in

Gewoon binnen: 7 tips voor interieurfotografie22 april 2020, 11:12

Dol op interieur, of gewoon dol op je eigen huis, en wil je dat eens zelf gaan fotograferen? Met deze tips kom je een heel eind met interieurfotografie!

Kies het juiste objectief

Vaak word er met interieurfotografie gebruik gemaakt van een objectief met een korte brandpuntsafstand omdat je graag de gehele ruimte wil laten zien. Meestal zijn dit objectieven tussen 16mm en 35mm. Een groothoeklens met 16mm op een full-frame camera kan al zorgen voor vertekende vormen. Houd hier dus rekening mee tijdens het fotograferen van een ruimte. Gebruik je toch een groothoeklens? Zorg er dan voor dat je voorwerpen niet dicht bij de lens plaatst, want dit kan voor vertekeningen zorgen.

Fotografeer op statief

Door gebruik te maken van een statief bij woningfotografie kun je met langere sluitertijden werken. Dit is handig, omdat binnen vaak minder aanwezig licht is dan wanneer je buiten fotografeert. Daarnaast kun je gemakkelijker een goede compositie neerzetten wanneer je dit niet uit de hand hoeft te doen. Ook kun je met een statief een HDR foto maken van het interieur met meerdere belichtingen.

NathanR

Fotografeer in RAW

Fotografeer een woning in RAW-formaat. Dit geeft je de mogelijkheid om achteraf de juiste witbalans in te stellen en dit geeft meer mogelijkheden om de belichting en het contrast achteraf aan te passen. Ook geeft schieten in RAW met woning- en interieurfotografie de mooie scherpe beelden die je van dit soort fotografie verwacht.

Bartvanvlijmen

Gebruik natuurlijk licht

Werk zoveel mogelijk met het bestaande daglicht. Een raam in het beeld kan ervoor zorgen dat de rest van het interieur onderbelicht raakt, omdat de camera het raam als wit vlak beschouwt. Zorg er dan voor dat je de foto overbelicht, waardoor het interieur lichter in beeld komt.

Oehoe

Is er mooi sfeerlicht aanwezig in het interieur? Zet deze dan eens aan en kijk of dit mooi uitwerkt in je foto. Dit licht geeft een huiselijk effect aan de foto en zorgt voor sfeer. Probeer hiermee te spelen. Zet dan de ene lamp aan en daarna weer een andere of zet ze allemaal eens uit en kijk wat dat voor de ruimte doet. Denk eraan dat je niet alle lampen tegelijk aanzet, want dit geeft teveel verschillend licht in je foto.

Kleed de ruimte goed aan

Uiteraard is styling een van de belangrijkste dingen bij woning- en interieurfotografie. Een rustige inrichting zorgt voor balans en komt strak over. Is de stijl van de woning toch redelijk druk? Zorg er dan voor dat deze drukte wel een ‘opgeruimde drukte’ is. Maak een foto en bekijk deze om te beslissen wat toch te druk is voor de foto. Schuif zo nodig met wat meubelen of accessoires in het interieur, zodat je voor jezelf de perfecte interieurfoto krijgt.

Marliesdekker

Let op voor de rommel in een huis; een stapel tijdschriften, speelgoed, kabels achter de tv, etc. Haal deze uit het zicht en ruim ze op. Je wilt met je foto’s het interieur van een huis laten zien, dus zorg er dan ook voor dat het interieur er het beste uit komt te zien, zónder rommel.

Houd de ruimte recht

Een hele belangrijke regel in de woning- en interieurfotografie is dat je de verticale lijnen, dus bijvoorbeeld muren, recht houdt. Je kunt hiervoor gebruik maken van een kleine waterpas die je op je camera kunt bevestigen. Dit is een extra check, zodat je echt daadwerkelijk een rechte foto maakt. Ook in de nabewerking kun je dit uiteraard nog corrigeren. Het is natuurlijk erg storend wanneer je naar een scheef huis kijkt op je foto’s.

Newfotografie

Speel met het interieur

Bekijk de woning en het interieur goed, voordat je begint met fotograferen. Loop het hele huis rond en ga eens door je knieën of ga ergens hoger staan. De hoogte waarop je fotografeert in een woning kan ook een groot verschil maken.

Corvee1r

Zijn er veel spiegels aanwezig in een interieur? Speel daar dan mee! Spiegels laten een ruimte veel groter lijken en ook in je foto’s kun je hiermee werken. Zorg er alleen voor dat je zelf niet in de reflectie van een spiegel staat, want de fotograaf zelf hoort niet in een interieurfoto. Zie je jezelf wel terug in de spiegel? Neem dan zelf een andere positie in, bijvoorbeeld lager, waarbij je zelf niet in beeld komt.

Woning- en interieurfotografie gaat uiteraard over het interieur zelf, maar wanneer een woning een prachtig uitzicht heeft kun je deze ook zeker meenemen in je foto’s. Let hierbij wel op de belichting, omdat je dan zowel licht van buiten en binnen combineert.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wild fotograferen in Nederland – vogeltjes in je tuin

Expertuitdaging: HDR