7 maart 2015, 13:13
Bij urbex fotografie heb je vaak te maken met een contrastverschil dat te groot is voor de camerasensor. Dat is één van de redenen dat urbex fotografen graag met HDR foto’s werken. Wil Crooymans legt in deze blog uit hoe hij dat doet.
HDR staat voor High Dynamic Range oftewel Hoog Dynamisch Bereik. Het is een nabewerkingsmethode, waarmee het zichtbare dynamisch bereik in de foto sterk kan worden uitgebreid. Dit wordt gedaan door een aantal foto’s te maken van dezelfde scène met verschillende belichtingen (bijvoorbeeld -2, 0 en +2) en deze vervolgens op de computer samen te voegen tot één foto. Zo ontstaat er een foto die zowel details in de donkere delen als in de lichte delen laat zien. De meeste camera’s hebben een aparte instelling waarmee je kunt opgeven welke belichtingscompensatie de drie belichtingen moeten hebben. Bekijk deze video hoe je een HDR-foto maakt.
De foto’s samenvoegen
Er zijn verschillende methoden om de verschillend belichte foto’s samen te voegen. Je kunt gebruik maken van speciale software, waaronder Adobe Photoshop vanaf versie CS3, maar het meest favoriete programma’s voor HDR is op dit moment Photomatix Pro van HDRSoft.
Je kunt de foto’s ook handmatig samenvoegen in een fotoprogramma dat beschikt over de mogelijkheid van het werken met lagen. Ik geef vaak de voorkeur aan deze methode, omdat je hiermee een natuurlijke uitstraling van de foto kan behouden. Dat is belangrijk bij de foto’s die ik maak met modellen op urbexlocaties. Lees hier meer over hoe ik werk met modellen.
Als voorbeeld van het handmatig samenvoegen van foto’s in RAW formaat gebruik ik Adobe Photoshop CS6 en onderstaande foto’s met verschillende belichtingen.
Twee foto’s met verschillende belichting
Stap 1. Foto’s openen met camera RAW.
Allereerst gaan we de foto’s openen met camera RAW. De eerste foto gaan we optimaliseren met het oog op de muren. Met de schuifregelaar Belichting corrigeren we eerst de belichting van de foto, indien dit nodig is. De te lichte delen in de foto brengen we terug met de schuifregelaar Hooglichten en met Witte tinten zorgen we dat de volle breedte van het histogram wordt gebruikt. De donkere delen in de foto corrigeren we met de schuifregelaars Zwarte tinten en Schaduwen.
We spelen nog wat met deze vijf schuifregelaars totdat we tevreden zijn met het resultaat.
Soms lukt het om de te lichte delen ver genoeg terug te brengen met de schuifregelaar Hooglichten, waardoor het gebruik van een tweede foto zelfs niet meer nodig is.
Vervolgens maken we de foto levendiger, contrast- en kleurrijker met de schuifregelaars Lokaal contrast, Levendigheid en Verzadiging.
Een foto openen met camera RAW
Voordat we de foto gaan openen, passen we eventueel nog ruisreductie toe via het tabblad Details met de schuifbalk Luminantie. Met eventuele lenscorrecties wachten we omdat de foto’s nog moeten worden samengevoegd. Nadat de foto geopend is in Photoshop slaan we deze op als PSD.
Nu doen we hetzelfde met de donkere foto en optimaliseren we deze met het oog op de overbelichte delen. Ook deze foto openen we en slaan we op als PSD. Nu hebben we twee PSD foto’s in Photoshop, die we gaan samenvoegen in stap 2.
De foto’s zijn klaar om samen te voegen tot HDR foto
Stap 2. Samenvoegen van de foto’s
We gaan naar de eerste foto en kopiëren deze middels Ctrl-A, Ctrl-C. Vervolgens gaan we naar de tweede foto en daar plakken we de eerste foto overheen middels Ctrl-V. Photoshop maakt nu automatisch een tweede laag aan genaamd “laag 1” waar foto 1 in staat.
Nu gaan we de overbelichte delen van de 1e foto weggummen met het gummetje en een dekking van 100%. Ik begin altijd met de modus “hard-rond”, waarmee ik het grootste deel tot vlak bij de randen weggum.
Het gummen over de overbelichte delen van de foto.
Vervolgens schakelen we over naar de modus “zacht-rond”, waarmee we de randen van het overbelichte gedeelte weggummen. Tip: Het gummetje kleiner en groter maken kan met de sneltoetsen [ en ]. Door het vinkje van laag 1 uit en aan te zetten kunnen we zien of we alle lichte delen netjes hebben weggegumd. Als we tevreden zijn voegen we de lagen samen door op een laag te staan en rechtermuisknop, één laag maken.
Op dezelfde manier als voorgaand beschreven kun je voor andere over- of onderbelichte delen van de foto het proces herhalen. Dit heb ik nog gedaan voor de vloer, die ik nog wat de licht vond.
Stap 3. Foto afronden
Als we tevreden zijn over de belichting van alle delen, kunnen we de foto gaan afronden. Hinderlijke details halen we eerst weg met het Retoucheerpenseel of Kloonstempel. In onze foto heb ik het ijzeren frame aan de bovenkant geretoucheerd. Dan zijn we toe aan de lenscorrectie. Middels Filter, Lenscorrectie zorgen we er handmatig voor dat alle deurposten netjes recht staan.
Dan is het tijd om de foto definitief uit te snijden en we kiezen de resolutie of afmeting die we nodig hebben. Ik kies in deze fase meestal dezelfde resolutie als de originele foto. Ik pas meestal de belichting en het contrast nog wat aan middels Afbeelding, Aanpassen, Belichting. Eerst de schuifregelaar Verschuiven en daarna Belichting.
De laatste stap voordat ik de foto opsla is verscherpen middels Filter, Verscherpen, Onscherp masker. Met de instellingen zoals op onderstaande foto heb ik dit drie keer achter elkaar uitgevoerd.
De laatste stap, het verscherpen van de foto
Eindresultaat
Onze handgemaakt HDR foto
Tot slot wil ik jullie nog attenderen op een expositie bij Café Cordes, Parade 4, Den Bosch, waar een aantal van mijn urbex-model foto’s te zien zijn tot 10 april 2015. Een goed excuus om Den Bosch te bezoeken en een kopje koffie met Bossche Bol te nuttigen!