in

Macrofotografie en locatiekeuze


5 augustus 2013, 11:00

Goede voorbereiding is het halve werk. Een overbekende zegswijze, maar niet minder waar. Lees daarom Loulou Beavers advies over locatiekeuze bij het fotograferen van insecten.

Locatiekeuze

Een zorgvuldige voorbereiding is een van de belangrijkste factoren voor het maken van goede foto’s. Een mooi insect op de foto zetten is op zich al leuk, een insect mooi op de foto zetten is nog leuker. Ook al is natuur en het weer nooit 100% voorspelbaar, toch zijn er afwegingen te maken die de kans op een mooi beeld vergroten. Bij het bepalen van de locatie ga ik grondig te werk, zodat alle voorwaarden aanwezig zijn.
Mijn zienswijze over natuurfotografie is, in tegenstelling tot journalistieke fotografie, dat natuurfotografie vooral esthetisch is. Het vastleggen van bijzondere soorten of typische kenmerken van een insectensoort hoeven niet het uitgangspunt te zijn voor een goede foto. Een mooie locatie en goed licht kan een foto maken of breken.

De juiste plek
Niet ieder insect of iedere bloem ´staat er leuk bij´. Dit is niet erg als je kunt kiezen uit een groot aanbod. Echter vormt het wel snel een probleem als het om zeldzame bloemsoorten, dieren of insecten gaat. Voor een juiste plek moet je dus vooral letten op het aanbod dat er is van jouw onderwerp.
Wat het juiste licht is, is per onderwerp verschillend. Zo kun je makkelijk de hele dag door macrofoto’s van een bloem maken omdat er altijd wel schaduwplekjes te vinden zijn. Bij fotografie waar ruimer gekaderd wordt, zal dat doorgaans de eerste 1 à 2 uur op de dag zijn, of de laatste 1 à 2 uurtjes. Uiteraard afhankelijk van het weer en waar je op aarde bent.

Locatiekeuze bij insectenfotografie
Het gedrag van het insect is bepalend voor waar en wanneer ze mooi te fotograferen zijn. Op het vroege uur zijn ze na een koude nacht vaak bedekt met dauw en moeten ze opwarmen alvorens ze actief kunnen zijn. Doordat ze dan stilzitten zijn ze makkelijker te fotograferen. Het vroege uur heeft ook natuurlijk erg mooi licht. Bij macro mag de omgeving wel wat rommelig zijn, omdat er vrij veel buiten beeld gehouden kan worden. Wel is het fijn als je jezelf goed door het gebied kunt begeven.
De leefplek van de insecten kun je vaststellen door op een zonnige dag naar een gebied te gaan met water (slootjes, ven of vijver in de tuin bijvoorbeeld) en beoordelen of er veel insecten zijn, zoals libellen en juffers. Insecten zijn actief als het warm is. Als je eenmaal de locatie weet, kun je dus als weerman/weervrouw bepalen welke ochtend je op pad gaat. Kies hierbij voor een windstille ochtend en het liefst een grote kans op dauw (dus koude nacht). Door dit toe te passen weet je waar de insecten zich bevinden zodat je een groot aanbod hebt en kunt kiezen welk insect er ´mooi bij staat´.
Je hoeft niet meer te wachten op het juiste licht, omdat je van tevoren al de zonsopkomst bepaald hebt. Na 1 à 2 uur fotograferen kun je al klaar zijn.

Uiteraard is dit iets voor de zomermaanden en heeft iedereen met dit koude voorjaar kunnen ervaren dat de natuur reageert op temperatuur en alles sterk verlaat op gang kwam.
Routines aan het eind van de dag van insecten is in omgekeerde volgorde en zul je de laatste 1 á 2 uur voor zonsondergang de dieren ook tot rust zien komen. Dauw zal er dan waarschijnlijk niet zijn, maar een regenbui heeft natuurlijk hetzelfde effect.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Loulou Beavers en ik ben professioneel natuurfotograaf. Mijn foto’s en artikelen worden regelmatig gepubliceerd in diverse tijdschriften en boeken. Ook zijn mijn foto’s veelvuldig in internationale wedstrijden bekroond. Bekijk hier mijn website.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Welk geheugenkaartje moet ik kopen?

Fotodokter: newborn fotografie