in

Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO

De Argus 33mm f/0.95 CF APO is een manual focus objectief dat specifiek is ontwikkeld voor gebruik op APS-C systeemcamera’s van Fujifilm, Canon, Nikon en Sony. Ze passen dus niet op de fullframe camera’s van de laatste drie merken, iets om even rekening mee te houden voor je enthousiast op ‘bestellen’ drukt. 

De naam Argus verwijst naar Argus Panoptes, een reus uit de Griekse mythologie die alles zag. De nieuwe 33mm is de eerste van een serie van vier nieuwe, superlichtsterke objectieven. Het brandpunt van de nieuwe 33mm is omgerekend naar fullframe vergelijkbaar met 49,5mm waarmee deze Argus een klassiek standaardobjectief is. Door de constructie van metaal en glas is het een degelijk stuk gereedschap voor allround gebruik. De kortste instelafstand van de Laowa is 35 centimeter voor indrukwekkende close-ups met een minimale scherptediepte en er is een lange scherpstelslag toegepast voor precies scherpstellen. Venus Optics claimt bovendien minimale focus breath i.v.m. videogebruik. Om die reden is de diafragmaring ook traploos bruikbaar. 

Venus Optics heeft voor het nieuwe objectief alles uit de kast getrokken om een zogenaamd ‘APO’ ontwerp te produceren. Chromatische aberraties (CAS), oftewel paarsblauwe kleurrandjes langs details, worden met zo’n ontwerp voorkomen. Dankzij het apochromatische (APO) optische ontwerp met één ELD-lenselement, één asferisch lenselement en drie elementen van hoogrefractief optisch glas worden volgens Venus Optics de aberraties van hoek tot hoek geminimaliseerd waardoor de Argus vanaf volle opening al ‘schone’ beelden moet opleveren. Dat is belangrijk omdat je met hooglichtsterke objectieven graag werkt met een zo groot mogelijk diafragma. De Bokeh is vanwege die hoge lichtsterkte en de 9 afgeronde diafragmabladen ‘dromerig zacht’. De Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO weegt 590 gram, de filtermaat is 62mm en het objectief wordt geleverd inclusief een zonnekap.

De nieuwe Laowa is leverbaar vanaf midden mei voor Canon en Nikon, De Fuji en Sony versies volgen eind mei. Alle versies kosten € 599,-.

www.venuslens.net

www.venuslens.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Techniek en creativiteit: fotografeer vooral op smaak

Gratis workshop: Lagen in Photoshop – meld je nu aan!