in

Het Perfecte Plaatje Thuisopdracht tips – Fotografeer een zoen25 oktober 2017, 11:54

Gisterenavond was de aftrap van het tweede seizoen van Het Perfecte Plaatje op televisie! Ook dit jaar strijden acht bekende Nederlanders weer tegen elkaar om ‘het perfecte plaatje’ te schieten. Iedere week staat er een thuisopdracht klaar voor fotografen. Deze week luidt de opdracht: ‘Maak de perfecte zoen foto.’ Hoe kun je dit het beste doen? Wij geven je vijf tips!

Tips voor de eerste thuisopdracht:

Tip 1: Zorg ervoor dat alle aandacht naar het onderwerp gaat
Als je de perfecte zoen foto wil maken, moet het in je foto uiteraard draaien om ‘het zoen moment’. Zorg er daarom voor dat het duidelijk is waar het om gaat in je foto. De aandacht van de kijker moet als eerste gericht zijn op de zoen, daarna pas op alles wat er om het moment heen gebeurd. Zorg er daarom voor dat eventuele ‘storende factoren’ niet de aandacht van de zoen afleiden. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan eens een grote diafragma opening als je de foto maakt. Een grote diafragma opening zorgt ervoor dat de achtergrond van je foto onscherp wordt, waardoor de aandacht automatisch naar het scherpe zoen moment gaat.

Foto: lifebyliane.

Tip 2: Zorg ervoor dat je foto een bepaalde sfeer overbrengt
Een zoen is een teken van liefde en passie. Belangrijk is dus dat dit terug te zien is in je foto. Met de sfeer in een zoen foto kun je veel kanten op. Zijn de twee mensen al jaren samen of kennen ze elkaar pas net? Deze situaties kunnen verschillende soorten foto’s opleveren. Zorg ervoor dat de liefde tussen de twee personen duidelijk te zien is, ongeacht de relatie tussen de personen. Niet alleen het beeld, maar ook de kleuren in je foto kunnen bepalend zijn voor de sfeer. Door in RAW te fotograferen, kun je de kleuren gemakkelijk achteraf nog aanpassen en dus de sfeer aanpassen zoals jij wil.

Foto: terragraphic.

Tip 3: Varieer in je standpunten en compositie
Door verschillende standpunten en composities aan te nemen, zorg je voor veelzijdigheid in je foto. Je wil natuurlijk niet dat al je foto’s op dezelfde manier en vanuit dezelfde hoek zijn gemaakt. Experimenteer er dus op los wanneer je bezig bent met het fotograferen van een koppel. Probeer iedere foto vanuit een ander standpunt te maken, zodat je achteraf kunt beslissen welk beeld het beste het moment overbrengt. Probeer eens vanuit een heel laag of juist van bovenaf een foto te maken. Dit kan zorgen voor interessante beelden.

Foto: leukkiekje.

Tip 4: Durf creatief te zijn
Fotograferen kan soms veel van je creativiteit vragen. Dit kan soms vermoeiend zijn, maar ook een manier om jezelf uit te dagen. Laat daarom je fantasie de vrije loop en durf creatief te zijn. Door in je comfort zone te blijven, leer je vaak niet veel. Speel daarom met je beelden, stuur je modellen aan zoals jij wil en varieer zoveel mogelijk. Niemand wil namelijk steeds dezelfde soort zoen foto’s zien. Probeer daarom jezelf te onderscheiden van een ander en doe het op jouw manier.

Foto: sandravisscher.

Tip 5: Leer je onderwerp kennen
De kracht van een zoen foto zit hem in het overbrengen van een emotie. Wil je de emotie in je foto zo duidelijk mogelijk over laten komen? Probeer je onderwerp eens beter te leren kennen. Stel vragen aan je modellen; Wat is de relatie tussen de personen? Hoe hebben ze elkaar leren kennen? Hoe lang zijn ze samen? Wat vinden ze het leukste aan elkaar? Door soortgelijke vragen te stellen, leer je je onderwerp beter kennen en weet je welke sfeer je kunt overbrengen in je foto. Wees daarom niet bang om mensen te vragen naar hun liefde, vaak levert dit de mooiste momenten op. Zorg er wel voor dat je beleefd blijft en wees geïnteresseerd in wat je onderwerp te vertellen heeft.

Foto: jhslotboom.

Wil je meer tips en achtergrondinformatie over het programma? Neem dan eens een kijkje op de website van Canon.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Transformatie van een Skyline | Lightroom edit sessie

De nieuwste full-frame camera van Sony: de a7R III.