in

Fotograferen op reis: inspiratie voor verre bestemmingen

De wereld houdt natuurlijk niet op bij Europa. Hoewel dicht bij huis genoeg moois valt te fotograferen, geldt ook onder reisfotografen dat wat je ver haalt lekker is. Toen we de lezers van Zoom.nl vroegen naar hun mooiste fotoreis, werden we overspoeld met prachtige foto’s en verhalen van exotische bestemmingen. Hieronder een top negen van absolute must-sees voor globetrotters.

Kom thuis met de beste foto’s van de mooiste reislocaties. Je leert alles hierover in de nieuwe Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy!

Het einde van de wereld, zoals dat vroeger heette, bestaat tegenwoordig niet meer. Afgezien van tijdelijke reisbeperkingen zoals tijdens de coronapandemie, zijn er steeds minder plekken op onze planeet die we niet goed en snel kunnen bereiken. Toch kan het soms voelen alsof we op het puntje van de aardbol staan als je in een vreemd land op een prachtige locatie bent. Dit blijkt ook uit de reisverhalen van collega-fotografen die je zijn voorgegaan. Die verhalen achter de foto’s kun je hier bij de locaties lezen.

Papoea-Nieuw-Guinea

Papoea-Nieuw-Guinea is misschien niet een land waar je direct aan denkt als je een reis besluit te gaan boeken. Het land heeft een rauwe, eigen en authentieke cultuur. De Papoea’s, de oorspronkelijke bewoners van het land, leven veelal nog in stamverband verdeeld over het land. In de hoofdstad Port Moresby gelden de wetten van de overheid, maar zodra je daarbuiten komt, handhaven de stammen veelal hun eigen regels. Toch staat voornamelijk de hoofdstad bekend als behoorlijk onveilig.

Het land is echter een bijzondere bestemming waar je zeker schitterende herinneringen aan zult overhouden. De natuur van het land is rijk, groen en indrukwekkend, maar zoals we net al zeiden, is de cultuur misschien nog wel indrukwekkender. Vanwege de vele verschillende stammen in het land worden er bijna 800 verschillende talen en dialecten gesproken. Papoea-Nieuw-Guinea staat niet voor niets bovenaan dit lijstje: voor avontuurlijke fotografen die niet bang zijn om in het diepe te springen, is dit een locatie die geheid foto’s oplevert die je niet elke dag maakt!

Het verhaal van Ron van der Stappen

“We hebben een rondreis gemaakt door Papoea-Nieuw-Guinea met het idee om diverse festivals en stammen in het binnenland te bezoeken en deze te fotograferen. Om hier te komen, moet je vanuit de hoofdstad Port Moresby het vliegtuig nemen. Veel wegen zijn er immers niet in Papoea-Nieuw-Guinea. Vliegen is ook niet zonder risico: men vliegt namelijk op het zicht en niet ’s avonds. De piloot heeft dus ook een vrij uitzicht op de landingsbaan nodig om te kunnen landen. Als er veel bewolking is, kun je niet landen.

Wij bezochten in de hooglanden onder meer het tweedaagse Mount Hagen-festival. Stammen uit het hele land komen hier samen om hun cultuur te vieren, kleurrijk uitgedost met traditionele dansen en ‘sing sings’. Deze Hulimannen gaven een doorlopende show; al dansend, springend, trommelend en zingend verplaatsen ze zich constant over het terrein. Foto’s van deze mannen maken was niet gemakkelijk: je moest er zelf tussen springen en maar hopen dat er een goede foto tussen zou zitten.”

Om de cultuur van de stammen in Papoea-Nieuw-Guinea goed vast te leggen, is het belangrijk dat je je mengt onder de mensen.

Ron van der Stappen (ron-vd-stappen)
Nikon D800 · ISO 320 · F 8 · 1/250 SEC · 45 MM

Barbados

Barbados is een land in het Caribisch gebied, dat bestaat uit slechts één eiland. In Nederland is dit nog een redelijk onbekende vakantiebestemming. Het is een voormalige Britse kolonie, en je komt hier dus ook nog typisch Engelse dingen en gewoontes tegen. Toch doet het land niet per definitie ‘Engels’ aan, door de met palmbomen bedekte stranden en de relaxte levensstijl van de mensen. Ga je op reis naar Barbados? Probeer dan deze relaxte levensstijl en de kleurrijke cultuur vast te leggen: die zijn typerend voor het land.

De hoofdstad van het land is Bridgetown, en er zijn behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden in dit prachtige land. Aanraders zijn Holetown, een van de populairste toeristische steden van het land, maar ook een stad vol cultuur en kleur. Ook de vissersbadplaats Oistins is een prachtige plek om te bezoeken. Hier vind je iedere vrijdagavond markten waar gegeten, gedanst en gedronken wordt. Het land staat bekend om zijn rum en je kunt dit drankje dan ook overal drinken.

Ten slotte mag je absoluut de Harrison’s Cave niet missen. Deze grotten worden gezien als een van de mooiste plekken van Barbados, en wanneer je er binnenstapt, snap je meteen waarom. De grotten herbergen een mooie verzameling kalkstenen rotspartijen, stalagmieten, stalactieten en stromende beekjes, en een groot deel van de grot kun je zelfs met de tram bezichtigen.

Deze mevrouw zat haar handel te verkopen, een typisch straatbeeld in Barbados.

Elly Damen (ellyda)
Canon 6D II · ISO 100 · F 3,5 · 1/640 SEC · 49 MM

Vietnam

Vietnam is de afgelopen jaren enorm populair geworden onder jonge backpackers. De lage prijzen in het land, de prachtige natuur en de indrukwekkende cultuur trekken toeristen van over de hele wereld naar het land. De hoofdstad Hanoi is natuurlijk een veel bezochte locatie. Het is dan ook een erg indrukwekkende stad. De natuur van Vietnam is echter minstens zo mooi. Hier draait het om het vinden van de mooiste plekjes en uiteraard ook het vastleggen daarvan.

De vrouw op de foto behoort tot een van de berggemeenschappen van Noord-Vietnam.

Peter Vermeeren (lilianpeter)
Canon 60D · ISO 100 · F 8 · 1/200 SEC · 35 MM

Het verhaal van Jo Willem

“Als deelnemer aan een groepsreis door Vietnam wilde ik toch extra tijd voor mezelf nemen om te fotograferen. Terwijl mijn medereizigers nog in bed lagen, stond ik een paar uur eerder op dan het tijdstip van het ontbijt. Ik ging op zoek naar sfeervolle beelden aan de oever van de Mekongrivier in Hoi An en ik had geluk. De mist hing over de rivier, en dat zorgde voor een bijzondere sfeer. Her en der voeren bedrijvige vissers, die hoopten op een goede visvangst, over het water.”

Vissers op de Mekongrivier in Hoi An in Vietnam.

Jo Willem (jowillem)
Canon 5D IV · ISO 400 · F 9,5 · 1/180 SEC · 52 MM

Canada

Canada is een prachtig land om te bezoeken. Er liggen verschillende grote steden in het land, maar als je naar Canada gaat, ga je daar doorgaans voornamelijk naartoe voor de natuur. Die is er namelijk adembenemend mooi. Zowel in de zomer als in de winter is de reis zeker de moeite waard. In de winter heb je in het noorden zelfs een behoorlijk grote kans om het noorderlicht te spotten.

Canada huisvest een aantal prachtige nationale parken, zoals Banff National Park waar je Moraine Lake kunt vinden. Ook Jasper National Park, Yoho National Park en Kluane National Park zijn zeker de moeite van het bezichtigen waard. Jasper National Park staat zelfs bekend als een van de mooiste parken van heel Canada.

In Canada kun je ook veel wilde dieren spotten. Met name Oost-Canada is een echte hotspot voor wild. Zo kun je hier zwarte en grizzlyberen, wolven, elanden, otters en zeearenden tegenkomen. Wanneer je het water op gaat, kun je ook op zoek gaan naar walvissen. Canada is dus een echte must voor natuurfotografen. Wil je graag een van deze wilde dieren spotten? Neem dan een ervaren gids of local met je mee. Deze mensen weten vaak precies waar en wanneer je de dieren kunt vinden. Schrik er niet van als je vroeg op pad moet en neem een telelens mee. Je kunt natuurlijk het geluk hebben dat een van de dieren een paar meter voor je neus opduikt, zoals bij Jessica Jongeneel het geval was. Maar meestal heb je iets meer bereik nodig om ze te fotograferen.

Canada heeft een indrukwekkende, prachtige natuur met een groot aantal nationale parken.

Elke Braet (allnaturephotography)
Nikon D7100 · ISO 320 · F 14 · 1/125 SEC · 12 MM

Het verhaal van Jessica Jongeneel

“We begonnen in Vancouver en via de Rockies zijn we naar Vancouver Island gereisd. Op onze vijfde reisdag hadden we in Maligne Lake in Jasper National Park een bootexcursie naar Spirit Island. We kwamen terug met de boot en zagen toen al twee elanden lopen. Ik heb gauw de camera met het juiste objectief uit de tas gepakt, en vanuit de boot zijn we snel naar de locatie gelopen. Op net een meter afstand heb ik wat foto’s kunnen maken van deze twee elandenmoeders met jong. Voor mij een ontmoeting die ik nooit zal vergeten!”

In Canada kun je behoorlijk wat bijzondere wilde diersoorten spotten, zoals deze elanden.

Jessica Jongeneel (jessica-jongeneel)
Canon 77D · ISO 100 · F 2,8 · 1/500 SEC · 135 MM

Indonesië

Indonesië is een enorm populair vakantieland, en de eilanden zoals Sumatra en Bali worden dan ook meer en meer bezocht. Dat het land steeds populairder begint te worden, betekent echter niet dat het er niet prachtig en exotisch is. Wandel door de jungle van Sumatra (met begeleiding natuurlijk) en spot wilde orang-oetangs, cobra’s en andere wilde dieren. Zowel de cultuur als de natuur is speciaal op Indonesië, maar waar je ook bent, je moet ook een beetje geluk hebben, zoals blijkt uit het verhaal van Hans Straub.

Het verhaal van Hans Straub

“In oktober 2017 was ik op Bali. De vulkaan Gunung Agung had destijds steeds kleine uitbarstingen. Het kwam niet tot een grote uitbarsting, maar de bliksemflitsen die ontstonden door de vulkaanas en zwavel waren wel erg indrukwekkend. De uitbarstingen waren zo heftig dat we niet mochten vliegen, waardoor we vijf dagen langer op het eiland moesten blijven. Een maand later, op 25 november, kwam het wél tot een grote uitbarsting. De Indonesische overheid kondigde toen code rood af.”

Soms moet je gewoon geluk hebben dat je op het juiste moment op de juiste plek bent, zoals bij deze vulkaanuitbarsting in Indonesië.

Hans Straub (straub)
Nikon D700 · ISO 1000 · F 4 · 1/800 SEC · 38 MM

Antarctica

Als er een einde van de wereld zou bestaan, zou dit op de Noord- of Zuidpool zijn. Antarctica ligt op het zuidelijkste puntje van de wereld en wordt dus ook wel de Zuidpool genoemd. Waar de Noordpool volledig bestaat uit zee-ijs (dus zonder land eronder), bestaat de Zuidpool voornamelijk uit landijs. En waar je op de Noordpool ijsberen kunt tegenkomen, vind je op de Zuidpool pinguïns. IJsberen en pinguïns zullen elkaar in het wild dus nooit tegenkomen.

Op de Zuidpool is het ook een stuk kouder dan op de Noordpool. Aan de kust ligt de temperatuur gemiddeld rond de tien graden onder nul, en in het binnenland kan dit zakken tot vijftig graden onder het vriespunt. Beide poolgebieden zijn enorm lastig te bereiken, en dit kan dan ook vrijwel uitsluitend per schip.

Pinguïns in de ijzige regen. Deze foto is niet op Antarctica zelf gemaakt, maar aan de kust van Fortuna Bay, waar het ook enorm koud was. Fortuna Bay ligt in South Georgia. Veel reizen maken hier een tussenstop voordat ze doorvaren naar Antarctica.

Ron van der Stappen (ron-vd-stappen)
Nikon D800 · ISO 800 · F 20 · 1/125 SEC · 240 MM

Serengeti

Hoewel er jaarlijks enorm veel toeristen op de Serengeti afkomen, voelt het in dit enorme natuurgebied toch een beetje alsof je helemaal alleen bent. De Serengeti is een Nationaal Park dat namelijk ongeveer veertienduizend vierkante kilometer groot is. Een deel van het gebied is een Nationaal Park. Het gehele gebied is ongeveer dertigduizend vierkante kilometer groot, praktisch net zo groot als heel België. Zo’n tachtig procent van dit gebied ligt in Tanzania; een klein deel gaat de grens over en ligt in het zuiden van Kenia.

De Serengeti is de plek waar je de ‘Big Five’ kunt spotten: leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en Kaapse buffel. Wat veel mensen niet weten, is dat de naam niet slaat op de gevaarlijkste dieren van Afrika, maar op de vijf dieren die het moeilijkst te voet te bejagen zijn. Het is namelijk een term die bedacht is door jagers. Inmiddels wordt de term ook tijdens safaritochten en dergelijke gebruikt.

Ga je op reis naar de Serengeti, zorg er dan voor dat je een goede gids hebt. Een gids die precies weet waar de dieren en bijzondere plekjes te vinden zijn, is goud waard in dit enorme natuurgebied. Daarbij weet een goede gids ook hoe je veilig de wildernis verkent én hoe je de grote aantallen toeristen een beetje kunt vermijden. Zorg verder voor een goede telelens. Je zult niet de eerste toerist zijn die een leeuw probeert vast te leggen, om er vervolgens achter te komen dat je niet genoeg bereik hebt.

Het verhaal van Jessica Blokland van Diën

“Het luipaard is toch wel het ultieme dier om te spotten wanneer je op safari bent. Tijdens onze reis hebben we het geluk gehad om meerdere keren een luipaard te zien, maar meestal was het er dan één groot circus van safari-jeeps. Wat mij betreft, doet dat enorm afbreuk aan het moment. Tegen het einde van de middag reden we met onze jeeps terug naar het kamp, toen we ineens een luipaard in een hoge boom zagen liggen, half verscholen achter de takken. Er waren geen andere auto’s in de buurt, dus dit moment was echt magisch. Het luipaard had de nacht daarvoor een succesvolle jacht achter de rug en de prooi mee de boom in genomen.

Het luipaard maakt deel uit van de zogenaamde Big Five.

Jessica Blokland van Diën (jessicavandien)
Nikon D810 · ISO 500 · F 8 · 1/500 SEC · 500 MM

Veel, heel veel nijlpaarden

We stopten even voor een plaspauze midden in de Serengeti. Terwijl we bij onze auto wachtten totdat de groep weer compleet was, gebaarde een local dat achter het struikgewas iets gaande was. Hij was zo enthousiast dat we direct onze camera’s uit de auto hebben gehaald en hem zijn gevolgd. Achter het primitieve toiletgebouw bleek een rivier te liggen. Als ik mij niet vergis, was dat de Grumetiriver of een aftakking daarvan. Door het jaargetijde (de droge periode) was het waterpeil flink gezakt en lag het grootste gedeelte van de rivierbedding droog, waardoor wij ons op enkele meters boven de waterspiegel bevonden. In het laagstaande water lagen tientallen nijlpaarden op hun gemak in hun eigen uitwerpselen te drijven. Oog in oog met het gevaarlijkste dier van Afrika. Niet één nijlpaard … nee: minstens vijftig stuks!

Terwijl de adrenaline door ons lijf gierde, schoten we de ene plaat na de andere. De Tanzaniaan wilde de beelden nog wat spectaculairder voor ons maken, en begon de nijlpaarden uit te dagen door wilde armbewegingen te maken en te roepen. Dat agiteerde de dieren dusdanig dat de grootste van het stel reageerde met een schijnaanval. Het teken voor ons om ons terug te trekken naar onze voertuigen en die behulpzame meneer alleen te laten met zijn ‘huisdieren’.”

Nijlpaarden worden gezien als de gevaarlijkste dieren van Afrika. Ze zijn behoorlijk agressief en met hun enorme kaken kunnen ze flinke schade aanrichten.

Jessica Blokland van Diën (jessicavandien)
Nikon D810 · ISO 200 · F 7,1 · 1/320 SEC · 200 MM

Erg Chebbi

Een stuk minder bekend dan de Sahara is de Erg Chebbi, een woestijngebied in het oosten van Marokko. Erg Chebbi is echter wel een stuk begaanbaarder dan de Sahara, en daarom trekt ook deze ‘kleine’ woestijn jaarlijks behoorlijk wat bezoekers. Vanuit het dorp Merzouga dat aan de rand van de (soms honderdvijftig meter hoge) zandduinen ligt, vertrekken veel toeristen op de rug van een dromedaris de woestijn in.

Wanneer je besluit de tocht te gaan maken, is het belangrijk dat je eraan denkt dat je een heel groot, stoffig zandgebied binnengaat. Camera’s kunnen over het algemeen niet zo goed tegen stof en zand. Daarom is het belangrijk dat je jouw camera goed opbergt wanneer je die niet gebruikt, en ervoor zorgt dat er geen stof en zand bij kan komen.

De Erg Chebbi is een stuk kleiner dan de Sahara in Marokko, maar daarom niet minder indrukwekkend.

Anita Grotewal (anitagrotewal)
Canon 60D · ISO 100 · F 9 · 1/160 SEC · 270 MM

Nationaal Park Amboseli

Een van de vele tegenhangers van de Serengeti is Nationaal Park Amboseli in Kenia. Het park is een kleine vierhonderd vierkante kilometer groot. Zo’n veertig kilometer ten zuiden van het park, net over de grens in Tanzania, ligt de Kilimanjaro. Er wordt gezegd dat dit park de meeste olifanten per vierkante kilometer huisvest, en Nationaal Park Amboseli staat er dan ook om bekend dat je daar goed olifanten kunt spotten. Verder heb je in het park de mogelijkheid om een Masaidorp te bezoeken.

Nationaal Park Amboseli in Kenia is een schitterend park met prachtige natuur, waar je nog originele Masaidorpen kunt bezoeken.

Marielle de Valk (marielledevalk)
Nikon Z 6 · ISO 100 · F 5,6 · 1/200 SEC · 70 MM

Het verhaal van Marielle de Valk

“In 2019 heb ik een paar dagen doorgebracht in ‘Village Number 3’: een dorp in het Nationaal Park Amboseli in Kenia, aan de voet van de Kilimanjaro. Het was fantastisch om in een traditioneel Masaidorp te mogen verblijven en te zien hoe het dagelijkse leven er hier aan toegaat. Ik had heel veel vrijheid om foto’s te nemen. Dat heeft prachtige beelden opgeleverd van het dagelijks leven.

Niet alleen de beleving in het dorp was bijzonder. Het Nationaal Park Amboseli is zó ontzettend prachtig! We gingen nog voor zonsopkomst op pad, op zoek naar wildlife. We reden rond over paden waar normaliter bijna niemand rijdt, zeker niet op die vroege ochtenden.”

De zonsopkomst in Nationaal Park Amboseli is letterlijk en figuurlijk oogverblindend.

Marielle de Valk (marielledevalk)
Nikon Z 6 · ISO 500 · F 5,6 · 1/1250 SEC · 300 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de juiste voorbereiding, waardoor jij met de beste foto’s thuiskomt.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de perfecte voorbereiding van je reis
  • Inspirerende locaties en waar je heen kunt gaan
  • Hoe je je camera het beste beheerst en zo ook kunt genieten onderweg
  • Een goede workflow ontwikkelen voor je reisfotografie

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen op reis.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gezocht: de mooiste last minute locaties!

Deze pagina is niet gevonden