in

Fujifilm X-H2: Meer megapixels dan ooit

Fujifilm presenteerde tijdens de jongste X-Summit wederom een nieuwe X-camera: de X-2H. Een paar maanden terug werd de sportvariant X-2HS onthult, maar de nieuwe ‘H’ is vooral gericht op compromisloze beeldkwaliteit middels 40 megapixels.

De Fujifilm X-H2 beschikt over een volledig nieuwe, hoge resolutie X-Trans cmos 5 HR BSI beeldsensor met een resolutie van maar liefst 40,2 Megapixels. Daarnaast is de X-H2 bij introductie ’s werelds eerste systeemcamera met APS-C sensor waarmee intern 8K30P Apple ProRes video-opnames kunnen worden gemaakt.

Zeer hoge beeldkwaliteit

Dankzij de nieuwe beeldsensor kun je met de X-H2 opnames maken met een zeer hoge beeldkwaliteit, aldus Fujifilm. De gevoeligheid begint al op ISO 125 en tegelijkertijd kun je met de elektronische sluiter in de X-H2 sluitertijden van 1/180.000 sec. bereiken (geen typefout). Met de mechanische sluiter kun je tot 1/8.000 sec. gaan. Zelfs onder zeer zonnige omstandigheden zijn nu dus opnamen zonder ND-filter mogelijk met lichtsterke objectieven op volle beeldopening. Daarnaast heeft de X-H2 een Pixel Shift Multi-Shot-modus waarmee je een resolutie van 160 Megapixels kunt bereiken, waardoor je ongekende details kunt vastleggen. 

Video

Met de X-H2 kun je ook 8K video-opnames maken met maximaal 30 fps en een kleurdiepte van 4:2:2 10-bit. De camera beschikt daarbij over dezelfde mogelijkheden voor het afvoeren van warmte als de X-H2S. De opnameduur is maximaal ongeveer 160 minuten. Daarnaast kun je kiezen voor oversampling voor zeer gedetailleerde 4K-opnames. De X-H2 biedt ondersteuning voor drie verschillende Apple ProRes codecs: ProRes 422 HQ, ProRes 422 en ProRes 422LT. Naast het bekende F-LOG formaat kan de camera ook opnemen met F-LOG 2. Qua ISO-waarden is voor video dezelfde range beschikbaar als voor foto’s.

Autofocus

De nieuwe sensor van de X-H2 heeft meer fasedetectie autofocuspunten gekregen voor een nog nauwkeurigere scherpstelling en dankzij Deep Learning-technologie en AI is het autofocussysteem in staat om automatisch verschillende onderwerpen, zoals gezichten, dieren en vogels te herkennen. 

De ingebouwde vijf-assige beeldstabilisatie gaat tot maar liefst zeven stops correctie en de X-H2 biedt verder nog ondersteuning voor het HEIF beeldformaat, accepteert CFexpress geheugenkaarten en haalt maximaal 10 bps in continu-opnamestand met de mechanische sluiter en ongeveer 20 bps met de elektronische. Uiteraard is de X-H2 stof- en vochtdicht afgewerkt en bestand tot -10 graden Celsius.

Optioneel zijn er nog diverse accessoires verkrijgbaar, waaronder de VG-XH verticale grip, de file-transmitter FT-XH en de FAN-001 koelventilator (allemaal hetzelfde als voor de X-H2S).

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm X-H2 wordt naar verwachting eind september leverbaar en kost € 2249,-. Inclusief een XF 16-80mm F4 is de prijs € 2749,-.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografie Dilemma: wel of niet inflitsen bij wildlife fotografie?

Architectuurfotografie: spelen met lijnen