in

Moet je je apparatuur verzekeren of juist niet?


29 juni 2017, 12:00

De vakantieperiode staat voor de deur en het eerste wat we inpakken is natuurlijk onze camera! Op vakantie gebeuren er helaas vaker kleine ongelukjes met je apparatuur, dus het is misschien goed om voor vertrek eens te controleren of je alles wel goed verzekerd hebt.

Een overzicht van je verschillende verzekeringen vind je hier!

Waar ben je al tegen verzekerd?

Waarschijnlijk heb je al een (doorlopende) reisverzekering en een inboedelverzekering. Deze twee verzekeringen dekken al een aanzienlijk deel van je eventuele schade, maar het is slim om eens goed de kleine lettertjes erop na te slaan. Je inboedelverzekering dekt zaken zoals brand in huis, waterschade en inbraak. De reisverzekering verzekert je spullen tegen diefstal en schade in het buitenland. Beide verzekeringen dekken maar tot een bepaald bedrag en vaak zit daar ook een eigen risico aan verbonden. Zeker wanneer je de verzekeringen in het verleden hebt afgesloten, maar ondertussen alweer geïnvesteerd hebt in meer apparatuur, is het de moeite waard om te controleren of deze twee verzekeringen wel toereikend zijn.

jjbosma

Extra tip:
Ook al ben je nog zo goed verzekerd, sommige problemen worden nooit gedekt door je verzekeringsmaatschappij. Zorg er op vakantie voor dat je je apparatuur nooit zomaar onbeheerd achterlaat in je auto of in je hotelkamer. Ook ruimbagage wordt door veel maatschappijen niet gedekt!

Aanvullend verzekeren

Wanneer je een hogere waarde aan apparatuur bezit, is een aanvullende verzekering zeker aan te raden. De meeste maatschappijen hebben verschillende kostbaarheden verzekeringen, die ook buitenshuis en soms ook in het buitenland gelden. Omdat het een aanvulling op bestaande verzekeringen is, kan je dit meestal alleen afsluiten bij de maatschappij waarbij je ook je overige verzekeringen hebt lopen. Ook hier is er sprake van een eigen risico. De aanvullende verzekering dekt bijna alles van waarde, behalve in situaties waarbij de apparatuur professioneel gebruikt wordt.

Controleer ALTIJD de voorwaarden van je eigen verzekering.
Iedere verzekeringsmaatschappij hanteert andere voorwaarden. Houd daarbij rekening met de volgende zaken:

– Wat is het dekkingsgebied?
– Is de verzekering ook geschikt voor (semi-) professioneel gebruik?
– Tot welk bedrag is je apparatuur verzekerd?
– Vergoedt de verzekering de nieuwprijs of de dagwaarde?
– Is het mogelijk om tweedehandsapparatuur te verzekeren?
– Hoe hoog is je eigen risico?

Professioneel gebruik

Zakelijk gebruik valt buiten de meeste standaard verzekeringen. Als je dus af en toe een zakelijke klus doet of fulltime aan het werk bent als fotograaf, is het dus extra verstandig om een goede verzekering af te sluiten. Een apparatuurverzekering is een goede oplossing voor fotografen die zowel in Nederland als in het buitenland hun camera voor zakelijk gebruik verzekerd willen hebben. Je dient hiervoor specifiek de serienummers van je apparatuur door te geven en ieder onderdeel aan te geven. Werk je verzekering dus regelmatig bij. Ook tweedehands aankopen zijn vaak nog te verzekeren. Houd voor jezelf een lijst bij met daarop een overzicht van je apparatuur en serienummers en bewaar je aankoopbonnen. Zo houd je je verzekering voor jezelf overzichtelijk!

motionman

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Meer dan verbeterd – Canon EOS 6D Mark II

5 tips om je ISO zo laag mogelijk te houden