in

Fotografie Dilemma: fotografeer jij in de M-stand?

Het wordt vaak als de enige juiste optie om een foto te maken gezien: fotograferen in de M-stand. Dat hoeft echter zeker niet altijd het geval te zijn, er zijn verschillende andere standen die ook goed te gebruiken kunnen zijn. Wat zijn de voor- en nadelen van fotograferen in de M-stand en voor welke kun jij het beste kiezen? In Fotografie Dilemma bespreken we de verschillende opties aan de hand van het Zoom.nl Forum topic.

Een spiegelreflexcamera of systeemcamera heeft veel verschillende standen. Meer dan één van die standen zijn geschikt voor professionele fotografie. In dit artikel bespreken we de M-stand, de meest uitgebreide stand van de camera. Ben je benieuwd naar alle artikelen over het fotografie dilemma? Je kunt ze hier vinden.

Meer leren over het gebruik van de M-stand? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de M-stand!

De vraag: standje M(oeilijk)

Zoals ieder dilemma in deze rubriek, begon ook dit topic met een vraag. Forumlid Alfred was degene die hem stelde: ‘Waarom hoor, lees, of wordt je geattendeerd, nee eerder bijna gecommandeerd bij veel fotografie cursussen dat je moet fotograferen in stand M(oeilijk)?

Wie kan mij dit op een eenvoudige jip en janneke taal eens uitleggen, verklaren of omschrijven?’

Over de M-stand

De M-stand (de M staat voor manual) is de meest uitgebreide stand op de camera. In deze stand kun je de drie elementen aanpassen die effect hebben op de belichting. In andere standen kun je ze niet alle drie aanpassen. In bijvoorbeeld de diafragma voorkeuze stand (A of AV) kun je zelf het diafragma en de iso aanpassen, de camera zoekt hier vervolgens zelf de passende sluitertijd bij.

Het is inderdaad zo dat veel fotografen vooral met de M-stand fotograferen en dat je in veel cursussen (ook in die van ons) tegenkomt dat je het beste de M-stand kunt gebruiken. Dat komt omdat we je iets willen leren. Door te gaan fotograferen in de M-stand, leer je namelijk goed om te gaan met de zogenaamde belichtingsdriehoek en je leert beter naar je beeld kijken. Dat wil niet zeggen dat je, wanneer je de belichting eenmaal onder de knie hebt, niet voor een andere stand kunt kiezen. Welke stand je kiest, is uiteindelijk immers helemaal aan jou.

M-stand

Foto: The-Light-Portraits – ISO 50 · ƒ/1.8 · 1/100s · 85mm
Met de M-stand kun je onder andere het diafragma zelf instellen.

De voordelen van de M-stand

Goed, zoals we hierboven eigenlijk al benoemden is het grootste voordeel van de M-stand dat je alles zelf in kunt vullen. Je kunt zelf kiezen welke instellingen je wilt gebruiken. Dat is fijn, want zo voorkom je dat je camera een beeld voor je kiest dat jij helemaal niet in gedachten hebt. Zo kun je bijvoorbeeld eens aan de slag met een high key of low key foto.

TWvU legt het nog wat verder uit: ‘Ik heb wel eens gehoord dat vooral vogelaars zweren bij de M stand. En dat snap ik ook nog wel. Met de M stand kun je belichting van een (vliegende) vogel eenmaal correct instellen. Vliegt die vogel daarna langs een heldere hemel of een donkere achtergrond dan blijft de belichting van de vogel dezelfde. Alleen de achtergrond veranderd. In de Av stand verandert de belichting van de vogel zelf ook. En dat is voor die situatie dus ongewenst. En misschien zijn er meer van dat soort situaties waarbij de M stand een voordeel kan hebben. Heb ik zelf mijn fototoestel op statief, dan neem ik er de tijd voor en fotografeer ik meestal met M (ik ook dus ….). Fotografeer ik uit de hand dan is het altijd Av 😉’

M-stand

Foto: EllenvandenDoel – ISO 200 · ƒ/8 · 113s · 14mm
In lastige lichtsituaties komt de M-stand goed van pas.

De nadelen van de M-stand

Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan de M-stand. Zo vinden sommigen het wat lastig instellen en soms wat veel nadenken of puzzelen. Natuurlijk is dat ook een kwestie van er handig in worden, maar als je in snelheid moet werken, kan dat soms nog wel eens wat lastiger worden. De AV-stand of A-stand (diafragmavoorkeuze) wordt daarom veel genoemd als alternatief. PeterKosterHT gebruikt deze ook vaak: ‘Vroeger (heel lang geleden) had ik op mijn eerste spiegelreflex alleen maar een M-stand. Of ie nu nog nodig is, daar blijf ik af, maar het was wel een goede manier om de basisbeginselen te leren: iso, sluitertijd, diafragma.

Tegenwoordig werk ik vooral vaak met diafragmavoorkeur, omdat ik scherptediepte onder controle wil hebben. En ik weet dat die keuze gevolgen heeft voor bewegingsonscherpte en ruis. Daarbij biedt mijn camera (ik neem aan tegenwoordig eigenlijk alle serieuze camera’s) me de mogelijkheid tot max 2 stops onder- en over te belichten. In de meeste situaties is dat toereikend.’

Welke stand kies je?

Je vraagt je nu misschien af: voor welke stand moet ik dan kiezen? Dat gaan wij je natuurlijk niet vertellen. De M-stand is een goede basis om mee te beginnen en om mee te leren, maar als je liever met een andere stand fotografeert, dan is dat helemaal aan jou. Forumlid darka omschrijft het goed en wij kunnen het niet beter brengen: ‘Ik had ooit een commandant in dienst met de quote: “Al regel je t met een laptop vanaf t strand, als je t maar regelt.” Hier vind ik dat net zo. Hoe een foto gemaakt is, is toch allemaal niet zo spannend. Dát ie gemaakt is wel.’

Lees ook


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen met zonlicht: mooie volle kleuren of toch juist zwart-wit?

In 10 stappen naar betere natuurfoto’s: oog voor natuur