in

Gebruik gesplitste tinten in Lightroom voor de perfecte vintage look!

Kleuren selecteren

Het werken met Gesplitste Tinten houdt in dat je specifieke delen van de foto een zelf te kiezen kleurtint geeft. Je gebruikt het om een bepaalde sfeer aan je foto’s te geven. Je stelt deze leuke en handige functie in via het onderdeel Gesplitste tinten dat je vlak onder de standaardbewerkingen in de Ontwikkelen-module vindt.

Wat je hier doet is het volgende. Eerst stel je een kleur in voor de hooglichten en daarna nog een (andere) kleur voor de schaduwen. Vandaar dat het geplitste tinten heet. De lichtere delen in de foto geef je hiermee een andere kleur en dus uitstraling dan de donkere delen van de foto. Dat geeft al snel een heel mooi effect.


Hooglichten en schaduwen kleur je verschillend in.

De hooglichten en schaduwen stel je dus los van elkaar in. Eerst klik je achter het woord Hooglicht op het grijze vlakje. Dat grijze vlak betekent dat er momenteel nog geen kleur is geselecteerd. Er verschijnt nu een kleurenkiezer op het scherm. De muisaanwijzer verandert in een pipet en hiermee klik je op een kleur die je mooi en passend vindt voor de hooglichten van deze foto.


Kies een mooie kleur uit.

Om warmte te benadrukken, kies je bijvoorbeeld voor een gele of oranje tint. Gaat het om een winterlandschap, dan is een blauwe tint perfect om een arctisch tintje toe te voegen.

Je mag de pipet ook met ingedrukte muisknop over de kleuren slepen, dan zie je de kleuren dynamisch veranderen in de foto en dat maakt het nog makkelijker om de mooiste tint uit te kiezen.

Sleep je horizontaal, dan doorloop je het kleurenspectrum. Sleep je verticaal, dan stel je de verzadiging van de kleur in. Bovenaan zijn de kleuren maximaal verzadigd en dus het felst, naar beneden toe neemt de verzadiging steeds verder af, tot er alleen nog een neutrale grijstint overblijft. Je kunt dus een kleur nemen die er gigantisch uit knalt, maar ook voor een heel subtiel effect gaan. Experimenteer gerust, je ziet vanzelf wat wel en niet werkt.


Klik of sleep en je ziet de foto van kleur veranderen.

Boven in de kleurenkiezer zie je vijf gekleurde vlakjes. Dat zijn voorinstellingen. Door daar jouw meest gebruikte kleuren neer te zetten, kun je ze op elk moment snel opnieuw selecteren. Selecteer eerst een kleur die jij mooi vind, klik daarna op een van de vijf vakjes en houd de muisknop een tijdje ingedrukt. De nieuwe kleur wordt er dan vanzelf ingezet.

Heb je een mooie kleur voor de hooglichten uitgekozen? Klik dan op het kruisje om de kleurenkiezer te sluiten, of klik ergens buiten het pop-upje. Achter Hooglicht zie je nu jouw gekozen kleur in het vakje – en uiteraard hebben de hooglichten in de foto deze kleurtint gekregen.

Hetzelfde proces herhaal je voor de schaduwen. Dus open opnieuw de kleurenkiezer door op het grijze vakje achter Schaduwen te klikken en selecteer een passende kleur. Je ziet dat de schaduwen nu onafhankelijk van de hooglichten hun eigen kleurtint krijgen.


De kleuren die je uitkiest zie je in de twee vakjes.

In balans brengen

Klaar? Nu heeft zowel het vakje achter Hooglicht als bij Schaduwen een kleurtje gekregen. Omdat je nu pas goed ziet hoe de hooglichten en de schaduwen verkleurd worden, is het handig om waar nodig nog even een van beide kleurkiezers (of allebei) te openen om de kleur te finetunen. Zodat je echt het mooiste effect krijgt.

Wat ook kan, is hier de schuifregelaars voor gebruiken die je onder de gekleurde vakjes ziet. Door de schuif Kleurtoon te verschuiven, doe je precies hetzelfde als wanneer je horizontaal door de kleurkiezer sleept met de muis. En als je Verzadiging versleept, is dat weer hetzelfde als verticaal door de kleurkiezer lopen. Je hebt dus twee manieren die hetzelfde doen.

Stel dat je de kleur van de schaduwen te opvallend vindt? Dan beweeg je Verzadiging gewoon een stukje naar links, zodat de intensiteit van de kleur afneemt. Is de verkleuring bij de hooglichten niet goed te zien? Dan schuif je daar Verzadiging juist naar rechts zodat het toeneemt. In donkere gebieden zie je kleuren nu eenmaal altijd eerder dan in lichte fotodelen.

Gesplitste tinten kent ook nog een schuifregelaar Balans. Hiermee stel je in wanneer iets als schaduw wordt gezien en wanneer het een hooglicht is. Dus als er naar jouw smaak te veel van de ene of van de andere kleur te zien is, is het slechts een kwestie van letterlijk de juiste balans vinden tussen deze twee gebieden.

Schuif je Balans naar links, dan wordt een groter deel van de foto als schaduw gezien. Schuif je naar rechts, dan wordt er juist extra veel als hooglicht behandeld.


Bepaal zelf de balans tussen de verkleuring van hooglichten en schaduwen.

Half om half, of terug naar af

Er is niets op tegen om maar één kleur in te stellen. Je mag dus ook alleen de hooglichten een kleurtje geven of alleen de schaduwen. Het zijn en blijven dan nog steeds gesplitste tinten. Misschien wil je op een foto die binnen is gemaakt alleen waar lamplicht valt een warme of koele kleurtint toevoegen, of buiten alleen op plekken waar bijna geen zonlicht komt en dus schaduwen zijn ontstaan.

Vergeet niet dat je altijd meerdere kanten op kunt bij het toevoegen van kleurtinten. Je kunt bijvoorbeeld een kleurtint kiezen om een natuurlijk effect te krijgen. Zoals de warme uitstraling van de zon, of meer een arctische uitstraling in een sneeuwlandschap. Andersom kan ook: expres een contrasterende kleur nemen om het tegenovergestelde effect te bereiken en misschien wel de kijker in verwarring te brengen.

Tot slot kun je al je creativiteit hierin kwijt door gewoon voor een gaaf kleureffect te gaan. Net zoals je met kleurengels en een flitser of met gekleurde lampen de mooiste kleureneffecten kunt maken, kun je dat ook met gesplitste tinten doen, maar dan lekker op je gemak in de nabewerking.


Leef je lekker uit met al die mooie kleuren uit de kleurenkiezer.

Als je kleuren hebt ingesteld voor de hooglichten en schaduwen, hoe kom je daar dan weer vanaf? Oftewel, hoe zet je de gesplitste tinten weer uit? Dat kan door in de kleurenkiezer de kleur helemaal links onderin te kiezen, of door de schuifregelaars Kleurtoon en Verzadiging onder de gekleurde vakjes beide op nul te zetten.

Sneller gaat het als je de Alt-toets ingedrukt houdt. De teksten Hooglicht en Schaduwen veranderen dan tijdelijk in Reset Hooglicht en Reset Schaduwen. Klik erop om de kleurtinten uit te schakelen.


Druk op de Alt-toets om de kleuren te resetten.

Vignet

Heb je voor een vintage-look gekozen met het aanpassen van de Hooglichten en Schaduwen? Dan kun je deze nog meer versterken door een donker vignet over de foto te gooien.

Hoe je dit doet? Open je foto in Lightroom in de Ontwikkelen-module. Open rechts het Effecten-paneel met de stijl: Prioriteit Hooglichten. Met het eerste balkje kun je naar links schuiven voor een donker vignet, naar rechts voor een lichter vignet. Zorg ervoor dat je het vignet niet te donker maakt. Daarnaast kun je de Ronding en de Doezelaar nog aanpassen op het vignet, totdat je de vignettering hebt die jouw foto die vintage-look geeft!

Punciegraphics

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lightroom Classic CC in Zoom Academy. Hierin leer je alles vanaf het importeren van je foto’s tot lokale aanpassingen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Het organiseren van je foto’s door middel van metadata

  • Alles over de panelen in de ontwikkelmodule van het programma

  • Zeer complexe en specifieke bewerkingen in je foto’s

  • Het juist exporteren van je foto’s voor jouw doeleinden

Bekijk hier de volledige Cursus Lightroom Classic CC.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De geheimen van Focus Stacking

Nieuw Talent – SjoerdGrassere met Station Luik