dat je de handleiding grondig hebt gelezen en dat je begrijpt wat de camera doet bij verschillende instellingen. Beter nog: zorg dat je je camera kunt bedienen en instellingen kunt aanpassen zonder dat je je oog van de zoeker hoeft te halen. Alleen wanneer je je camera intuïtief kunt bedienen, kun je volledig focussen op het creatieve proces. Koop dus nooit een nieuwe camera vlak voor vertrek, maar oefen ruimschoots voor je vakantie met nieuw materiaal. Check ook dat alles goed werkt én schoon is (dit laatste geldt zowel voor je objectieven als de beeldsensor). Je wilt niet op locatie ontdekken dat een essentieel onderdeel van je apparatuur kuren vertoont.

Als je eenmaal weet wat je kunt verwachten tijdens je vakantie, bedenk je als fotograaf natuurlijk wat je wilt gaan fotograferen en wat je met de foto’s wilt gaan doen. Zet je ze op je website, deel je ze op Facebook, maak je posters van je foto’s, werk je aan een fotothema of wil je een mooi (foto)boek maken? Door jezelf een fotodoel te stellen, kun je gericht aan de slag en voorkom je dat je je vakantie alleen maar door de zoeker van je camera beleeft. Een duidelijk fotodoel geeft een extra dimensie aan je fotografie, en dat maakt je trip nóg leuker.

Maak je een fotocollage of fotoboek van je reis? Combineer dan deze creatieve ideeën dan praktisch. Hier geven reflecties van een kaart in lepels aan waar je op een bepaald moment bent.

Henk Langerak (fotohela)
Canon 70D · ISO 400 · F 2,8 · 1/125 SEC · 100 MM

Reisapps

Je kunt tientallen handige apps op je telefoon zetten waarmee je je fotografie enorm vergemakkelijkt en zelfs creatief kunt verbeteren. Denk niet alleen aan filter-, beeldbewerkings- en fotopresentatie-apps, maar ook aan gps-, route- en weerapps. Sommige camerafabrikanten maken zelfs apps waarmee je je camera op afstand kunt bedienen! Check je handleiding dus even, later in dit hoofdstuk lees je er nog meer over.

Met een gps-tracker zoals FollowMee, GPS Phone Tracker of GPS Maps kun je exact zien waar je geweest bent en kun je waypoints instellen, zodat je snel dat ideale fotopunt kunt vinden op vakantie. Met een goede weer-app heb je meer zicht op de weersomstandigheden, en sommige apps voorspellen zelfs het licht op een bepaalde tijd en plaats. Later in dit hoofdstuk daarover meer. Gebruik de stopwatch op je telefoon voor nachtfotografie met lange sluitertijden en sla je camerahandleiding op als pdf-bestand, dan hoef je de papieren versie niet mee te zeulen. Uiteraard kun je met de apps van Facebook, Twitter, Flickr of Instagram meteen je mooiste foto’s delen met de rest van de planeet. Wil je misbruik voorkomen? Met apps als iWatermark, Watermark Photo, Watermark X, Phonto of eZy Watermark plaats je snel en simpel op locatie een watermerk in je foto’s!

Het weer is bij reisfotografie een factor van belang, dus houd dat goed in de gaten! Hier toveren de wolken een op zich niet zo heel bijzonder IJslands landschap om tot een spectaculair geheel.

Wim Denijs (wimdenijs_zoom)
Canon 6D · ISO 100 · F 8 · 1/20 SEC · 19 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de juiste voorbereiding, waardoor jij met de beste foto’s thuiskomt.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de perfecte voorbereiding van je reis
  • Inspirerende locaties en waar je heen kunt gaan
  • Hoe je je camera het beste beheerst en zo ook kunt genieten onderweg
  • Een goede workflow ontwikkelen voor je reisfotografie

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen op reis.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Meld je aan voor How It’s Made!

Composities voor natuurfotografie: een aantal praktijkvoorbeelden