in

Het verschil tussen mannen en vrouwen in fotografie11 september 2014, 12:00

Afgelopen week staken we als vrouwelijke natuurfotografen de koppen eens bij elkaar. Aanleiding: hoe komt het toch dat in zoveel jury’s van fotowedstrijden alleen mannen zitten? En: zou er een andere winnaar boven komen drijven als de jury uit alleen vrouwen bestaat?

Ik ben niet zo van de vrouwengroepjes. Dus meestal ga ik niet op dit soort uitnodigingen in. Maar het onderwerp van deze avond intrigeerde me wel. Omdat ook ik wel zie dat vrouwen vaak andere foto’s maken dan mannen. Dus op naar Vught!

Over het algemeen zijn mannen waarschijnlijk meer op de techniek gericht. Al kun je dat natuurlijk niet over één kam scheren. Ik ben vrouw, maar een foto moet voor mij technisch wel in orde zijn. Met een sfeervolle plaat waarbij de horizon net niet recht staat, de foto onnodig vol met ruis zit (zonder dat dat de sfeer verhoogt), het oog van een dier net niet scherp is, et cetera kan ik dus meestal niet zoveel. Wellicht speelt techniek voor mij een grotere rol dan bij andere vrouwen omdat ik opgegroeid ben in een familie met allemaal techneuten?

Maar ook voor mij geldt dat een ragscherpe foto zonder ruis en met een compositie volgens de regels me soms toch niet kan bekoren. Al die scherpe foto’s van ‘vogels op stokjes’ waarmee vogelfotografen uit Lesbos terug komen, zullen bij mij bijvoorbeeld geen prijs winnen. Wel de technisch goede foto’s van vogels die voor hen typerend gedrag laten zien, waar sfeer in zit, waar de fotograaf duidelijk iets aan toegevoegd heeft (anders dan pindakaas op de tak smeren 😉 ).

Na een gezellig avondje was dit een gedeelde conclusie: foto’s gemaakt door vrouwen zijn vaak minder op techniek en meer op sfeer gericht. Dat betekent dat zij dus ook bij het jureren daar meer op zullen focussen. En dat er dus andere winnaars uit de bus komen.

Mooi voorbeeld is denk ik deze bovenstaande foto die ik onlangs op Facebook plaatste. De vrouwen noemden de foto ‘prachtig’, de mannen ‘gedurfd’ en ‘apart’. En dat laatste had dan te maken met de door de harde wind en de lange sluitertijd veroorzaakte bewegingsonscherpte van de heide in de voorgrond.

In het groepje zaten vier vrouwen die ondanks alles toch ervaring hebben met het jureren van foto’s. We zijn aan het nadenken over een experiment om te checken of onze conclusie klopt. Door bij een fotowedstrijd eens twee jury’s te formeren bijvoorbeeld. Eén bestaande uit mannen en één bestaande uit vrouwen. Intussen zijn we natuurlijk heel benieuwd naar jullie ideeën over dit onderwerp!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto’s afdrukken via Lightroom

Nieuw Nikon D750, nieuwste fullframecamera