in

Ontwikkel jezelf als fotograaf: wees kritisch op je eigen foto’s


29 maart 2020, 09:09

Als je je verder wil ontwikkelen als fotograaf, is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar je eigen foto’s. Maar waar moet je op letten? Wij geven een aantal tips.

Wees onafhankelijk, neem afstand

Kijk naar je foto’s alsof het die van een ander zijn. Een belangrijke tip daarbij is om na het bewerken van je foto, er even een tijdje niet naar te kijken. Als je de volgende dag ernaar kijkt, zie je je eigen beeld veel meer vanaf een afstand. In zo’n geval vallen er veel meer details op, en zie je sneller waar er verbeterpunten zitten. Zeker als je veel bezig bent geweest met de nabewerking is dit een belangrijke tip.

Let uiteraard wel op dat je ook niet té streng wordt. Eerlijkheid werkt twee kanten op en dus moet je niet een foto af gaan kraken omdat je er simpelweg niet het juiste gevoel bij hebt.


Foto: Melvin-Jonker

Helder doel van de foto

Kan iedereen, wanneer hij of zij naar je foto kijkt, zien wat je bedoeling was met deze foto? Maakt deze foto duidelijk wat je wilde en wat je ermee wilt zeggen?

Schroom niet om je werk, voordat je het publiceert, eerst aan anderen laat zien. Vraag daarbij niet in het algemeen naar wat ze ervan vinden (de kans is groot dat je meteen een ‘Mooi, hoor’, krijgt, maar vraag naar verbeterpunten of feedback. Ook hier op Zoom.nl kun je vragen stellen in de beschrijving van de foto om feedback van je medefotografen te ontvangen.


Foto: Icutolo

Emotie

Een goede foto staat of valt bij veel mensen bij de emotie die het overbrengt. Wekt de foto een bepaalde emotie bij je op? En zo ja, wat voor emotie? Bedenk of dat is wat je er mee bedoelde en of het ook op de juiste manier werkt.

Dit is uiteraard zeer persoonlijk, maar er zijn wel universele elementen om mee rekening te houden. Wil je warmte uitstralen, dan is dit vaak gekoppeld aan warme kleurtinten, of zachte contrasten. Door met die elementen te spelen, kun je ook de emotie van de toeschouwer proberen te sturen. Neem dit mee in de kritische evaluatie van je werk.


Foto: Mieke1980

Techniek

Regels zijn er om te breken, maar soms zijn ze ook juist goed om te gebruiken, als ze maar bewust zijn toegepast. Ben je tevreden met de belichting, compositie, scherptediepte enzovoorts? Lees meer over de ‘regels’ tijdens het fotograferen.


Foto: SimonB93

Persoonlijke stijl

Dit is het lastigste om te ontwikkelen, en in veel gevallen is het constant in verandering, net als jezelf als fotograaf. Maar hoe kun je een eigen stijl in je foto’s herkennen? Is het een bepaald perspectief, of gevoel voor een momentopname? De eigen stijl is nauw verbonden aan emotie overbrengen, als zelfexpressie.

Hoewel we weinig specifieke tips hierover kunnen geven, is het wel belangrijk om proberen op een bewuste manier na te blijven denken over wat je stijl is of wat die zou kunnen zijn. Maar neem hier vooral de tijd voor, en zie het niet als een verplichting.


Foto: ArjanSijtsma


Foto: martinval

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

4 tips voor fotografie bij kaarslicht

Zo verplaats je makkelijk foto’s van Lightroom naar Photoshop