in

Hoe zorg je ervoor dat je geen foto’s kwijtraakt op je geheugenkaartjes?


31 maart 2020, 09:04

Het is world back-up day vandaag! Een goede reden om eens in de wereld van geheugenkaartjes te duiken. Hoe zorg je ervoor dat je geen foto’s kwijtraakt op je camera?

Gebruik nooit een camera met weinig batterij

Vervang de batterij van je camera als die bijna leeg is. Als je dat niet doet, loop je het risico dat je camera tijdens het opslaan van je net gemaakte foto’s uitvalt. De foto’s die dan nog niet helemaal opgeslagen zijn, verdwijnen dan.

Zet ook nooit je camera vlak na het maken van een reeks foto’s uit, omdat de foto’s soms nog moeten worden weggeschreven naar het kaartje. Ook het verwijderen van een geheugenkaartje als de camera nog aan staat, of als de foto’s nog niet opgeslagen zijn, moet je niet doen. Dan krijgt je camera ook niet goed de kans om de foto’s op te slaan, daarbij kan het schadelijk zijn voor je geheugenkaartje als je deze verwijdert zonder je camera uit te zetten.


Foto: Jo53

Wissel regelmatig van geheugenkaart

Wacht niet tijdens het fotograferen tot je geheugenkaart bomvol zit. Een bomvolle kaart wordt namelijk trager in het verwerken van je foto’s. Dan is de kans groter dat er iets fout mee gaat. Als je toch een kaartfout tegenkomt, kun je het beste gelijk van kaartje wisselen. Dan is de kans het grootst dat de foto’s die op het kapotte kaartje staan, nog te redden zijn.

Verder kunnen geheugenkaartjes natuurlijk ook gewoon stuk gaan. Als je regelmatig van kaartje verwisselt, zul je waarschijnlijk niet alle foto’s kwijt zijn als er iets mis gaat. Kortom: leg niet al je eieren in hetzelfde mandje.


Foto: skyart

Kies de juiste grootte

Het klinkt verleidelijk om één geheugenkaartje met een grote opslag te gebruiken (bijvoorbeeld 128GB). Je kunt dan immers heel lang en veel fotograferen zonder dat je kaartje vol raakt. Het nadeel is echter dat je dan waarschijnlijk al je foto’s op een kaartje maak, wat een grote afhankelijkheid kan zijn. Meerdere kaartjes van 64GB is dan een betere optie, waarbij je niet pas wisselt als deze vol is.


Foto: corvdwaal

Sneller opslaan met een hoge schrijfsnelheid

Maak je sport- of actiefoto’s dan zul je vaak snel achter elkaar moeten klikken. Dan is een hoge schrijfsnelheid belangrijk. Als je snel achter elkaar foto’s maakt, worden die vaak eerst in de buffer opgeslagen, na een aantal foto’s is zo’n buffer vol (verschillend per camera) en begint de kaart met het overschrijven van de foto’s. Voordat het bestand helemaal overgeschreven is, is de foto niet helemaal opgeslagen. Als je heel snel foto’s moet maken, maar je een geheugenkaartje met een lage schrijfsnelheid hebt, zal je camera na een aantal foto’s haperen.

Maak je veel portretfoto’s of zit er bij jou eigenlijk altijd wel redelijk wat tijd tussen het maken van foto’s, dan kun je ook door met een geheugenkaart met een wat lagere schrijfsnelheid. Deze zijn vaak wat goedkoper.


Foto: schilder

Formatteer altijd je kaartjes

Het formatteren van je geheugenkaartjes werkt beter dan het individueel verwijderen van foto’s. Formatteren zorgt er namelijk voor dat alle mappen op je geheugenkaart herstelt worden en dat eventuele overige data en rondslingerende bestanden worden verwijderd. Het zet je kaartje in feite terug naar 0 en maakt je kaart dus veel grondiger schoon. Veel fotografen doen dit voor elke shoot.


Foto: AstridBoer

Gebruik geen oude geheugenkaartjes

Net zoals alle dingen, kunnen ook geheugenkaartjes verslijten. De moderne geheugenkaarten kunnen een behoorlijke tijd mee, maar houd in de gaten wat de levensduur van je geheugenkaart is. Dat is vaak afhankelijk van de kwaliteit en van hoe vaak je de kaart gebruikt. Hoe intensiever je de kaart gebruikt, hoe sneller de kaart verslijt. Kijk dit even na en ‘ververs’ zo nodig je kaartjes.


Foto: Costas Ganasos Photography

Foto’s terug halen

Ben je toch foto’s kwijtgeraakt en op zoek naar een manier om ze terug te krijgen? Er zijn verschillende programma’s en bedrijven die dit voor je kunnen doen, of je kunt het zelf doen. Hier schreven we al eens een artikel over, dat lees je hier.

(Even op het kruisje klikken om naar de poll te gaan)

Poll: ben jij al eens foto’s kwijtgeraakt, loading…

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Duidelijke definitie: wat is macrofotografie?

We gaan weer live: Gratis Lightroom Masterclass organiseren & bewerken!