in

Fotografie Dilemma: wel of niet inflitsen bij wildlife fotografie?

Veel fotografen gaan er regelmatig op uit om wilde dieren op de foto te zetten. Dat is leuk en vaak ook erg bijzonder om te doen. Het is echter niet erg makkelijk. Veel wildlife komt namelijk pas in de schemer of in het donker tevoorschijn en dan heb je te maken met lastige lichtomstandigheden. Kun je dan inflitsen, of kun je dat beter niet doen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

In Fotografie Dilemma bespreken we dilemma’s waar je tijdens het fotograferen tegenaan kunt lopen. Die dilemma’s zijn allemaal besproken op ons forum. Zo proberen we jou te helpen met het maken van een weloverwogen keuze. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze hier vinden.

Meer leren over fotograferen? Volg dan de Zoom Academy cursus Cameratechniek!

De vraag

Op het Zoom.nl forum kan iedereen een dilemma plaatsen. Zo kun je samen met forumleden in discussie en overleggen wat het beste werkt. Ditmaal plaatste forumlid darka een vraag: ‘De titel zegt het al, wat vinden jullie, mag je bij wildlife inflitsen, vind je daar wat van? of is het zwart wit: geen probleem of juist absoluut niet.

Ik zou me graag verdiepen in inflitsen en dan uiteraard liefst op 2e gordijn, Maar ik heb er thuis nog wel eens discussie over. Mn vriendin vind namelijk dat dit echt niet kan. Ik zelf ben van mening dat je dieren niet in hun gedrag moet storen en daardoor niet veel hinder van flitsen zullen ondervinden. Tenzij (heb het ooit gezien) je een uil in het donker met pupillen wijd open,vol in de jacht, in een bak licht gaat zetten, dat vind ik dus niet kunnen.’

Doe mee met de poll!

Wij zijn wel benieuwd wat jij vindt. Natuurlijk kun je je mening geven in het forum topic, maar je kunt ook de poll hieronder invullen. 

Is inflitsen ethisch oké?

De meningen over inflitsen tijdens wildlife fotografie zijn behoorlijk verdeeld. Zoals in veel gevallen, kun je ook hier al het wildlife niet over één kam scheren. Veel wilde dieren zullen schrikken van het flitslicht, maar dat geldt niet voor alle dieren. Stefanie71 zegt daarover: ‘De meeste dieren schrikken van plots licht dus flitsen stoort hen wel degelijk, uitzondering zijn zeevogels die gewent zijn aan flitsend zonlicht op de golven dus een meeuw zal het weinig boeien of je flitst of niet, het ligt dus wel een beetje aan het soort wild.’

PeterKosterHT heeft zijn research gedaan: ‘Nature First, de club voor verantwoorde natuurfotografie, spreekt zich hier niet over uit. Wel stelt ze in zijn algemeenheid dat je altijd na moet denken over de impact van wat op doet op de natuur, en dat doe jij gelukkig.

Zelf zou ik wilde dieren niet flitsen, omdat het om te beginnen verstorend is en ik bovendien de reactie van het dier niet in kan schatten. Voor hetzelfde geld kiest het de aanval…

Afgezien daarvan wil je met wildlifefotografie de natuur doorgaans toch vooral laten zien zoals ze is, niet alleen het dier zelf, maar ook zijn omgeving. Die sfeer vermoord je met een flitser. Kies dan liever een hoge iso met evt wat nabewerking.’ De site die PeterKosterHT trouwens noemt, Nature First, geeft ook een goede houvast voor andere ethiek in natuurfotografie.

Belangrijk is dat je er tijdens het fotograferen rekening mee houd dat het dier geen last heeft van de flits. Schiet je een flits dus recht van voren, in de ogen van het dier, dan zal het vrijwel altijd schrikken en te maken krijgen met enige vorm van (tijdelijke) verblinding. Als natuurfotograaf is het niet de bedoeling dat dieren echt last hebben van je, flits je op zo’n manier, dan is flitsen dus niet oké. Dat geeft darka zelf in zijn vraag ook al aan. Soms heb je geen andere optie dan te flitsen, bijvoorbeeld wanneer je vleermuizen gaat fotograferen.

inflitsen

Foto: Monique-Janssen – ISO 5000 · ƒ/2.8 · 1/500s · 300mm

Conclusie: inflitsen bij wildlife fotografie

Inflitsen is duidelijk geen zwart-wit kwestie, al moet je er zeker wel op letten dat het dier dat je fotografeert er geen last van heeft. Wil je toch graag een keer inflitsen? Flits dan niet op volle sterkte, kijk of je het licht kunt verzachten en richt de flits niet direct op het dier. Zo voorkom je in ieder geval enige schade door bijvoorbeeld verblinding. Houd altijd respect voor de natuur. In dit geval geldt: twijfel je? Dan kun je het beter niet doen. 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD

Fujifilm X-H2: Meer megapixels dan ooit