in

Moeilijke lichtomstandigheden buiten: zo los je het op

29 juni 2020, 08:25

Sommige lichtomstandigheden zijn wat grotere uitdagingen. We leggen er een paar uit en hoe je in deze situaties goed kunt belichten!

Overdag met een lange sluitertijd

Wil je overdag het water van een plas, meer of zee laten vervagen tot een rustig geheel, dan wil je een lange sluitertijd gebruiken. Dit kan een uitdaging zijn voor je camera. Je zet de iso dan zo laag mogelijk (op 50 of 100) en gebruikt een klein diafragma (hoge waarde). Maar je foto is bij een lange sluitertijd nog steeds overbelicht. Om toch een langere sluitertijd in te kunnen stellen, moet je een extra accessoire gebruiken: een grijsfilter.

Door het ND-filter (grijsfilter) kun je de golven verwijderen, met een spiegelglad wateroppervlak als resultaat.

Foto: George Koultouridis (seven-hundredth.zoom.nl)

’s Avonds uit de hand

Ben je in de avond op stap, zie je een mooie situatie, maar ben je je statief vergeten? Je kunt je camera dan proberen ergens op te zetten of leggen. Lukt dat niet, ga dan zelf zo stevig mogelijk staan met je benen een stukje uit elkaar. Houd je adem in tijdens het afdrukken om zo min mogelijk te bewegen. Een vuistregel is dat je sluitertijd minimaal gelijk is aan het omgekeerde van de brandpuntsafstand. Dus: fotografeer je met 200 mm, dan is dat 1/200. Bij een 50mm-objectief gebruik je minimaal 1/50 seconde. Beeldstabilisatie kan dat wat verder oprekken, zodat je met een 200mm ook bij 1/60 nog scherp kunt fotograferen.

Met de sluitertijd van 1/160 seconde is het mogelijk om zo’n avondfoto uit de hand te nemen.

Foto: Albert Nieboer (royalpress.zoom.nl)

Te veel contrast

Is er te veel verschil tussen licht en donker, en is het een probleem als een deel van je foto overbelicht of onderbelicht raakt? Dan kun je ervoor kiezen om een flitser te gebruiken. Buiten is zelfs de ingebouwde flitser van je camera nog wel bruikbaar: het gaat erom dat er net wat extra licht op je onderwerp komt.

Wil je de flitser niet gebruiken of is je onderwerp veel verder weg? Gebruik dan hdr. Hierbij voeg je meerdere belichtingen samen tot één foto.

Om buiten het licht echt onder controle te hebben, ontkom je niet aan flitsers of grote lampen. Deze fotograaf maakte een foto van deze setting langs de Seine.

Foto: Michel van Rijthoven (michelvr.zoom.nl)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit zijn de mooiste foto’s op Zoom.nl van juni 2020

Zo gebruik je de hyperfocale afstand in landschapsfotografie