in

Leica T


25 april 2014, 16:22

Met de Leica T introduceert Leica een nieuw camerasysteem dat een soort kruisbestuiving is tussen een digitale compactcamera en de roemruchte M-modellen. Deze compacte systeemcamera met wisseloptiek is volledig vanaf een blanco vel papier ontwikkeld en heeft een aantal voor Leica unieke features.

Leica heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt met de Leica T. Men had kunnen kiezen voor de technologie van partner Panasonic (Micro 4/3), maar in plaats daarvan werd een compleet nieuw systeem met een eigen bajonet ontwikkeld rondom de APS-C sensor van de Leica X2. Dit resulteerde in een zeer compacte body, die vanwege de degelijkheid uit een enkel blok aluminium wordt gefreesd. De vormgeving is in samenwerking met Audi Design bepaald, wat een bijzonder minimalistische camera opleverde. De bediening is beperkt tot de ontspanknop, twee instelwielen en een enorm touchscreen waarmee je in praktijk de meeste instellingen regelt. Nogal afwijkend van het “analoge” gevoel dat Leica doorgaans presenteert.

De Leica T beschikt over autofocus, een ISO-gevoeligheid van ISO 100 -12.500 en sluitertijden van 30 sec. tot 1/4.000 sec. Filmen in Full HD-kwaliteit is eveneens mogelijk. Je kunt SD, SDHC en SDXC geheugenkaarten gebruiken, en met de ingebouwde WiFi-module zijn je beelden direct te delen met de rest van de wereld. Bovendien is de camera te bedienen via een smartphone met de gratis T-app. Wat de Leica T niet heeft is een zoeker, maar je kunt de los leverbare Visoflex gebruiken als je persé een normaal zoekerbeeld wenst.

De Leica T kost als losse body € 1.525,- en in eerste instantie zijn twee objectieven beschikbaar: de Leica Vario-Elmar-T 18-56mm f/3.5-5.6 ASPH. (€ 1.475,-) en de Leica Summicron-T 23mm f/2 ASPH. (€ 1.629,-). Later volgt meer glas, maar met een adapter kun je ook M-objectieven gebruiken. De prijsstelling en de nieuwe bajonet zetten vraagtekens bij de levensvatbaarheid van dit systeem. Andere merken zijn weliswaar zeer succesvol met hun eigen systeem (Fuji bijvoorbeeld), maar als je drie mille moet uitgeven voordat je de camera überhaupt kunt gebruiken, zal de Leica T in praktijk waarschijnlijk vooral zijn weg vinden naar een zeer beperkte doelgroep en niet naar de gewone fotohobbyist. De Leica T is leverbaar vanaf 26 mei in zwart of aluminium.

www.leica-camera.com
www.transcontinenta.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Raw, JPG of DNG?

Onderwater spiegelreflex-kwaliteit voor weinig geld?