in

Macrofotografie met je iPhone30 oktober 2014, 08:35

In deze blog vertelt blogger Aurelia Ebbe hoe ze met haar smartphone prachtige macro-opnamen maakt!

De zomer is helaas weer te snel voorbij gegaan maar vandaag geniet ik van prachtige herfsttinten, mistige velden en al het andere moois dat de herfst met zich mee brengt!  De afgelopen tijd was ik druk bezig met de verhuizing van onze creatieve studio. We zijn van een moderne, strakke loods op een industrieterrein in Almere Buiten naar een karakteristiek fabriekspand in Koog aan de Zaan verhuist. Een prachtige locatie voor fotografie, print en video, inclusief daglichtstudio, ik zou zeggen... maak een keer een afspraak! Begin september hadden we de feestelijke opening, een mooie aftrap voor een nieuw seizoen!De zomer is helaas weer te snel voorbij gegaan maar vandaag geniet ik van prachtige herfsttinten, mistige velden en al het andere moois dat de herfst met zich mee brengt! De afgelopen tijd was ik druk bezig met de verhuizing van onze creatieve studio. We zijn van een moderne, strakke loods op een industrieterrein in Almere Buiten naar een karakteristiek fabriekspand in Koog aan de Zaan verhuist. Een prachtige locatie voor fotografie, print en video, inclusief daglichtstudio, ik zou zeggen… maak een keer een afspraak! Begin september hadden we de feestelijke opening, een mooie aftrap voor een nieuw seizoen!

Wie mijn werk een beetje volgt, weet dat ik een zwak heb voor macro-beelden. Ik hou ervan om het onderwerp van dichtbij te (laten) zien. In deze blog vertel ik jullie hoe mijn iPhone macro-foto’s tot stand komen. Dit doe ik aan de hand van één van mijn beelden, genaamd “Sweet as a Rose”. Een foto met voor mij een persoonlijke betekenis. Deze is namelijk gemaakt in de periode dat mijn dochter (Rosanne) te horen kreeg dat ze geslaagd was voor haar middelbare school. Hoera, superblij, een mijlpaal voor zowel dochter als moeder… 😉

“Sweet as a Rose” uit het album “Home”

(iPhone5, ISO 80 – F 2.4 1/120 sec – 4 MM)

Smartphonelens

Sinds enkele maanden ben ik in het bezit van een speciale smartphone macrolens. (Photojojo macrolens) Een handig, lichtgewicht aluminium mini-lensje met een diameter van ongeveer 1 cm met magneetsluiting. Een metalen ring wordt over de lens van de smartphone, in mijn geval iPhone, geplakt. Het is ook mogelijk om de ring op de hoesje van de telefoon te bevestigen, over de uitsnede heen van de lens. Ik heb voor de eerste mogelijkheid gekozen, omdat ik regelmatig van hoesjes wissel. Doordat de lens aan de achterkant magnetisch is, klik ik deze als het ware vast op de ring. De iPhone is nu klaar voor gebruik en zo komt de wereld van macro een stuk dichterbij… Ik zet mijn iPhone vlak voor de roos, die ik opeens op een hele nieuwe manier mag zien. Geweldig hoe dichtbij ik met de lens kan komen en de roos toch scherp blijft!

Statief

Het zou je niet verbazen dat bij iPhone macro-fotografie een statief niet mag ontbreken. De lens is namelijk erg gevoelig voor trillingen. Ik heb gebruik gemaakt van een mini-tripod, de zogenaamde “Gorillapod”. Een stoere bink speciaal geschikt voor smartphones. Deze tripod heeft 3 stevige, buigzame pootjes die de iPhone in vrijwel elke omgeving of positie stabiel houdt. Zelfs ophangen aan een tak is mogelijk! Zou daar de naam Gorilla vandaan komen…? Met 2 handige klemmen grijpt de ‘Gorilla’ de iPhone vast. Zo heb ik nu mijn handen vrij om te “spelen” met het afkijkscherm. Ik let op de scherpte, lichtval en het voor mij mooiste onderdeel van het plaatje, het hart van de roos. Zo blijf ik net zo lang schuiven, kijken en beoordelen tot ik “mijn moment” zie om vast te leggen. Na de opnames, bewerk ik de beste foto’s met de app PS express. Uiteindelijk kies ik voor een tikkeltje minder contrast en minder zwart in de schaduw. Niet teveel, het pure beeld op zich is al mooi genoeg. Er ontstaat een dromerig sfeertje, precies wat ik voor ogen had. Ik ben er blij mee. Samen met de iPhone en de superhandige accessoires is er weer een prachtig beeld ontstaan, met dank aan de roos natuurlijk!

Speelse combinatie

In mijn vorige blog schreef ik dat naar mijn mening de verschillende werelden binnen fotografie elkaar versterken en dichter bij elkaar komen. Heel treffend vond ik vorige maand op de Photokina dat er ook een duidelijke toename merkbaar was in gebruik van smartphones en allerlei accessoires. Zo werd er onder andere een nieuwe lens voor de smartphone gepresenteerd, genaamd lensbaby LM-10 . Daarnaast waren er diverse leuke, creatieve workshops voor smartphone-fotografen. Er was een hoek ingericht voor app-ontwikkelaars waar de nieuwste apps voor smartphones en tablets werden gepresenteerd. En mocht je batterij leeggelopen zijn door te spelen met alle noviteiten dan was er een full-service-charging station voor het opladen van de apparatuur. Een actieve fotograaf moet natuurlijk wel regelmatig bijtanken! Het was een leuke ervaring om tussen de fotografen met prachtige spiegelreflexcamera’s te lopen en met de iPhone in de hand de Photokina op mijn eigen manier vast te leggen. Ik ben benieuwd naar het aandeel van smartphones op de Photokina van 2016, Wat denk jij?

“I Am” La Aurelia, Photokina 2014
(iPhone5, ISO 50 – F 2.4 1/120 sec – 4 MM)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Tamron 14-150mm F3,5-5,8 Di III

3 griezelfoto’s voor Halloween