in

Objectievenoffensief – Nieuwe Laowa objectieven


24 oktober 2018, 12:17

Venus Optics liet afgelopen maand tijdens de Photokina een indrukwekkende serie van 12 nieuwe Laowa foto- en cineobjectieven zien. Acht daarvan waren splinternieuw, waaronder eentje voor DJI drones. Een waar offensief op de objectievenmarkt.

Als onafhankelijke speler verdubbelt Venus Optics met de nieuwe modellen bijna haar leveringspalet, al had men vier van de twaalf nieuwe objectieven al laten zien op de Beijing P&E beurs in mei. De nieuwe Laowa 7.5mm t/2.1 Cine, 9mm t/2.9 Zero-D Cine en 12mm t/2.9 Zero-D cine-objectieven zijn filmvarianten van de vergelijkbare fotolenzen, maar de OOOM 25-100mm t/2.9 Cine is een spiksplinternieuwe professionele zoom die specifiek is ontworpen voor digitale video. De scherpstelling verandert niet bij inzoomen, er is geen focus-breathing en het traploos instelbare diafragma is f/2.9 over het hele bereik.

MicroFourThirds

Drie nieuwe objectieven voor MicroFourThirds (Panasonic en Olympus maakten hun debuut in Keulen. De Laowa 17mm f/1.8 MFT en 12mm f/1.8 MFT zijn allebei redelijk rechttoe-rechtaan. De Laowa 17mm heeft een fullframe equivalent van 35mm en de constructie bestaat uit 9 lenselementen in 7 groepen. Het gewicht is slechts 160 gram en hij is 5 cm lang met filtermaatje 46 en een minimum focusafstand van 15cm. De Laowa 12mm f/1.8 MFT is vergelijkbaar met een fullframe 24mm. De lichtsterkte van f/1.8 is volgens Venus Optics ideaal voor astrofotografie. De minimale scherpstelafstand is 14cm. Bij beide objectieven is een 5-bladig diafragma ingebouwd om mooie “sunstars” te kunnen realiseren.

Met de Laowa 9mm f/2.8 Zero-D MFT is het een wezenlijk ander verhaal. Deze 9mm supergroothoek is vergelijkbaar met 18mm op fullframe en het Zero-D in de naam geeft aan dat er ondanks de 118 graden opnamehoek vrijwel nul vertekening is. Bovendien claimt Venus Optics dat de vignettering op een hoger niveau ligt dan van vergelijkbare objectieven.

Laowa 9mm f/2.8 Zero-D voor DJI

Na het succesvolle 7,5mm f/2 objectief voor DJI Inspire drones (X5 gimbals) presenteerde Venus Optics nu ook een 9mm supergroothoek: de Laowa 9mm f/2.8 Zero-D DL, die je kunt gebruiken op de DJI Inspire 2 (X7 gimbals). Dit is momenteel de grootste groothoek die je op een DJI Inspire 2 met Zenmuse X7 gimbal kunt gebruiken. De 9mm is net als de MFT versie een Zero-D objectief zonder vertekening, maar is voorzien van een DL mount, weegt 215 gram en heeft een 49mm filterdraad.

Prijzen en beschikbaarheid

De prijzen en levertijden zijn nog niet bekend.
www.venuslens.nl
www.venuslens.net

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Prime lenzen deel 3: de 35mm

Lekker dichtbij – Zeiss Batis 2/40 CF