in

Het geheugenkaartje: waar moet ik op letten?


23 juni 2020, 07:12

Bij aanschaf van een camera leveren de fotowinkels het liefst direct de nodige randapparatuur mee. Dit komt vooral omdat ze daar de meeste marge op maken. In de flow van het kopen van een camera schaf je sneller ook direct de randapparatuur aan, terwijl een gedegen onderzoek ook hier op zijn plek is. Wees kritisch en kijk goed wat bij jou past.

Een geheugenkaartje heb je altijd nodig. Bezuinig niet op het aantal GB’s. 128 GB heb je al voor zo’n 80 euro (medio 2019). Je kunt ook kiezen voor 2 x 32 GB voor hetzelfde bedrag. Hiermee maak je algauw meer dan 1.000 opnames in raw-formaat.

Koop of heb je veel kaartjes met minder ruimte, dan zul je vaak van kaartje moeten wisselen. Niet alleen kan dat een keertje heel slecht uitkomen, ook raak je veel sneller een kaartje kwijt. Ook in de camera heb je het meeste overzicht als al je foto op één kaartje staan. Tegenwoordig zijn handzame sd-kaarten de norm. Dit zijn kleine kaartjes die helaas wel wat gevoelig zijn voor schade. Sony kwam in reactie daarop met ‘TOUGH’-sd-kaarten die een stuk robuuster zijn en meer aankunnen. Het overwegen waard!

Nieuw zijn de zogenaamde XQD-kaarten, die sneller en robuuster zijn dan de bestaande formaten. De marktleiders op het gebied van dergelijke kaartjes zijn SanDisk en Lexar, betrouwbare producenten die goede kwaliteit leveren.

In sommige camera’s passen zelfs twee verschillende soorten kaarten tegelijkertijd.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit is de winnaar van de Panasonic fotowedstrijd ‘macrofotografie’!

Onweer fotograferen – de beste camera-instellingen